Zakaj USA niso (več) najboljša država na svetu

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.668
3.441
113
Lublana
Obišči stran
Cuker dečko, cuker. Vnos cukra se je pri teh ljudeh enormno zmanjšal. Tko da tok zlo zabito to ravno ni.

Daj ne bluzi. Ja imajo več sladkorja ampak to ne pomeni, da bodo s selitvijo v Evropo kar shujšali.
Če je kdo res občutno shujšali pomeni, da je začel jesti precej manj in se zagotovo tudi več gibal in na splošno spremenili lifestyle...

• Haha
Reactions: jest5

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.976
1.241
113
Daj ne bluzi. Ja imajo več sladkorja ampak to ne pomeni, da bodo s selitvijo v Evropo kar shujšali.
Če je kdo res občutno shujšali pomeni, da je začel jesti precej manj in se zagotovo tudi več gibal in na splošno spremenili lifestyle...
KSZ

Američani še zdaleč niso prvi po debelosti... ;) Zanimivo kdo vse je pred njimi....

Presenetljivo visoko se uvrščajo po debelosti prislovično vseskozi lačni Palestinci....

• Haha
Reactions: Ateis

mistique

Guru
16. jun 2009
15.183
2.711
113
Emona / Carnium
KSZ

Američani še zdaleč niso prvi po debelosti... ;) Zanimivo kdo vse je pred njimi....

Presenetljivo visoko se uvrščajo po debelosti prislovično vseskozi lačni Palestinci....
Se pravi je potrebna razlaga v obliki videa, da debelost povzroča nedostopnost kvalitetne hrane?

Za ene je debelost očitno še vedno znak blaginje in zdravja, tako kot v renesansi.

• Všeč mi je
Reactions: jest5

jest5

Guru
18. avg 2007
26.780
-9.360
113
KSZ

Glede na to, da je vsaka druga odrasla filipinka kar lepo omaščena(ok, niso prašičje debele, so pa pretežke), so nekam sumljivo nizko na lestvici.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.668
3.441
113
Lublana
Obišči stran
In pol ti praviš ljudem, da so zabiti....fajn...
Kdorkoli verjame, da se z Evropsko hrano ni možno zrediti, je zabit. Kdorkoli verjame, da nek predebel Američan lahko shujša zgolj z Evropsko hrano in ob tem ne zmanjša količine požrtega in ne izbira kaj točno bo jedel in ne spremeni svojih navad, je zabit.
Dobro je vedeti, da je Evropska hrana zelo različna od države do države in tudi med regijami znotraj držav...

Če je nek Američan trdi, da je shujšal zgolj zaradi drugačne hrane, se je treba vprašati kaj točno je res jedel? Balkanski žar in odojke, Nemške klobase, Italjanske pizze in sladice... Ali zgolj nizozemski ohrovt in brokoli pa sveže ulovljene morske dobrote... in to označil za tipično Evropsko hrano.

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.104
10.331
113
Kdorkoli misli, da če enormno zmanjšaš količino vnosa sladkorja da se nikjer ne pozna je pač zabit. In ameriška procesirana hrana je bistveno bolj nabita s sladkorjem kot evropska. Ostalo imaš pa zelo prav, že v Sloveniji je po regijah precejšja razlika. Tud italianska in ameriška pica se zelo razlikujeta. Tako da je tisto o hujšanju samo zaradi zmanjšanja vnosa sladkorja zelo možno.
Nemški pekeraj recimo je bistveno drugačen od Italianskega, v prvem je sam cuker v drugem nič, tud moke so drugačne, v Italiji dlje fermentirajo testo itd.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.485
7.842
113
Seveda količino, ampak absolutno, ne relativno. Kolikor se obrača, se ne bo obrnilo, da je večji problem količina zaužitih kcal in ne razmerje med njimi. Ja sladkane pijače, ampak to pomeni ne spit 2L sokov in kokakol na dan, ampak vode. razlika je v 800kcal. Samo v pijači... To je zame npr. 2/3 BM potreb. Ampak jaz spijem bistveno več tekočine preko dneva. Če bi to bilo vse v sokovih, bi se redila, ne da bi kaj pojedla. Zato se stigmatizira sladke pijače - da bi se nadomestile z manjkalorično tekočino, ki je v bistvu katerakoli druga tekočina.

Pri hrani je pa pač to težje. Prijeten okus dasta ali cuker ali pa maščobe. Če količina ostane enaka, cuker pa nadomestiš z maščobami, si bolj malo narediil. Ampak low fat smo že dosegli, zdaj smo na low OH in trendih proteinov. Možen naslednji scenarij je, da ko se bo folk s tem prekomerno basal, pil pa ne, ker vode ne maram pa je brez okusa, OH ne smem in bodo ledvica šla, bo najbrž era "strupenosti" proteinov. Kakor se danes to adijo pamet sliši, bo ta prav trend in marketing to prodajal kot na novo odkrito resnico.

pač, zdaj smo šli preko ere stigmatizacije maščob v stigmatizacijo OHjev. Pol pride...karkoli žej... Ampak v vsem tem času so se spremenili samo trendi in pamfleti, osnovne človekove potrebe pač ne.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.183
2.711
113
Emona / Carnium
Italijanske moke so vrhunske. Ampak je tudi politika zadaj, da so ohranili avtohtone sorte ipd.

Generalno pa debelost zaradi hrane pride predvsem od sladkorja in ogljikovih hidratov ter pomanjkanja rednega telesne aktivnosti.
Ocvrto, alko budalko oz. procesirana hrana je strup za zdravje. Če to bašeš ne boš zdrav, tudi če nisi debel. Je pa jeba odklopit s tega...pa prešaltat na pari kuhan brokoli.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.485
7.842
113
ne morem več popravljati, pa mal sem zadaj očitno:

IF revije čez 10.

generalno debelost vedno je in vedno bo prišla iz neugodnega razmerja med vnosom in porabo.

bašem jaz vse prepovedano in ne šmirglam trendov. ne pa izključno enega ali drugega, definitivno pa ne prekomerno, kar je bistveno težje, kot z na pari kuhanim brokolijem in sem zdrava. Pri svojih 40+ ne jemljem nobenih zdravil, nimam nobenih gibalnih ovir, nikjer me nič ne štiha, energije dovolj za vse, seveda tudi šport. Ker to pa počnem. V bistvu me bo od vsega najprej ta zdravja stal... Na vsake 2 leti se dam pregledat od A do Ž. Ker za svoje zdravje skrbim. Tudi s tem, da se ne stresiram z religioznimi trendi

p.s.
ja to sem jaz in za koga drugega bi to veljalo lahko še bolj ali pa manj. nismo vsi čist glih... je bilo pa izzvano z aksiomskim "Če to bašeš ne boš zdrav, tudi če nisi debel."

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.104
10.331
113
Seveda količino, ampak absolutno, ne relativno. Kolikor se obrača, se ne bo obrnilo, da je večji problem količina zaužitih kcal in ne razmerje med njimi. Ja sladkane pijače, ampak to pomeni ne spit 2L sokov in kokakol na dan, ampak vode. razlika je v 800kcal. Samo v pijači... To je zame npr. 2/3 BM potreb. Ampak jaz spijem bistveno več tekočine preko dneva. Če bi to bilo vse v sokovih, bi se redila, ne da bi kaj pojedla. Zato se stigmatizira sladke pijače - da bi se nadomestile z manjkalorično tekočino, ki je v bistvu katerakoli druga tekočina.

Pri hrani je pa pač to težje. Prijeten okus dasta ali cuker ali pa maščobe. Če količina ostane enaka, cuker pa nadomestiš z maščobami, si bolj malo narediil. Ampak low fat smo že dosegli, zdaj smo na low OH in trendih proteinov. Možen naslednji scenarij je, da ko se bo folk s tem prekomerno basal, pil pa ne, ker vode ne maram pa je brez okusa, OH ne smem in bodo ledvica šla, bo najbrž era "strupenosti" proteinov. Kakor se danes to adijo pamet sliši, bo ta prav trend in marketing to prodajal kot na novo odkrito resnico.

pač, zdaj smo šli preko ere stigmatizacije maščob v stigmatizacijo OHjev. Pol pride...karkoli žej... Ampak v vsem tem času so se spremenili samo trendi in pamfleti, osnovne človekove potrebe pač ne.
Govorim zgolj o razliki v dodanem sladkorju v procesirani hrani. Kje so še sladke pijače. Ameri že tako tlačijo cuker povsod.
Stigmatizacija maščob in ohjev zaradi trendov je pa itak traparija. Se pa tud ohji in maščobe razlikujejo med sabo in seveda naša telesa in presnove. Kar deluje zate ni nujno da tudi zame.