Zasnova ogrevanja - vasa mnenja

tony

Guru
23. jul 2007
9.356
1.350
113
Ni še finta v tem, da je vodomer veliko natančnejši od kalorimetra in bi bil morda po tej plati boljša rešitev?
 

casar

Zelenc'
5. apr 2021
7
7
3
Tole odčitavanje in računanje je zadnje čase postalo zlatarsko opravilo. Pa nič druga kot 5 minut za odčitek na objektu se porabi. In imaš zagotovljen mesečni priliv...

Prav zares. :-( Izkoriščajo lenobo upravnikov in nesposobnost stanovalcev za kvalitetno dogovarjanje. Ko smo se na eni naši lokaciji odločali o izvedbi delitve stroškov ogrevanja, so bili prevladujoči pozivi stanovalcev v smislu, izglasujmo vendar že nekaj, karkoli, samo da bo čimprej konec sestanka.


Bojler ti zavzema prostor in kaj več kot 80-litrskega ni šans da spraviš v stanovanje. Pri 4-članski družini ti tako hitro zmanjka vode, pri plinski peči pa je zaloga tople vode "večna". Za tisti evro gor ali dol na mesec?

Ja, to tudi. Moje izkušnje z 80-literskim električnim bojlerjem z 2 kW grelcem. En človek, nobenih problemov. Dve osebi, večinoma vse normalno, ampak nista se mogla iti oba eden za drugim kopat. Več oseb raje ne bi. Za primerjavo še druga situacija. 150-literski bojler, ki ga je grela peč na kurilno olje (zelo primerljivo plinski peči). Pri 9 ljudeh nobenih težav.


Zato ker bo treba cunje nositi nekam v nek skupni prostor.
Zato ker zna hitro priti do nesoglasij kdo je dal prat žeblje in se je strgala guma.
Zato ker takrat ko boš prinesel cunje prat bo en stroj v okvari, druga dva pa zasedena.
Zato ker bo eno stanovanje pral en stroj na teden, drugo pa vsak dan en stroj. Si že ugotovil, obračunaj to pošteno.

Tudi mene skupna pralnica odbija. Eno leto sem živel v zgradbi, kjer smo jo imeli, ampak kljub nekim začetnim idejam je nisem nikoli zares uporabil. Glede okvar in zasedenosti je bilo enako. Ni bilo tako redko, ko je kak stroj bil zaseden z opranim perilom, ki ga še nihče ni ven pobral. Čeprav resnici na ljubo se je po krajšem opazovanju razmer in potem pranju takrat, ko drugi niso prali, dalo priti do stroja brez resnih težav. Žal je do sušilnega stroja bilo precej težje priti. Bilo jih je namreč manj kot pralnih strojev. In ena večjih nadlog je bila, ko ti je pralni stroj opral, ti si bil tam z mokrim perilom, sušilni stroji pa vsi zasedeni. Kakšen morda tudi s suhim perilom, ki ga še nihče ni ven pobral.

No, mene je najbolj odbijalo to, da so pralni stroji bili vedno mokri, tega posušil ni nihče, tudi redno sproti čistil jih ni nihče. Nekateri sosedje so govorili, da smrdijo in da se je njim usmradilo perilo, ko so ga tam oprali. Stroje sem tudi sam šel povohat, pa ... kakšnega zelo očitnega smradu sicer nisem vohal, zaključiti, da ne smrdijo, pa tudi nisem upal.

Stroški pralnice so tam bili vkomponirani v najemnino. To se je vedelo vnaprej ob najemu. Kakšnega negodovanja zaradi tega ni bilo.


jeba nastopi, ker bi naj vse te zadeve vsakih 5 let "kalibriral". Kalibracija je pa skoraj cena novega...

Ta "kalibracija" pride v poštev samo takrat, če bo kak spor okrog tega, kaj je pokazal nek merilnik, končal na sodišču. Takrat bo sodišče verjelo tistemu, kar bo pokazal "kalibriran" merilnik. Kaj bo naredilo v primeru "nekalibriranega" merilnika, pa kdo ve. Zdaj, če so se ljudje sposobni dogovoriti drugače brez sodišč, potem "kalibracije" ravno ne rabiš.


Ni še finta v tem, da je vodomer veliko natančnejši od kalorimetra in bi bil morda po tej plati boljša rešitev?

Dejansko je kalorimeter natančnejši. Oba namreč merita pretok vode, kalorimeter pa dodatno meri še temperaturo vode na vhodu (tam, kjer mrzla voda iz vodovoda teče v bojler) in temperaturo vode na izhodu (tam, kjer topla voda teče v stanovanje). Ker sta ti dve temperaturi približno konstantni, se prakticira, da se meri samo pretok z vodomerom, toplotno energijo pa potem izračuna. Ampak, ker temperaturi vendarle nista povsem konstantni, bi kalorimeter to nalogo opravil natančneje.

Aleš