Začetnik-varjenja pive

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Če se ti ne mudi:
220V 100W Brew Heating Belt
https://s.click.aliexpress.com/e/6vwOisC

XH-W3001 10A Digital Temperature Controller
https://s.click.aliexpress.com/e/bxcLhZGk

Za tako količino bi jaz kar dva zgornja grelca zvezal enega za drugim, ti glih lepo objame cel sod.
Okrog zaviješ še neko deko in lahko delaš tudi ale pivo, čeprav ti jaz priporočam lagre :)

10°C ambientalna je še ok za lager, jaz bi prvo nardil recimo 50l čisto navadnega pilsa s 4 paketi kvasa, pustil da se posede (sploh če ga lahko po končani fermentaciji prestaviš nekam na 0°C), pretočil in preko usedline nalil normalno rundo 150l, meni je zelo všeč dunajski ležak, lahko tudi kak imperial lager probaš nardit, če si bolj na hmelj naravnan :)
Če greš v smer lagra, ne rabiš nič ogrevanja, jaz bi samo v deko zavil sod in skrbno spremljal temp.

Lahko pa tudi cel sod daš v škaf z vodo, ki jo lahko potem tako ali drugače segrevaš. To ti je ena taka macgyverska rešitev, ki mogoče ne zgleda lepo, dela pa dobro :)
 
Nazadnje urejeno:

luka34

Zelenc'
13. nov 2018
17
0
1
Hvala! Jih še imam v košarici, si meni in prodajalcem polepšal večer :)

Za lager bi bilo idealno ja. Pravijo, da je lager težje zvarit, kot ale, zato sem razmišljal samo o alih. Bom pa za poskus probal zvarit tudi lager pivo pa, da vidimo kaj rata :)

Macgyverske rešitve :D
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Ale ima veliko prednosti.
Če ohlajaš z vodo iz pipe, je večino leta nemogoče spravit pivino na ~12°C za ležaka.
Za fermentirati ale ima vsak doma ugodno temperaturo.
Višja/sobna temperatura fermentacije pomeni tudi to, da potrebuješ manj kvasa, ker je spet točka vprid ale piva.

Ampak, pozimi so za mnogo homebrewerjev pogoji za ležaka izpolnjeni in ti povem, da je to zelo hvaležna družina piv :)

Upam, da se vsaj malo razumeš v električarski posel (par kablov je treba povezat s sponkami), ker tale termostat ni ravno "plug&play".
 

luka34

Zelenc'
13. nov 2018
17
0
1
Razumem... se bom slej, ko prej lotil svojega prvega ležaka :)

To ne bi smel bit problem, samo da dela kitajska roba :p
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Hvala za odgovor!

200 L fermentor (vinski sod) imam še od časov, ko sem doma imel malo brajd :)

Velja, bom pregledal kaj najdem na netu, kaj se najbolj splača. Hvala še 1x
Če imaš sicer vso potrebno opremo, se ti najbolj splača kupit en PLANA sod. Tukaj so preverjeno najcenejši: http://www.dobracena.si/index.php?id_product=27&controller=product
Ali pa namenski fermentor, ki pride ravno toliko. Če nimaš še pivovarske opreme, priporočam kak začetniški komplet, ki ga boš seveda uporabljal še naprej, ampak v njem dobiš praktično vse, kar potrebuješ, npr.: https://pivovarium.si/si/zacetni-kompleti/19-mr-malt-zacetni-komplet-top.html
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Če imaš sicer vso potrebno opremo, se ti najbolj splača kupit en PLANA sod. Tukaj so preverjeno najcenejši: http://www.dobracena.si/index.php?id_product=27&controller=product
Ali pa namenski fermentor, ki pride ravno toliko. Če nimaš še pivovarske opreme, priporočam kak začetniški komplet, ki ga boš seveda uporabljal še naprej, ampak v njem dobiš praktično vse, kar potrebuješ, npr.: https://pivovarium.si/si/zacetni-kompleti/19-mr-malt-zacetni-komplet-top.html
A ima tale na dobracena tesnilo na pokrovu?
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Moj sistem je 50L lonec biab, delam batche 25 litrov.
Torej, prišel sem do situacije, ko bi rad kdaj naredil naenkrat vsaj 40L pivine...
Kako zdaj naprej?
Z biab ali še en lonec in posebej drozganje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
40l pivine v fermentorju v 50l loncu (ki najbrž ni točno 50l ampak celo 45l?) je itaklbolj na meji rešitev. Ker če sešteješ izgube, pa skrčke prideš do tega da moraš imeti pred vretjem volumen cca. 50l kar pomeni da malenkost penice pa ti gre čez (če jasno ni lonec tisti "kitajski" ki ima 45l volumna, potem si itak 5l prekratek).

Glede BIAB je čisto odvisno koliko imaš veliko in vzdržljivo vrečo/košaro in kako je rešen potem sistem izpiranja (skupaj z dvigovanjem vsega iz lonca). Da se delat 50l na biab, ni pa več tako komot .. koneckoncev moraš dvignit 20-30kg. Pa za izpiranje porabiš malo več vode, tako da rabiš itak še en večji lonec ki se segreva ločeno nekje.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
40l pivine v fermentorju v 50l loncu (ki najbrž ni točno 50l ampak celo 45l?) je itaklbolj na meji rešitev. Ker če sešteješ izgube, pa skrčke prideš do tega da moraš imeti pred vretjem volumen cca. 50l kar pomeni da malenkost penice pa ti gre čez (če jasno ni lonec tisti "kitajski" ki ima 45l volumna, potem si itak 5l prekratek).

Glede BIAB je čisto odvisno koliko imaš veliko in vzdržljivo vrečo/košaro in kako je rešen potem sistem izpiranja (skupaj z dvigovanjem vsega iz lonca). Da se delat 50l na biab, ni pa več tako komot .. koneckoncev moraš dvignit 20-30kg. Pa za izpiranje porabiš malo več vode, tako da rabiš itak še en večji lonec ki se segreva ločeno nekje.
V bistvu je lonec iz mojepivosi, 50L(49), delam z vrečo v košari (biab), vodo za spiranje segrevam v 20l loncu posebej.
Za večje batche sem mislil nabavit hladilno torbo ali lonec.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Dolgo sem se držal vreče in delal manjše batche. Ko sem prišel do drugega večjega lonca, se je delo močno olajšalo. Vrečo lahko ohraniš in jo uporabljaš namesto "false bottom-a".

Sedaj imam 3 lonce in false bottom. Enega malo več kot 50 l (gostinski, umerjen, dejanski volumen je okrog 52 l), enega 50 l (mojepivo, mislim, da je 47 l) in enega 30 l (kakšen je volumen tega ne vem, ker ga potrebujem za gretje sparge vode, ki je ni nikoli 30 l).
Torej v 47 l loncu masham, v 50 varim in v 30 grejem sprage vodo. S tem sistemom se da skuhat 40 l. Potrebuješ pa nekje 50 l v boil kettlu. Pri taki količini moraš dobiti občutek in se naučiti nekaj trikov, ki delujejo s tvojo opremo.

Ne se čudit, če kdaj ne bo 40 l ampak 38 l.

Pri tem je tudi pogoj, da imaš na velikih loncih montirani pipi.
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Tako zgleda pri meni, 25L batch...
Pri kuhanju mi pa nikoli ne vreje kot noro, lepo počasi brbota.
Mislim, da je bil največji preboil 35-37 litrov.
Na zadnji sliki je okrog 34 litrov...
 

Priponke

  • 42546007_1866281543468767_5028541813166702592_n.jpg
    42546007_1866281543468767_5028541813166702592_n.jpg
    116,2 KB · Ogledi: 178
  • 44308433_477851426059550_4681837901116342272_n.jpg
    44308433_477851426059550_4681837901116342272_n.jpg
    524 KB · Ogledi: 162
  • 46494664_523602624773246_4393798509275381760_n.jpg
    46494664_523602624773246_4393798509275381760_n.jpg
    473,6 KB · Ogledi: 161
  • 42619827_276971656359188_6143938798393753600_n.jpg
    42619827_276971656359188_6143938798393753600_n.jpg
    90,6 KB · Ogledi: 164
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.806
3.816
113
Sicer okoli kombinacij hmeljev, sploh bolj "skreganih" je težko debatirat. Lahko izpade ok, lahko zanimivo, lahko čudno, lahko zanič .. predvsem pa je vmes dosti subjektivne note.

Cascade + wolf je meni ok kombinacija za klasičen APA stil, kjer cascade dominira in ga wolf dopolnjuje. To je razmerje do cca. 1:2 (wolf:cascade) pri aroma hmeljenjih. Če daš več se bo čutilo "wolf" aromo ki je večinoma/večini neprimerna za APA stile. Poleg cascade je mogoče tak hmelj tudi mosaic (nisem še testiral, ampak po občutku bi pasalo).

Magnum v to dvojico na videz ne paše ker je bolj pikantno evropski hmelj, lahko ga pa seveda porabiš za grenčino pri zgoraj omenjeni kombinaciji v kolikor tista z wolfa ne bo dovolj.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Hmelji dajo razlicne sadne, travne, cvetlične, drevesne (smolnate), zemeljske,... okuse in arome. Kaj paše skupaj je težko reči. Je pa odvisno tudi od stila. Najbolje, da malo potestiraš in si prebereš opise hmeljev na internetu. Boš videl kaj ti paše skupaj. Morda tebi paše aroma borovca in pasijonke. Ali pa papaye in trave. Najbolje, da testiraš in bereš in se učiš.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Moj sistem je 50L lonec biab, delam batche 25 litrov.
Torej, prišel sem do situacije, ko bi rad kdaj naredil naenkrat vsaj 40L pivine...
Kako zdaj naprej?
Z biab ali še en lonec in posebej drozganje?

Moj 50L lonec (ni z mojepivo, je pa enak) ima 47L (tako da se tekočina že preliva čez). Ko upoštevaš raztezanje pri vrenju, gre pa sploh čez :) Jaz imam dva taka lonca. Načeloma tudi sam delam 25L (no sparge metodo z vso potrebno vodo že na začetku). Sem pa tudi že spiral. Tako pa sem supel iztisniti nekih 40L, po dry hopanu še malo manj. Sedaj pa ne vem na pamet koliko, ampak tu nekje. Gre, moraš pa paziti in vse je na meji, da ne gre čez.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
235
26
28
Moj je 70L, 45x45cm. 50l na zacetku, 23 sparga, 13 kg sladu (og cca 1,055). 65l preboil, 61L afterboil. Minus izgube je cca 45 do 50L piva
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie