Windows 10, Raid 5, Storage spaces

lemar

Pripravnik
8. jan 2008
347
11
18
Pozdravljeni,

malce se igram na eni stari mašini in skušam postaviti raid 5 tako da ne bi bilo potrebno formatirati obstoječega diska z OS in programi(seveda če je to možno). Dodam dva diska (eden identičen obstoječemu, drug malce manjši (WD Caviar blue in black). Torej imam tri diske, na enem je os, druga dva sta prazna. Ko skušam v disk managementu postaviti raid 5 mi te opcije ne ponudi, lahko pa naredim 0 ali 1.

Ali je sploh možno postaviti raid 5 na tak način oz. kako naj se tega lotim? Cilj je postavit raid 5 na treh diskih in potem naložiti image/clon diska če bi bilo potrebnoprvi disk v procesu pobrisati?

Hvala za pomoč
 

philips

Fizikalc
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
8.533
71
48
To lahko narediš samo pri mirroringu (RAID1). Vsi ostali RAIDi imajo podatke razporejene čez več diskov, kar pomeni da moraš tudi obstoječe podatke delno premakniti na druge diske - to pa praviloma ne gre brez da nardiš clean particijo in nato skopiraš gor podatke.

Drugače pa RAID5 močno odsvetujem za domačo rabo, saj brez ustreznega kontrolerja ne bo nič hitrejši kot mirror.

Jaz bi na tvojem mestu uporabil en disk in ga vzel kot mirror sistemskemu disku, tretji disk pa imaš za nepomembne podatke.
 

damirj

Fizikalc
9. maj 2012
1.212
25
48
Gre tudi live migracija iz katerega koli RAIDa (ali pa tudi ne RAID) v katerikoli RAID, če imaš dovolj nov RAID kontroler (ki ima pa res praviloma cache nekaj GB velik). In kakorkoli obračaš, RAID5 je že davno passe. Ali RAID1 ali 10, ostale opcije so samo nišne in za special case.