ZDA - Grenlandija

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.945
-8.274
113
Saj na podoben način so ZDA tudi priključili Aljasko.
Ali bi jo američani vzeli s silo ali pa kupili za drobiž. Pa je Ruski car presodil, da je bolje zanj, da jo proda, in dobi vsaj nekaj malega, kot pa da mu jo zastonj vzamejo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.998
9.112
113
Saj na podoben način so ZDA tudi priključili Aljasko.
Ali bi jo američani vzeli s silo ali pa kupili za drobiž. Pa je Ruski car presodil, da je bolje zanj, da jo proda, in dobi vsaj nekaj malega, kot pa da mu jo zastonj vzamejo.
Rusija je bila takrat močno zadolžena in oslabljena. Ni si mogla privoščiti obrambo meje, zato je ta del prodala ZDA.

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.945
-8.274
113
Rusija je bila takrat močno zadolžena in oslabljena. Ni si mogla privoščiti obrambo meje, zato je ta del prodala ZDA.
Ja, agresor je grozil z zasedbo, odbraniti se rusi nebi mogli, pa so se z agresorjem pogodili za prodajo. Tako so rusi dobili drobiž, (za ruse bolje to kot nič), američanom pa ni bilo treba financirat vojne. Pa vse legalno.

Me zanima, če si bo sedaj Danska z zavezniki lahko privoščila obrambo svojih meja? Kaj praviš?
Sploh po tem, ko je danska svoje F16 in ostalo orožje donirala Ukrajini, zavezniki pa podobno.

Al se bodo zmenili za deal, kjer bo ZDA dobila kar bo hotela, mi pa vsi veseli, ker si bodo izmislili novo ime za okupacijo, da bomo mislili, da je Grenlandija še vedno Danska.

• Všeč mi je
Reactions: tony in jendomen

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.291
843
113
Trumpu se v resnici fučka za Greenland kot tak. V tem trenutku si z njim nima kaj pomagati. In čisto nič se ne bi tam zgradilo ali ustvarilo takoj oz še kar nekaj časa. Trump hoče samo papir, kjer bo pisalo da je pravno formalno to last USA. In kdo bi to podpisal za USA. Ja Trump. In zapisal bi se v zgodovino kot človek ki je povečal USA za ohoho. USA bi postala druga najvecja država, prehitela bi Kanado. Na Mount Rushmore ma itak že ogledano parcelo. Nobela zaenkrat še ni dobil, planira pa preimenovat Nobelovo nagradom za mir v Trumpovo nagrado za mir. Kar je edino pošteno, itak Nobel ni sklenil nobenega miru nikjer, sam dinamit je naredu pa pi..arije, medtem ko je Trump končal ze najmanj 8 vojn, mogoče tudi že danes kakšno. Trump rabi pozornost, potrditev. Verjetno je tukaj nekaj s starši, posebje materjo. Nekako ni bil (pri)ljubljen, sprejet in prepoznan. In zato hoče nesmrtnost, da bi dokazal svojo veličino. Vse bi morali poimenovati po njemu. Bi bilo zanimivo če bi nekdo naredil neko kredibilno psihoanalizo tega osebka. Takoj bi ga tožil za 20 milijard. In ja, je zanimivo kako se nič ne zgodi z otokom. Z unim prvim. Kakšna drama! bi rekel Miran.

• Všeč mi je
Reactions: Matko in sixpower

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.312
1.446
113
Če bi prišlo do vojaškega konflikta med ZDA in EU mislim da ameriško orožje ki ga imajo države EU ne bi kaj prida koristilo ker bi v ZDA samo "obrnili ključ" in orožje bi ostalo nemo...... čitaj nobeno letalo ne bi poletelo če je narejeno v ZDA, pa ne samo letala.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in jendomen

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.291
843
113
Če bi prišlo do vojaškega konflikta med ZDA in EU mislim da ameriško orožje ki ga imajo države EU ne bi kaj prida koristilo ker bi v ZDA samo "obrnili ključ" in orožje bi ostalo nemo...... čitaj nobeno letalo ne bi poletelo če je narejeno v ZDA, pa ne samo letala.
Absolutno se strinjam. Že leta mi ni jasno zakaj se to sploh kupuje. John Deer, Porsche so dokazi za to.

mirsi

Predator
4. jun 2014
9.945
-8.274
113
Preden ti špricne, republikanci niso najbolj zagreti za zavzetje Grenlandije, tako da, da ne vem, če bo Trump uspel kaj narediti.
Ali bo zasedel Grenlandijo ali ne, ni odvisno od republikancev - njih Trump lahko zlahka utiša - ampak od Trumpa samega, ali res namerava zasest Grenlandijo ali samo blebeta. Tudi pri Venezueli ne ni ravno oziral na mnenje republikancev.

Ker, kor sem že napisal, je čisto možno, da je ta zaplet z Grenlandijo samo spuščanje megle, da ne vidimo Venezuele, pa Ukrajina je tudi sedaj na stranskem tiru v medijih.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.216
7.147
113
zanimivosti

1:50 zakaj je Grenlandija pomembna: kdor nadzira otok, lahko nadzira severno arktično pot

3:28 za Trumpa (4:22 Scott Bessent) je vsak izgovor dober, tudi Rusija in Kitajska enkrat v čez XY let.

4:10 , 4:35 kaj verjame Trump o Eu

5:15 Kitajska že ima razvite poti/trge za redke minerale, Zda bi radi vse dobile na enem mestu (Grenlandija), saj je pod trenutno zasneženim površjem bojda skriva veliko**

... 6:00 ampak vse to** dobiti iz zemlje, ni tako enostavno (časovno, tehnološki in denarno)

8:03 benefit prebivalcev Grenlandije vs kakšna je realnost za prebivalce Zda

9:08 kaj bo naredila eu ? IT Melony tipično sedi na dveh stolih, FR Macron bi gasil ogenj z ognjem (anti-coercion instrument 10:02 ).

11:30 prodaja zda obveznic kot mogoč vzvod Eu, če bodo kdaj eu politikom zrasli prašniki
Uk, Belgija, Luxembourg, Francije, Iska, Norveška imajo skupaj za ~2582 milijard (us billions) zda obveznic

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.998
9.112
113
Ja, agresor je grozil z zasedbo, odbraniti se rusi nebi mogli, pa so se z agresorjem pogodili za prodajo. Tako so rusi dobili drobiž, (za ruse bolje to kot nič), američanom pa ni bilo treba financirat vojne. Pa vse legalno.
Še to. Aljasko je Rusija kolonizirala pred malo več kot 100 leti, ko jo je prodala, ker je videla, da ima z njo samo stroške in nobene koristi. Noben prebivalec Aljaske ni bil Rus kakot tudi ne Američan. Oboji so na grdi strani zgodovine, če že tako želiš.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.001
5.297
113
Še to. Aljasko je Rusija kolonizirala pred malo več kot 100 leti, ko jo je prodala, ker je videla, da ima z njo samo stroške in nobene koristi. Noben prebivalec Aljaske ni bil Rus kakot tudi ne Američan. Oboji so na grdi strani zgodovine, če že tako želiš.
Prodali so jo pred malo več kot 150 leti.

Evropski rusi so najverjetneja začeli poseljevat Aljasko v 17. stoletju (odkrivali so jo danci v imenu ruskega carja), bolj množično pa v 18. ko so tudi izvrševali pokole staroselcev na obeh straneh Beringovega preliva - šlo je bolj ali manj za enaka staroselska ljudstva; kar so bolj ali manj počeli vsi kolonizatorji v tistih časih.

Zanimivo je, da so Aljasko ponudili v odkup britancem, ki so imeli Kanado in američanom. Na koncu so "vrt za severne medvede" kupile ZDA.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.998
9.112
113
Prodali so jo pred malo več kot 150 leti.

Evropski rusi so najverjetneja začeli poseljevat Aljasko v 17. stoletju (odkrivali so jo danci v imenu ruskega carja), bolj množično pa v 18. ko so tudi izvrševali pokole staroselcev na obeh straneh Beringovega preliva - šlo je bolj ali manj za enaka staroselska ljudstva; kar so bolj ali manj počeli vsi kolonizatorji v tistih časih.

Zanimivo je, da so Aljasko ponudili v odkup britancem, ki so imeli Kanado in američanom. Na koncu so "vrt za severne medvede" kupile ZDA.

Saj to sem misli. Pred tem, ko je Rus prodal Aljasko, si jo je lastil nekje 100 let. Mogoče sem nerodno napisal. Se pravi, Rus je koloniziral Aljasko v 17. stoletju, uradno jo je prevzel v 18tem, prodali v 19tem. Se mi zdi, da je edino prodaja točno določena datumsko, vse ostalo je cca.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

jurek1973

Guru
3. sep 2007
5.045
2.069
113
Jah nič, pri Sotherbyju narediti eno licitacijo. Izklicna cena 80mrd€, dviguje se po 5mrd€, pa kdor hoče.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

tony

Guru
23. jul 2007
11.209
1.949
113
Za kaj takega smo Evropejci neumni. Na koncu jo bodo predali Trumpu za nič mrd in trepljaj po ramenu...

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.998
9.112
113
Zakaj? Kaj ko bi vse pustili tak kot je. In se sami prebivalci odločijo, če se že hočejo. Najbolje po poteku Trumpove vladavine, da bo vse malo manj pod pritiskom in bolj transparentno.

tony

Guru
23. jul 2007
11.209
1.949
113
Če dementnega Trumpa nekdo ne spravi k pameti ne bo razumne rešitve.

Nam pa je jasno, da smo dejansko pod Am. okupacijo in da tako ali tako nič ne moremo (beri: moramo ohraniti NATO, ja).

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: tomi in Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
23.445
12.290
113
Zakaj moramo?
Itak gre svet v 3PM. Naj se NATO razsuje in še prej velik reset.
Ki je roko na srce, kar potreben.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen