Vaš priljubljen Kvas

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Zanima me kakšno imate mnenje o White Labs tekočih kvasih. Glede na to ,da sem pred kratkim govoril z enim bolj poznanih kraft pivovarjem in je imel odklonilno mnenje do tega laboratorije sam pa sem imel takrat doma dva meseca pretečen kvas WLP023 - Burton Ale in sem ga uspešno obudil . V začetku mi je kar malce smrdel v dvomih sem bil tudi ali naj ga sploh vržem v fermentor pa sem ga vseno ( ker drugega tako nisem imel zadosti razmnoženega ) sedaj po tednu dni v primarcu pa se je to nekako izgubilo in se pivo zdi čisto O.K. Upam ,da bo tako tudi ob stekleničenju .
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
7.024
1.384
113
Moj trenutni favorit je Wyeast London III. Sem v angležih trenutno.
Drugače ga pa čez US 05 ni, kar se čistosti in enostavnosti tiče.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Kalbo se strinjam ,da je US 05 odličen kvas samo za angleže pa menda ni najbolj primeren. Me pa zanima kakkšne izkušnje imaš z Wyest London III kvasom ? Ker namreč iščem en tekoči kvas ki mi bo občasno zamenjal s-04.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.761
47
48
WLP002 in WLP005 sta the real thing za ESB, preverjeno. Tega Kalbotovega še nisem testiral, tako da ne morem reči...S04, je spodoben, če ni drugega. Zna bit muhast, sem pa ravno z njim lani dobil zlato na hrvaškem za ESB, pač kot se sprdne...
Za clean profile se mi je doma super obnesel WLP001 ali pa wyeast1056 (naj bi šlo za isti sev). V pivovarni mi pa ne gre lepo čez, se ne posede za boga in pušča kvasni okus še kar dolgo (po kakem mesecu lageringa se spuca). Tukaj mi je US05 precej boljši. Imam pa sedaj naročene nove tekoče seve, da stestiram.

Belgijce pa ravno kar probavam, tako dapokomentiram čez kak mesec
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
7.024
1.384
113
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
Kalbo se strinjam ,da je US 05 odličen kvas samo za angleže pa menda ni najbolj primeren. Me pa zanima kakkšne izkušnje imaš z Wyest London III kvasom ? Ker namreč iščem en tekoči kvas ki mi bo občasno zamenjal s-04.
S 04 enostavno sovražim London III je moj favorit, tko da imam odlične izkušnje.
PS: V BW imam skombiniran London III plus US 05.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
US-05 je res super kvas, na katerega se lahko zaneseš. Meni se zdi, kot da res ne more razočarat. Imam pa včasih problem, ker požre preveč! Tak problem sem imel pri načrtovanju zadnjega recepta (z ingverjem). Ko sem v kalkulator vstavil US-05, mi je izračunalo, da bo požru do 1.008, kar je .003 več od želenega oz. načrtovanega. In verjamem, da bi do tja res šel. Bi moral drozgat na 70, da bi ujel 1.011, kar sem enostavno dosegel z zamenjavo kvasa za angleški suhi kvas (MJ Liberty Ale, ki je btw, zamenjava za S-04).
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Jaz mislim da imata oba glavna lab-a visoke standarde pri izdelavi, pakiranju, itd.. Kar se mene tiče sem sprobal oba lab-a in nimam nobenih zadržkov ne do enega ne do drugega. Problem je bolj tiči pri posrednikih in njihovi shrambi.

S-04 je čisto OK kvas in to je tudi vse. Nazadnje sem ga uporabil pri 15°C in je preživel.
S-05 nimam izkušenj.


Zadnje dva batcha sem kuhal z White Labs Cali common 2112. Rezultati okusov še niso znani. Ga imam pa v skrinji na zalogi za raziskovanja v prihodnosti.
Mangrove Jack M21 je bil dosedaj moj favorit za pšenična piva ( WIT). Sprobal sem kvas vzojen iz steklenice iz Blance de Namur ( 3 batchi) in je skoraj identičen.
Grem še na bavarsko "pogledat" kako sem tam pivo vari tako da sem na stir plato vrgel Wyeast 3068. Z njim imam veliko načrtov.
Od dekokcije do različnih temperatur fermentacije ( 17 - 20°C), odprt fermentor, ferulic acid rest, mehka voda, uf bo zabavno...

za konec. Zadovoljen sem tako z suhimi kot z svežimi. Sveži kvas se ve kaj slabega mu je ( cena in dostopnost), zato sem si omislil zamrzovanje kvasa svežega kvasa. trenutno imam samo en sev ( calki common 2112) v skrinji, ki ga še nisem stestiral. Cilj je da imam en sev lager kvasa ( hibrid), en sev pšeničnega ( če se 3068 obnese bo to to), en sev belgijca in en sev angleškega kvasa, ala ESB, škotsi, itd.. uf to bo za naslednje leto..
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
US-05 je mi je res najljubši in večina mojih piv pridelajo te kvasovke.
S-04 mi ni všeč. Res moram najti nekaj dugega za angleška piva.
T-58. S tem sem naredil par witov pa mi je bil zelo všeč.
WY-3068. No s tem sta ratala 2 batcha hefeweisna in je res odličen kvas. Kasneje ko sem delal hefeweisna s Lalemand Munchen kvasna aroma ni prišla toliko do izraza.
No belgijci mi ostajajo še neznanka. Moram raziskati.

LP
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
"Nadomestilo" za S-04:

- https://pivovarium.si/si/kvas/189-mangrove-jack-s-liberty-bell-m36.html
- https://www.hopsishop.com/product/lallemand-windsor-ale-beer-yeast/

in morda tudi

- https://www.hopsishop.com/product/lallemand-london-esb-beer-yeast/ če delaš npr. ESB
- https://www.hopsishop.com/product/lallemand-nottingham-ale-beer-yeast/

Jaz sem na začetku svoje "poti" kar dosi uporaljal Lallemanda, pa sem bil vedno zadovoljen. Po dolgem času mu ESB fermentira z njihovim ESB kvasom. Rehidriral sem po njihovih navodilih in fermenacija je bila zelo lepa. Kaj bo ratalo, bom še videl. Vsekakor se vse te kvase splača probat, če iščeš suhi nadomestek S-04.

BTW, tudi MJ M36 imam samo obre izkušnje. Kuham z njim zdaj kako leto že. Od kar imamo Pivovariuma, v bistvu
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Poročam o Lallemand London ESB...

Ker sem razbil hidrometer FG-ja nisem meril. Pivo je zelo dobro, okusno, lepi sadni estri. Predvčerajšnjim sem pomeril FG sem nameril 1.020. WOW! Kvas je res hiter, vidna fermentacija je bila končana v enem dnevu. Ker se mi je s pivom mudilo, sem ga prejšnji teden dal v cold crash za samo en dan...pivo je zelo motno na dnu pa je ostala samo precej redka posteljica oz. bolje rečeno broza. Vseeno sem ga shranil in ga uporabil pri nedeljskem Irish Red-u. Enako...fermentacija končana v enem dnevu. V nedeljo opoldne pitchan kvas, v torek zjutraj brez vidne fermentacije. Glede na to, da sem ugotovil, da mi je ESB požru na 1.020, sem včeraj nemudoma pomeril še Irish Red-a..in glej ga zlomka...ustavilo se je ravno tako pri 1.020, vzorec pa je bil blatno moten. Včeraj zvečer sem stresel not še eno vrečko US-05, pa bomo videli, kaj bo.

Vse to me več ne preseneča, ko sem prebral spodnji forum...Praktično brez izjeme ta kvas, ne glede na pivo, poje do okoli 1.020. Praktično brez izjeme se pivo tudi po daljšem cold crasu ne očisti, in praktično brez izjeme so vsi z okusom zadovoljni
)) Pa smo tam, kjer ni muh, hehe.
https://www.homebrewtalk.com/f...t.588922/page-4

Na forumu je tudi omenjeno, da je to isti kvas kot njihov nekdanji London Ale. Jaz ga ne poznam, mogoče ga kdo drug z daljšo kilometrino v pivovarstvu.

Kvas bom še uporabil in mu dal več časa, tako v fermentorjih, kot tudi nato v cold crashu. Če drugače, bi zanl bit primeren za nizkoalkoholna piva.
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Letos sem naredil pomoje ~10 rund s tem S-04 kvasom in nisem imel slabe izkušnje. Da bi puščal okus se mi ni noben pritožil, british s tem mi je prinesel srebrno medaljo in se mi zdi čisto ok. Za vse ostale "amerikance" pa furam US-05.

Hvala pa za linke za alternative, bom probal, da vidim če kdo ugotovi razliko
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Evo , " WLP060 - American Ale Yeast Blend " mi je fino sfermentiral in ima precejšnjo sadno noto . Meni diši po sladkih jabolkah :D.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Zdravo,

zanima me ali je kdo od vas že uspešno shranil odprt pol kilski paket suhega kvasa? Torej, da ga je redno uporabljal in ni kupoval malih paketkov ter kako dolgo ste ga hranili?
Hvala.
 

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.761
47
48
Če delaš pravilno, ne bi smelo biti težav.
Vedno vse razkužiti, odtehtati kvas, nazaj razkužiti vrečko ter kolikor se da hermetično zapreti, nato pa shraniti v hladilniku
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Pomoje bi bilo lažje če bi zamenjal embalažo. Ko bi kvas prvič uporabil bi preostalega pretresel v razkužen steklen kozarec primerne velikosti.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.647
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kakor pomnim, ni najbolj priporočljivo; naj bi bil (menda da je, nimam pa točnega podatka) kvas pakiran v kontrolirani atmosferi, kar pri tebi [vstavi poljubni prostor v hiši] zagotovo ni. Takoj ko odpreš paket, ne veš več, kaj se bo s tem kvasom zgodilo čez en dan, en teden,...
Glede na vložen trud/čas/denar si jaz še nisem upal tvegat s prepakiravanjem. Kvas je realno največji strošek, ampak vržt proč cel dan dela je pa tut nekaj vredno.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ja se zavedam vsega tega. Verjetno je, kar se tice prihranka, najbolje delati starter. S tem sicer se nimam izkusenj.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Kar se tiče suhih kvasov, sploh ne vidim potrebe po kompliciranju. So relativno poceni (tudi mala pakiranja), da lahko za vsako kuho vzameš novega.

Starter tudi ni "najbolj poceni". Rabiš DME in čas. Zato ga jaz delam samo za tekoč kvas in opran kvas, ki ga ne uporabim takoj. Če pa imaš opran kvas, ki ga uporabiš hitro po predhodnjem batchu pa tudi starter ni potreben.

Pa še ena misel, ki si jo jaz rečem vsakič ko sem v podobni dilemi: Ali je vredno dati par eur; več, da s tem zmanjšaš tveganje, da zliješ 20 l piva stran (da ni pivo tako, kot bi lahko bilo - čeprav še vedno pitno)?