Covid-19 Aplikacija za sledenje

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
Ta bo zanimiva - jaz že leta furam samo en telefon - in ti službeni. Sem sicer uporabnik tega telefona in je tudi "primeren" telefon - a kaj mi je delodajalec onemogočil / prepovedal nalaganje "neodobrenih" appov. Delodajalec pa je celo tujec - in kaj zdaj. Bom bil v prekršku, če ne bom "hotel" naložiti dotičnega appa?

Ne vem kaj vam ni jasno. Če si okužen greš v izolacijo in nimaš stikov z nobenim. To je samo njihova dobra volja, da ti dovolijo "pogojne" izhode s sledenjem. Jaz takšnih izjem niti ne bi dovolil...

Ted

Guru
8. sep 2007
1.721
595
113
Ta bo zanimiva - jaz že leta furam samo en telefon - in ti službeni. Sem sicer uporabnik tega telefona in je tudi "primeren" telefon - a kaj mi je delodajalec onemogočil / prepovedal nalaganje "neodobrenih" appov. Delodajalec pa je celo tujec - in kaj zdaj. Bom bil v prekršku, če ne bom "hotel" naložiti dotičnega appa?

Svojemu delodajalcu lahko predlagaš, da ti zaradi tvojega zdravja in zdravja ostalih zaposlenih v mdm toolu med obvezne aplikacije doda še #OstaniZdrav. Kot rečeno pa je app neobvezen - zagotovo vsaj za tiste, ki niso testirano pozitivni.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.861
2.869
113
še v SLO - ampak komaj
Ne vem kaj vam ni jasno. Če si okužen greš v izolacijo in nimaš stikov z nobenim. To je samo njihova dobra volja, da ti dovolijo "pogojne" izhode s sledenjem. Jaz takšnih izjem niti ne bi dovolil...

Saj to je ta neumnost - če moraš biti v karanteni, potem nima smisla, da te app kontrolira, če si res. Ker telefon doma pustiti je najlažja stvar.
Torej je zakonska dikcija totalni bulšit in sama sebi namen.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.861
2.869
113
še v SLO - ampak komaj
Svojemu delodajalcu lahko predlagaš, da ti zaradi tvojega zdravja in zdravja ostalih zaposlenih v mdm toolu med obvezne aplikacije doda še #OstaniZdrav. Kot rečeno pa je app neobvezen - zagotovo vsaj za tiste, ki niso testirano pozitivni.

In nemško, in avstrijsko in še katero - od vsega začetka sem rekel, da so nacionalni appi bulšit, ker je danes svet tako mali in nas je kar precej, ki nismo samo v eni državi ali se družimo samo z državljani ene države.
Za raji oči mazat pa so nacionalni perfekt (in še za mogoče kaj).

edit: nimam paranoje, da bi me app sledil - bmk za to. To kar mene moti je nesmiselnost in nedoslednost take rešitve.

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.015
-5.327
113
O kakšnih pogojnih izhodih ti govoriš?
In o kaknem sledenju - saj vsi pravijo da aplikacija ne sledi nikogar, tudi ne bere lokacije, ter da je anonimna :)

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.015
-5.327
113
se spremeni omrežje na tujega operaterja? :sprasujemse:
bravo model:aplauz:
Torej praviš da aplikacija spremlja lokacijo?????
Čak, a ne pravijo, da aplikacija ne spremlja lokacije, ne sledi nikogar, ter da uporablja samo bluetooth? A se iz bluetotha da razbrati, ali si šel čez mejo ali ne?

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.015
-5.327
113
edit: nimam paranoje, da bi me app sledil - bmk za to. To kar mene moti je nesmiselnost in nedoslednost take rešitve.
Ja, dokler ti sledi google iz amerike, verjamem da te bmk.
Kaj pa če bi ti sledila žena - ugotavljala s katero si bil v stiku, gledala tvoje poti, imenik, sms-se.... ????
Pa še vprašanje, ali tvoja žena pozna vsa tvoja gesla od mailov, FB, Twoo.....?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
O kakšnih pogojnih izhodih ti govoriš?
In o kaknem sledenju - saj vsi pravijo da aplikacija ne sledi nikogar, tudi ne bere lokacije, ter da je anonimna :)

Izolacija = hišni pripor.

Malo se prosim izobrazi: https://www.nijz.si/sl/navodila-za-bolnika-s-covid-19-ki-ne-potrebuje-bolnisnicne-obravnave
Izolacija je ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi bolniku s COVID-19 in pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Pod "sledenje" pa mislim "sledenje stikov", kar je tudi edini namen omenjene aplikacije. Lokacije, kot je že bilo večkrat omenjeno, aplikacija ne beleži.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.250
7.656
113
pri taščici
Naj nekdo ki je okužen v app, telefon nafila in ga odvrže v grmovje pri parlamentu ali vladi.
Pa nimam veliko proti app, samo to da dela samo v SLO je pa malomarnost da jo iščeš podnevi z.lucjo

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
Naj nekdo ki je okužen v app, telefon nafila in ga odvrže v grmovje pri parlamentu ali vladi.
Pa nimam veliko proti app, samo to da dela samo v SLO je pa malomarnost da jo iščeš podnevi z.lucjo

ZDA ima recimo app-e ločene še po zveznih državah, pri čemer jih večina zveznih držav app-a sploh še nima :)

Globalna aplikacija žal ni mogoča, vsaj ne v taki obliki. Zabeleženi stiki namreč nimajo zabeležene lokacije, kar pomeni da moraš na napravo downloadati podatke za _cel_ svet, zato da boš mogoče našel tisti en kontakt - totalen overkill. Mislim da so za ZDA računali neke okvirne številke in bi za nacionalno aplikacijo vsak moral dnevno prenesti ~100MB podatkov.

Beleženje stikov itak ni 100% učinkovito in omejevanje na državo ne bo bistveno zmanjšalo učinkovitosti delovanja. Če pa si dnevni migrant pa si pač naložiš obe aplikaciji in imaš problem rešen.

• Všeč mi je
Reactions: jekleni in Pepe

Ted

Guru
8. sep 2007
1.721
595
113
Beleženje stikov na globalnem nivoju bi delovalo, če bi imeli v ozadju nek globalni NIJZ (WHO?), ki bi izdajal kode pozitivnim primerom - tudi informacijski sistemi bi morali biti povezani. Trenutno to poteka na ravni držav oz. državnih NIJZ-jev. Če bi na nivoju EU-ja organizirali nek EUHO, bi to bila najboljša rešitev, se strinjam. Verjetno bo to prihodnost čez nekaj let, ko se EU politiki uspejo dogovoriti in ko bodo države in EU birokracija dorekli vse procese in procedure :).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
Beleženje stikov na globalnem nivoju bi delovalo, če bi imeli v ozadju nek globalni NIJZ (WHO?), ki bi izdajal kode pozitivnim primerom - tudi informacijski sistemi bi morali biti povezani. Trenutno to poteka na ravni držav oz. državnih NIJZ-jev. Če bi na nivoju EU-ja organizirali nek EUHO, bi to bila najboljša rešitev, se strinjam. Verjetno bo to prihodnost čez nekaj let, ko se EU politiki uspejo dogovoriti in ko bodo države in EU birokracija dorekli vse procese in procedure :).

Brez omejitve na lokacijo je zadeva prehuda. Globalno je ~250 tisoč okužb dnevno. Ti rabiš podatke za 14 dni nazaj, kar nanese 3.5 mio dnevnih kod. In to bi moral vsak z nameščeno aplikacijo prenašati in aplikacija bi morala to vsak dan preverjati... Totalen overkill iz vidika prenesenih podatkov in kurjenja baterije na telefonu.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Ko hocem naloziti mi javlja vedno to napako. Sem v Sloveniji na domacem omrezju in imam vklopljeno lokacijo. Mi lahko kdo da kaksen namig kje kaj nastaviti...

Priponke

• Screenshot_20200818-214331.png
    Screenshot_20200818-214331.png
    436,7 KB · Ogledi: 233

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.930
740
113
Poglej google account kako imaš nastavljen billing country. To lahko sicer samo enkrat na leto spremeniš.

Ali pa piši Kacinu naj omogočijo namestitev aplikacije za vse države :evil: