ZIP rolo kot zunanje senčilo na oknih namesto rolet/žaluzij?

raners

Guru
4. mar 2008
2.965
533
113
Hej vsem.. Vprašal bi, če ima slučajno kdo ZIP rolo kot zunanjee senčilo na oknih namesto rolet/žaluzij?

Pri vgradnji oken namreč nismo mislili dat rolet ali zunanjih žaluzij in na fasadi ni pripravljenih škatel. In se mi zdi, da imajo ZIP roloji precej manjše škatle in bi jih lahko zmontiral od zunaj na obstoječa okna nad okvir. Iščem predvsem za zatemnitev spalnih prostorov. Okna dimenzije 140x120cm..

Bi torej bilo možno montirat zunanje ZIP roloje kot senčila za navadna okna? Ima mogoče kdo? So kaki pomisleki?

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.591
1.536
113
Ce se ta zadeva s prejsnjega posta montira na notranjo stran, odsvetujem. Pozimi bo ob mrzlem vremenu zunaj, toplini znotraj in zaprtih teh zadevah nenormalno teklo po oknu.

Za avtorja. Saj pa se da tudi kasneje namestiti rolete.

raners

Guru
4. mar 2008
2.965
533
113
Hja, imam notranje senčilo od Ikee , ampak je problem z rožami na policah in čeprav dobro zasenči, se ob straneh vidi svetloba in zaradi lege postelje sveti direkt k moji glavi... :mad:

In sem študiral, če bi se dobilo kako zunanjo, po možnosit elektronsko.. Saj rabim najbolj za 1 okno.. Bi raje imel ZIP senčilo kot roleto.. Se mi zdi, da je manjši okvir in kaseta pri ZIP senčilu.. Ampak nisem prepričan, če se sploh dobi tako malo senčilo in če zasenči 100% svetlobe..

damirj

Guru
9. maj 2012
5.782
2.689
113
Ce se ta zadeva s prejsnjega posta montira na notranjo stran, odsvetujem. Pozimi bo ob mrzlem vremenu zunaj, toplini znotraj in zaprtih teh zadevah nenormalno teklo po oknu.

Za avtorja. Saj pa se da tudi kasneje namestiti rolete.

Ne govorim iz izkušenj, ampak ni nujno, da bo tako kot pišeš. Predvsem ker ta rolo naredi pregrado, prehajanje vlage je skozi pregrado težje in z zamikom, enako tudi temperatura, ampak bistveno hitrje, ker je rolo črne barve, črna barva pa vpija in tudi izseva največ toplote in tako najhitreje sledi faznim spremembam okolice. Se pa sicer strinjam, da bi potencialno lahko bil problem, ampak saj imajo nekateri tudi zavese na oknih, in to tiste težke in svetlobno neprosojne in so brez težav.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.591
1.536
113
Imam isto zadevo na velux oknu. Temno sivo. Pozimi tece z okna. Tako da tece se po steni. Noro.

Zavese ne dihtajo, zrak lahko vseeno krozi.

V otroski sobi sem na zacetku za silo naredil tako DIY varianto. Ni bil rolo gor dol, bilo je fix. Zvecer postavil, zjutraj vzel stran. Na spodnjem robu okna je stala voda.