Družinsko kampiranje z šotorom

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.459
1.837
113
na temni strani lune
Smo 4 članska družina. Otroka sta stara en 4 drugi dobro leto.

Kampirali nismo nikoli, razen z avtodomom, ki pa si ga trenutno še ne morem privoščiti
grin1.gif


Ogromno hodimo na enodnevne izlete, pa je sedaj nekako vzklila ideja, da bi si omislili en šotor/šotorček, pa da bi kdaj te enodnevne izlete malce podaljšali. Recimo da 1-3x prespiš. Se nekam pripelješ, postaviš šotor in odideš na raziskovanje okolice in se potem zvečer vrneš.

Hrana bi bila iz "nahrbtnika" oz. hladilne torbe in morda kakšen manjši prenosni žar. Avto je dovolj velik, da se vanj natlači še pa još (v pritljažnik gre skorajda evro paleta brez podiranja sedežev - Dacia Dokker
cool-1.gif
) + velik strešni kovček.
Zahtevni nismo, razvajeni tudi ne, otrokom bi bilo po moje zanimivo, nama pa tudi............

Dilema je kakšen šotor. Preference so, da je hitro postavljen, da ima ločeni spalnici, več pa že skorajda ne vem. Kampirali bi v bolj toplih mesecih, in ker bi se šlo za krajša časovna obdobja, ne pričakujem ravno pogosto dežja, ker se v takem primeru nebi niti odpravili na pot.

Malce gledam ponudbe šotorov, pa sem nekako v dilemi kaj vzet. Kaj napihljivega ali bolj klasiko. Za sedaj mi je favorit TAKLE .

Budget je recimo okoli 500€, raje manj
redface-1.gif
.

Plus kaj še nabavit za udobno spanje? Spalka, kaka napihljiva blazina oz. kaj tretjega? Morda še kaj je must have na takšnih mini počitnicah poleg kake plinske svetilke, autana in dobre volje
grin1.gif


Sedaj ko se še malce otopli, bomo ene parkrat probali oditi na pot z kakim izposojenim šotorjem, ampak vseeno, zbiram ideje in nasvete.

Hvala za odgovore.
 

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
stestiral sem kar nekaj šotorov, tudi v slabem vremenu.

Če imaš šotor ki ima poševen vhod, bodo problemi če bo dež. Ko spraviš marelo, odpreš vrata, se skobacaš not, boš moker ti in pol šotora. Ne priporočam. Pa sem imel super duper Outwell Nevada MP.


Glej šotor, kot iz tretjega linka. Navpičen vhod s strehico. Priporočam pa obvezno, da ima komarnike povsod in všito dno. Šotor naj bo za 5 oseb ali več.

Sam imam malo dražji Robens Cabin 600 pa je super. Na vratih komarniki, všito dno, vodni stolpec 5000, stoji brez vsakega štrika.


Rabiš pa še samonapihljive blazine ( Outwell, JSKY, občasno hofer lidl).
Mize, Stole glej od Brunner (Merkur Zadnji teden junija -30%)


LP
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.395
964
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik john pravi:

Sam imam malo dražji Robens Cabin 600 pa je super. Na vratih komarniki, všito dno, vodni stolpec 5000, stoji brez vsakega štrika.



LP

cheer.gif


Tudi sam sem ga kupil lani po koncu sezone znižanega, zadeva je že na pogled top. Vseeno pa ni glih poceni špas...

Na bolhi nekdo prodaja prejšnji model, cabin 500, mogoče bi se ga splačalo it pogledat.

EDIT: še malo uporabi iskanje, smo že kar nekaj predelali na to temo
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

voznikvozniku

Fizikalc
3. okt 2007
398
31
28
Za vikend kampiranje so super šotori od Quechue oz iz Decatlona, samo je treba gledat za šotore, ki imajo že všite palice, ker se potem res hitro postavijo..so pa cene tam od 250 eur naprej. Če boste hodili tudi kaj na morje z njim je dobro preverit zračnost, da se da šotor na več delih odpret, da malce zapiha skozi njega, za v hribe oz tam, kje ros večkrat kakšne nevihte pa je seveda dobro imeti šotor z integriranim dnom. pravijo,da vodni stolpec ni vse, da je pomembna tudi kvaliteta poliestra, čeprav recimo nizozemski kampisti še vedno prisegajo na platno, samo tisti šotori so pa precej dražji - www.avtokampi.si/novica/0/568/Nekaj-nasvetov-za-nakup-druzinskega-sotora
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Itak: https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/1489080/page/0/fpart/1/vc/1/nt/19
Če je hitro postavljanje in podiranje pomemben faktor, tunelskih raje ne glej. Odvisno tudi od boljše polovice, fino je da je priročna, da ti pomaga postavit, čeprav glede na starost otrok malo dvomim.... Napihljivi so neka srednja reč, nisem se toliko poglabljal v tovrstne šotore, imaš vse živo od Quechue (Mejduš ne znam napisat tega) pa do ranga Outwell (preko jurja). Za brzinske variante je pomoje še najboljše neka čimvečja izvedenka igluja, ali pa tisti ta hitri od Quechue (čeprav niso edini ki delajo take šotore). Oprema je najbolj osnovna: ležišča, npr. samonapihljive blazine, postelčjinina oz. spalke, miza, stoli, kuhalnik (indukcija ali plinski), kakšna posoda, pribor, začimbe, .... Najbolje bi bilo da si kak šotor rentaš in malo probate za kak vikend in vidite kako in kaj. Ali pa narediš doma en piknik (če maš plac) in naj frendi privlečejo vsak svoj šotor (če jih imajo) in probaš vsakega postavit in podret. Na "kratko".
 

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.251
189
63
Bom za kontrast začel na nasprotnem bregu od večine. V šotorih kampiram že več kot 20 let. Še nikoli za šotor nisem dal več kot 200 EUR. Do sedaj sem imel 6 šotorov (so rasli s potrebami), premočil je samo en, pa še ta na dnu, ker je imel po sredini podna šiv, ki je spuščal vodo. Trenutno sta v uporabi Quechua Arpenaz 4.1 family. Prvi se uporablja predvsem tam, kjer se ga postavlja za več časa, drugi je za dnevno postavljanje in pospravljanje (lahko ga postavim sam brez pomoči, postavljen je zelo hitro, za prvega potrebujem dodaten par rok, da mi pomaga dvigniti osnovno kupolo). Drugega nam je lani v Nemčiji namakalo vsak dan, pa ni spustil niti kapljice.

Če govorimo o vikend kampiranju, si jaz vedno ogledam vremensko napoved in seveda ne grem v šotor, če je napovedano slabo vreme. Zato mislim, da nekega hudega šotora z ogromnim vodnim stolpcem in odpornega na nevemkak veter pač ne potrebujem. V takih razmerah sem raje doma. Če se slučajno razvije kaka hujša nevihta, jo pa spet raje preživim v avtu ali lokalu s trdno streho, kot pa v šotoru.

Na splošno je meni kampiranje priložnost za sprostitev in improvizacijo, zato z njim ne kompliciram preveč.

Ostala oprema, ki pride prav:
- miza in stoli, priporočam Brunnerja (v 20 letih sem poskusil marsikaj, Brunner je pač klasa zase, cena je temu primerna, se pa zlahka preživi tudi na drugih no-name zadevah, še posebej, če govorimo predvsem o vikend kampiranju)
- hladilna torba, koristne so kombinirane (12V/220V), seveda so kompresorske boljše, ampak tudi ta pocenškove s peltierjevim elementom čisto solidno ohladijo pijačo, le da rabijo malo več časa, ohladijo pa nekje do max 20 stopinj pod zunanjo temperaturo
- za spanje se meni najboljše obnese napihljivo ležišče, spet drugi prisegajo na kaj drugega, to boš moral ugotoviti sam, če nameravate začeti že pomladi, ne šparaj pri spalkah, mrzle noči so tečne
- plinske svetilke v zadnjih letih zelo uspešno nadomeščajo preprostejše LED baterijske svetilke (lahko tudi s polnilnimi baterijami), jaz plinske svetilke že vsaj 5 let ne uporabljam več
- oprema za kuhanje, v primeru vikend variant je velikokrat preprosteje jesti kar zunaj, saj se te robe kar nabere (kuhalnik, posoda, pribor, vse za pranje posode, osnovna živila, začimbe...)

S tem bi moral priti kar daleč.
 

ahmed

Fizikalc
23. sep 2007
2.414
98
48
Mi lahko nekdo konkretno pove ta vodni stolpec. Kaksen je npr. dovoljsen za kampiranje na Hrvaskem (pustimo extremna vremena).
Pac ce dan al dva dezuje, da normalno zdrzi (ce se ga seveda ne dotikas da premoci).
 

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.293
1.061
113
eh.... samo da je nad 2000 pa je to to...

drugače imam pa tega:


ga ne menjam za nič na svetu
cheer.gif


še video:
 
Nazadnje urejeno:

ahmed

Fizikalc
23. sep 2007
2.414
98
48
To pomeni da je 2000 ze dovolj tudi ?

Zgleda fajn sotor, kaj pa je to za en model ?
 

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.293
1.061
113
Quechua 2 seconds XXL IIII illumin fresh (žal so jih delali samo 2 leti)
 

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
43
skoz okol
jaz sem lani kupil Arpenaz 4.2 XL (decathlon). Šli smo kampirat z malimi (lani 3, 2 leta).
Šotor je sicer super. Je dovolj zračen. Ko se izvežbaš, ga relativno hitro postaviš. Vmesen prostor je huge. Dežja nismo imeli, vendar mislim, da bi zdržal marsikaj.

samo mogoče, če bi še enkrat kupoval, bi vzel rajši tunel (recimo Ferrino Proxes 4 ali 5), ki ga ima kolega.
se mi zdi, da je nekako bolj zračen in kamot v spalnem delu. drugače pa same-same
smile-1.gif


z decathlonom nimaš kaj falit (moj star zgonjen Seconds 2 xl me ni nikoli razočaral)
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.322
5.843
113
pri taščici
Ste prepričani da bo enoletnik spal v ločenem prostoru? Pa čeprav s starejšo sestrico.
Pa tudi če bo, me zanima kako bosta starša spala.
 

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.459
1.837
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik japke pravi:
jaz sem lani kupil Arpenaz 4.2 XL (decathlon). Šli smo kampirat z malimi (lani 3, 2 leta).
Šotor je sicer super. Je dovolj zračen. Ko se izvežbaš, ga relativno hitro postaviš. Vmesen prostor je huge. Dežja nismo imeli, vendar mislim, da bi zdržal marsikaj.

samo mogoče, če bi še enkrat kupoval, bi vzel rajši tunel (recimo Ferrino Proxes 4 ali 5), ki ga ima kolega.
se mi zdi, da je nekako bolj zračen in kamot v spalnem delu. drugače pa same-same
smile-1.gif


z decathlonom nimaš kaj falit (moj star zgonjen Seconds 2 xl me ni nikoli razočaral)

Gledam sedaj tega Arpenaz 4.2 (XL ni več za dobit), pa bi bil praktično na meji idealnega. Mislim da bi bil za te par dnevne izlete dbest
cool-1.gif


Glede spanja z otroci, pri enem bi spal jaz, pri drugem pa žena, vsaj do neke normalne starosti (5-6 let pri mlajšemu), tako da glede tega ni bojazni
grin1.gif


Sedaj pa glede spalnih podlog, kakšna je razlika med napihljivimi in samonapihljivimi. Gledam te v dechatlonu in so napihljive po cca. 20-30€, samonapihljive pa skorajda še enkrat več. Smiselno ali ne? Pumpo imam električno za avto in klasiko, tako da to ni problem.

Spali bi brez spalnih vreč in z rjuhami ter kako deko (tudi to dobiš super komplete ki grejo skupaj z napihljivimi v dechatlonu).

Hvala vsem sodelujočim v temi.
 

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Samo en nasvet pri sotorih, imas recimo za 4 osebe, sirino pa 240cm... Zdej si pa predstavljaj kako spis z zeno po 10 letih na 120cm sirine...pa zraven dodaj se en 120cm jogi z 2 frocoma, morda po 6 pirih. Jaz raje zunaj na travi, pesku..to ni dopust
 

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
43
skoz okol
še ni sezona. Ga bodo dobili.
navaden 4.2 mi ni bil všeč, ker ima premalo zračenja.

glede spanja: razni turbo maximusi so neuporabni, ker se vse miga kot na ladji.
do lani sem uporabljal 2x samonapihljivi blazini eno na drugo (hofer). Spanje je skoraj idealno.
lani pa sem kupil v decathlonu napihljivo blazino Arpenaz Air comfort, ki je še vedno "napihljiva" ampak nižja in z več prekati.
spanje je nekoliko slabše kot na 2x samonapihljivi, ampak še vedno bistveno boljše kot na klasičnem turbo maximusu
smile-1.gif


namig: če boš kupoval samonapihljive blazine jih sam ne do-napihuj. Pusti, da se sama, drugače jo boš kmalu predrl.
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.395
964
113
Obišči stran
Idealen za vikende je bil pred leti od quechue base seconds 4.1

To si imel postavljeno v 5 minutah, dobesedno, za pospravit pa ne dosti več. Pa placa dovolj za 2 majhna otroka in odrasla. Sem ga imel par sezon, sedaj pa ga veselo dalje uporablja sosed...
 

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
Citat:
Uporabnik zaseka pravi:
Samo en nasvet pri sotorih, imas recimo za 4 osebe, sirino pa 240cm... Zdej si pa predstavljaj kako spis z zeno po 10 letih na 120cm sirine...pa zraven dodaj se en 120cm jogi z 2 frocoma, morda po 6 pirih. Jaz raje zunaj na travi, pesku..to ni dopust

zato sem pa napisal, da naj gleda šotor za 5 oseb. Potem je ena soba 120cm, druga pa 160 ali 180cm

Vsi tele qašuja šotori nimajo komarnikov, dno ni všito, ampak je posebej z zavihanim robom. ( še vedno not pridejo žuželkice in komarji)

LP