Zakon o psih na verigi

Ali podpirate zakon, da morajo biti psi na verigah?

• Da

• Ne

• Da, ampak samo, če so na kratkih verigah

• Vseeno mi je

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.761
2.759
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Pravkar gledam oddajo Dobro jutro na Planetu (hebat ga, preveč cajta, z eno nogo skor v penziji...), kjer je prispevek o Zakonu o psih na verigi, kjer neka smrklja razlaga, kako psi doživljajo psihične stiske, če so na verigi. Ne vem, meni to ni čisto jasno. Ali se bodo bolje počutili in ne bodo postali napadalni, doživljali psihičnih težav ipd., če jih bodo lastniki, predvsem na kmetijah, z 20 metrske ali še daljše verige, dali v pesjak, velik 3x3metre?Potem bodo srečni? Ali je večji stres za psa, če je cel dan zaprt v stanovanju v bloku in gre na sprehod 2x na dan za pol urce ali če cel dan pripet na dolgo verigo leta po dvorišču? Na družbenih omrežjih se že pojavljajo slike raznih pasjeljubcev, kako hodijo okoli in slikajo pse na dooolgih verigah, ter se zgražajo nad njimi in jih prijavljajo. Najbrž imajo tudi sami psa, ki je ta čas zaprt doma v stanovanju....
In potem ta smrklja razlaga, kako ona svojega psa nima nikoli privezanega, ko gre na sprehod. Uporablja klasičen izgovor, češ, moj pes ne bo nobenemu nič naredil. S tem pa sama krši zakon, katerega se drži samo takrat, kjer njej paše!

mistique

Guru
16. jun 2009
15.456
2.929
113
Za psa je stres, če je sam (doma, na ketni, v pesjaku, v 2000€ posteljici...), zapuščen, vse ostalo je "samo ljubav". Pes rabi svobodno gibanje (teritorialna obramba), mentalno stimulacijo (igre, iskanje,...) in če ga boš zaprl v mali pesjak si ravno tako pesjan, kot če bi ga imel na ketni celo življenje ali samega 8+ ur vsak dan...

Ti pa v naravo pejt. TV pa še prižgan, skupaj s smrkljo fu*ni skozi okno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
38.518
12.951
113
pes ne sme bit na verigi al kako vprašanje je to? al misliš povodec??? al kaj mamo to?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.981
5.078
113
Pri nas 2 psa živita z nami v hiši (labradorec in terier). Praktično zmeraj je tudi nekdo doma. Je sicer nekaj več čiščenja ampak nič posebnega. Se pa psu takoj pozna osamljenost, ko oseba na katero je najbolj navezan odide iz hiše za nekaj časa. Nemudoma se mu spremeni razpoloženje. Tako, da tisti, ki so po 8 ur zaprti sami v bloku niso ravno kaj dosti na boljšem kot tisti na verigi ali v pesjaku, seveda pa aktivistke tistih v bloku niso kritizirale, ker potem bi kritizirale same sebe.

• Všeč mi je
Reactions: Feniks in igi

mistique

Guru
16. jun 2009
15.456
2.929
113
Rabimo zakone za ljudi, ne za pse. Recimo obvezno šolanje lastnika (in) psa s stalnim prebivališčem v urbanem okolju (vse razen vasi ali zaselki z manj kot petimi bajtami). Ketna ni ok, ampak pesjak je sam druga pakunga. Tko, da...delajmo boljše kot nam zakon nalaga pa bo svet lepši.

• Všeč mi je
Reactions: sousis

BuDi

Guru
6. sep 2007
8.338
4.811
113
Cuckov je veliko preveč. So nadomestek za otroka/vnuke.
Včasih so takim kot si ti rekli "captain obvious".
In kaj bomo zdaj?

"nočem povedati nekaj očitnega, ampak bom povedal nekaj očitnega":
- shujšati je treba
- ljudje se premalo gibajo
- kajenje škodi
- alkohol škodi
- otroci popijejo preveč kofeina in pojejo preveč sladkorja
- psov in mačk je preveč in so nadomestek za otroke

In kot sem napisal... kaj boš zdaj?

Če greš po kakih državah z manjšo rodnostjo je "kužkov" še več, recimo v severni Italiji ne moreš iti po nakupovalnem centru ali mestnem dogodku če ne paziš da n boš na psa stopil. Pa niso edini, samo najbližje so. - Če napišeš na majico in s tem hodiš po mestu bo sigurno drugače.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

mistique

Guru
16. jun 2009
15.456
2.929
113
Najbolj bolano pa mi je, ko nekateri svoje cucke kličejo "moj otrok"..
Sem videval gospo, ki je za povsem zdravega psa uporabljala voziček (podoben otroškemu). Potem pa imaš na drugi strani spektra mehanika, ki sem ga enkrat vprašal, kako je ime psu, ki ga je imel na zajli? Pa je rekel: Zakaj, kako mu je ime? Sej je ps...

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.472
10.685
113
Pravkar gledam oddajo Dobro jutro na Planetu (hebat ga, preveč cajta, z eno nogo skor v penziji...), kjer je prispevek o Zakonu o psih na verigi, kjer neka smrklja razlaga, kako psi doživljajo psihične stiske, če so na verigi. Ne vem, meni to ni čisto jasno. Ali se bodo bolje počutili in ne bodo postali napadalni, doživljali psihičnih težav ipd., če jih bodo lastniki, predvsem na kmetijah, z 20 metrske ali še daljše verige, dali v pesjak, velik 3x3metre?Potem bodo srečni? Ali je večji stres za psa, če je cel dan zaprt v stanovanju v bloku in gre na sprehod 2x na dan za pol urce ali če cel dan pripet na dolgo verigo leta po dvorišču? Na družbenih omrežjih se že pojavljajo slike raznih pasjeljubcev, kako hodijo okoli in slikajo pse na dooolgih verigah, ter se zgražajo nad njimi in jih prijavljajo. Najbrž imajo tudi sami psa, ki je ta čas zaprt doma v stanovanju....
In potem ta smrklja razlaga, kako ona svojega psa nima nikoli privezanega, ko gre na sprehod. Uporablja klasičen izgovor, češ, moj pes ne bo nobenemu nič naredil. S tem pa sama krši zakon, katerega se drži samo takrat, kjer njej paše!
Anketo si narobe zastavil. In odgovor, žalostno je, da je treba to sploh napisat v zakon, je obstoječ zakon čisto OK, samo izvaja se ga ne. Pes in veriga ne gresta skupaj, prav tako pes ni za zunaj, po možnosti zaprt daleč stran od svojih lastnikov, ker pes je krdelna žival. Seveda pa pes ni človek in enako glupo je počlovečenje psov in spet, enako glupo je, ko gledam ljudi, ki ne verjamejo v povodec, ali pa povodec enačijo z ribiško palico itd.

Če moraš imeti psa pripetega na verigo, kaj ti bo potem sploh pes. Tudi pes na verigi je bolj slab čuvaj.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Feniks in zakon

Tenforest

Guru
3. sep 2007
6.041
688
113
43
povsod malo
Jaz bi dal minimum 15 m verige ker je res lahko bolj "svoboden" kot pa v pesjaku kjer se sprehaja v 2m v krogih. Sem že videl sistem 2m od tal zajla pa škripec in 15 m plezalne vrvi pa je pes čuvaj imel pokrit ves hlev pa dvorišče v sekundi.
Me prav zanima koliko se bo povečala kraja po hlevih zdaj ko ne bo več reksa pred vrati.

Bolj bi prepovedal delovne pasme po blokih to velikokrat vidim da ima belgijca ali kakega ovčarja in se ga na ta način muči da ne dela tega kar je kot pasma sploh prvotno bil.

Potem pa so ti pasje ljubci ki so res obsedeni.
1x sem objavil enega velikega blatnega psa če ga kdo pogreša pa da imava 3 ure hoje do avta, potem pa do veterinarja.
To je bilo komentarjev večina kakšen sem da ga ne peljem takoj na odčitavanje čipa da za take kot sem jaz je poseben pekel do tega da ga pride helikopter.
Po ene pol ure hoje so pa bili žvižgi in zum v gmajno.

• Všeč mi je
Reactions: Sonny_Chiba