Jaz sem na dveh dietah, ker če sem samo na eni sem stalno lačen.
Ker se ne znam izražat, še manj pa se mi tipka v telefon:
Nasičene maščobe
Kaj pravijo raziskave:
Dolga leta so veljale za glavni krivec za srčno-žilne bolezni, ker dvigujejo LDL-holesterol (“slab” holesterol). Vendar novejše metaanalize kažejo, da povezava med nasičenimi maščobami in boleznimi srca ni tako enostavna.
Pomemben dejavnik: bolj kot količina nasičenih maščob je ključno, s čim jih nadomestimo:
Če nasičene maščobe zamenjamo z rafiniranimi OH → tveganje za bolezni ostane ali se celo poveča.
Če jih zamenjamo z nenasičenimi maščobami (olivno olje, oreščki, ribe) → tveganje pade.
Zaključek: niso “strup”, ampak presežki in napačne zamenjave (npr. maslo z belim kruhom) škodijo.
Ogljikovi hidrati (OH)
Problematični niso vsi OH, ampak rafinirani:
Beli kruh, peciva, sladke pijače → hitro zvišajo glukozo in inzulin, povzročajo inzulinsko rezistenco, debelost, sladkorno bolezen tipa 2.
Polnozrnati OH, stročnice, zelenjava → imajo vlaknine, ki zmanjšujejo glikemični odziv in so zaščitni.
Zaključek: ni težava OH kot taki, ampak vrsta in količina.
Sladkorji
Dodani sladkorji (v sladkih pijačah, sladkarijah, industrijski hrani) so dokazano povezani z:
debelostjo,
sladkorno boleznijo tipa 2,
zamaščenostjo jeter,
povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča <10 % (še bolje <5 %) dnevnih kalorij iz dodanega sladkorja.
Zaključek: to je močno znanstveno podprto kot negativno.
Proteini
Na splošno: beljakovine nimajo negativnega učinka v običajnih količinah. Nasprotno, višji vnos beljakovin pomaga pri:
sitosti (manj prenajedanja),
ohranjanju mišične mase,
presnovnem zdravju.
Možni negativni učinki:
Zelo visok vnos (≥2,5–3 g/kg/dan) lahko pri ljudeh z obstoječo ledvično boleznijo pospeši okvaro ledvic. Pri zdravih ljudeh pa visoko-beljakovinske diete niso dokazano škodljive.
Beljakovine iz rdečega in procesiranega mesa so povezane z večjim tveganjem za raka debelega črevesa (deloma zaradi maščob, deloma zaradi procesiranja).
Rastlinske beljakovine (stročnice, oreščki) so povezane z boljšim zdravjem.

Skupni zaključek:
Negativni učinki nasičenih maščob in OH niso trend, ampak jih potrjujejo številne raziskave – a z nujno natančnostjo in kontekstom (tip hrane, kombinacija v prehrani).
Sladkor je jasno problematičen, ko je dodan v prehrano.
Beljakovine so načeloma koristne, nevarnost nastopi šele pri ekstremih ali pri določenih virih (predelano meso).