Zelo na hitro, velja za škotske viskije: dela se jih iz ječmenovega sladu (kaljena ječmenova zrna). Single malt pomeni, da je to en, na ta način narejen viski, narejen v neki destilarni. Blended malt pomeni, da je namešan iz različnih single maltov. Če blended nima oznake malt, (torej je le blended), je narejen iz mešanice maltov in viskijev, ki niso iz sladu ječmena, ampak iz zrnn.
Skratka, tu je osnova ječnen oz ječmeno slad.
Pri amrih, recimo, je viski lahko iz rži, koriuze, ječmena, pšenice ipd.
Ampak: bourbon, recimo (ali pa Tennese viski, ki je tudi bourbon v resnici) mora biti iz vsaj polovice koruze (pa še druge zahteve so zanj, sodi, starnje ipd)
Malt mora biti iz vsaj polovice ječmenovega sladu, potem je tu še rženi malt (vsaj pol rženega sladu) ...
Potem oni ločijo še straight (kar je nekako ekvivalent single pri škotih, torej le en viski) in blended (isto kot pri škotih),
Irci imajo bolj ohlapne določbe, jasna je ločnica med single in blended ...
Aja, tudi japonski niso slabi, menda. SIcer sem probal le enega enkrat. Yoichi - ni slab, ampak nič presenetljivega, ker imajo isti japonci v lastii tudu Ben nevis, bi bilo še kakega za probat ...
Skratka, tu je osnova ječnen oz ječmeno slad.
Pri amrih, recimo, je viski lahko iz rži, koriuze, ječmena, pšenice ipd.
Ampak: bourbon, recimo (ali pa Tennese viski, ki je tudi bourbon v resnici) mora biti iz vsaj polovice koruze (pa še druge zahteve so zanj, sodi, starnje ipd)
Malt mora biti iz vsaj polovice ječmenovega sladu, potem je tu še rženi malt (vsaj pol rženega sladu) ...
Potem oni ločijo še straight (kar je nekako ekvivalent single pri škotih, torej le en viski) in blended (isto kot pri škotih),
Irci imajo bolj ohlapne določbe, jasna je ločnica med single in blended ...
Aja, tudi japonski niso slabi, menda. SIcer sem probal le enega enkrat. Yoichi - ni slab, ampak nič presenetljivega, ker imajo isti japonci v lastii tudu Ben nevis, bi bilo še kakega za probat ...