Zakaj USA niso (več) najboljša država na svetu

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.230
3.678
113
Slovenka Ana Grošelj danes živi svoje sanje v New Yorku. Po diplomi na ljubljanski pravni fakulteti in prvih izkušnjah v odvetniški pisarni na Dunaju se je preselila čez lužo. V ZDA je opravila magisterij na Harvardu, danes pa dela v eni najbolj prestižnih odvetniških pisarn na Manhattnu. "Že odkar sem bila majhna, sem sanjala o tem, da bom nekoč živela v New Yorku. Dunaj imam zelo rada, a New York ima nekaj, česar ne znam opisati z besedami. Ko sem se preselila, sem vedela, da spadam sem," je v rubriki Prek meja za Siol povedala 29-letna Ana. Spregovorila je tudi o selitvi z Dunaja v New York, študiju na Harvardu, izzivih iskanja stanovanja in službe v New Yorku, slovenski skupnosti, Luki Dončiću in Melanii Trump.

To je to.

jello

Guru
22. sep 2008
10.863
4.178
113
Sem jih doživel v živo, tako na vzhodni kot zahodni obali, tako na floridi kot v vukojebini. Če se s tem kvalificiram za komentiranje bulšita, ki si ga nalimal zgoraj, potem kot poznavalec trdim da je totalni bulšit, če pa se ne kvalificiram pa to trdim kot utiševalec. Verjamem pa da je mogoče bivati v NY in imeti stik samo s folkom, kot ga opisuje avtorica. Samo ne okol govort da je to amerika.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.120
1.945
113
Saj bo prfrčala na realna tla. Slej ko prej. To nam je vsem, ki malo potujemo kristalno jasno. Medtem je bronasti zaključil 7 vojn. Aja.

• Haha
Reactions: tomi

ferdo

Guru
3. sep 2007
11.303
4.164
113
Ljubljana
hmpg.net
Ker vem, da se sprašujete katerih sedem vojni je to, Evo liste:

1000003490.jpg

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.345
6.242
113

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.230
3.678
113
Če sem dobro prebral PR članek za ZDA, nikjer ne piše, da je univerza v NY, piše pa da imajo New Yorčani brezplačen študij. ;)

Northwestern University (NWU) je recimo ena izmed najboljših univerz na svetu in je javna šola. Če si iz New Yorka, to pomeni, da tam lahko študiraš zastonj.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.162
2.684
113
Emona / Carnium
Čedalje več utiševalcev je tam forumu. Jaz verjamem tistim, ki nekaj v živo doživijo. Upam, da ste tisti, ki ste komentirali, bili sposobni prebrati celoten članek. Nekateri odgovori kažejo na to, da ne.
Dol mi visi za članek. Jaz sem bil lani v ZDA. Imam kar nekaj prijateljev tam. Poznam lifestyle "average Joe-a". Veliko ljudi nima časa kuhati. Veliko jih sploh ne zna kuhati. Veliko jih zjutraj pred šihtom naroča v drive-u (sladkane kofetke in tudi krofke).

Zdrava hrana (ekološka zelenjava) je zelo draga (ne za vse seveda) in je tudi ne dobiš ravno povsod tako, kot dobiš sladke pijače...Procesirana hrana (na pol pripravljeno, zmrznjeno, ojačevalci,...), ki jo je ogromno, pa ni tako zelo draga...lajfstajl je "eating out" ergo ni zdravo. To, da vsi "športajo" je res, če se šetaš po Central Parku. Sicer pa se Američani vozijo na sprehod...oni se ne sprehajajo, pešcev ne vidiš. Seveda ne govorim o New Yorku in downtown predelih, kjer valda vsi pešačijo od subwaya do pisarne ali fastfooda. Govorim o spalnih naseljih, subrubs ipd.

Zadnja leta je veliko informacij o tem, kaj je zdravo in kaj ne. Celo javno govorijo o tem, da "froot-loops", "cheerios", oragne juice in coca-cola niso zdrava hrana, medtem, ko jih veliko ne verjame...daleč so oni od tega, daleč zaradi lifestyle-a, ne ker bi bili butasti...

Sicer pa se (skoraj) vsakdo lahko prepriča za sebe, brez da se samovžge okrog nekega članka in kot razvajen paglavec nekaj piska čez druge.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.345
6.242
113
Bom komentiral samo tole:
Pogosto slišimo, da lahko v ZDA študirajo le zelo bogati, a to ni povsem res. V ZDA lahko študiraš tudi na državnih univerzah (state colleges) in javnih šolah, kjer je šolnina pogosto zelo nizka ali je šolanje celo brezplačno. Northwestern University (NWU) je recimo ena izmed najboljših univerz na svetu in je javna šola. Če si iz New Yorka, to pomeni, da tam lahko študiraš zastonj.
NWU ni javna šola. Wikipedija
Sodi med 9 najboljših. https://www.collegevine.com/faq/425...rn-university-rank-compared-to-other-colleges

Rezidenti NY lahko študirajo zastonj samo na javnih univerzah:

Free Tuition Alternative
If you're looking for free tuition as a New York resident, you might want to consider:
  • The Excelsior Scholarship program
  • Available at SUNY and CUNY colleges
  • Eligibility requirements include:
    • Being a New York State resident
    • Attending a SUNY or CUNY college
    • Completing 30 credits per year
    • Planning to stay in New York after graduation

Skratka, tale gospodična ima bujno domišljijo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.476
7.832
113
Ma... Kako to fukcionira, ni treba v ZDA hodit. Se prav dalec ne, lahko se poklika dol po forumu za prvih par mnenj. Vsi zivimo v isti drzavi, pogledov in resnic, kaka je in kako je tu, pa kolikor češ.

En posameznik s svojimi izkusnjami in subjektivnimi pogledi na vse res ni kaj dosti vreden v splosni oceni necesa. Zato je statistika tu, ki ji pa seveda nihce ne verjame in roko na srce ima svoje hibe, ampak za celostni pregled neke situacije, je pa se vseeno najblizje dejanskemu stanju.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

mistique

Guru
16. jun 2009
15.162
2.684
113
Emona / Carnium
Večina Slovencev je itak takoj totalno triggerd, če kdo pohvali karkoli iz ZDA, da si pa ob tem upa celo povedat kakšno kritiko na račun Slovenije jim pa itak pokrov odnese. Tko, da brezveze...
Mislim, jaz se ne štejem pod večino in sem šel tja prostovoljno (kot veliki levak, komunajzar, srb, rusofil, busanc, muslič, budist...) in še vedno lahko rečem, da zdravo prehranjevanje ni nekaj, kar bi povprečen Amerikanec sploh razumel (kaj je okusno je tudi stvar polemike, kaj je kava itd...). Saj imamo tu tudi potopisne téme iz ZDA...Se pa tudi to spreminja, ampak za posameznika ni tako enostavno, kot je za enkrat še pri nas. No, ja...tudi pri nas ni enostavno, če nisi v upper middle income.

Imajo lepo naravo pa še to jim jo je Bog podaril :evil:

• Všeč mi je
Reactions: jest5