UCB-C Powerdelivery

oby

Fizikalc
20. jul 2008
424
146
43
ker ti rabiš met definiran PD output, ne samo usb-c... še najbližje temu je Usb4 ali pa thunderbolt, kar je pri desktopih res redko.
Macbook pro recimo ima...

- a lohk zvemo kaj kupuješ da res rabi PD ven? Ker ponavadi taki devajsi pridejo zraven z adapterjem kjer se dodatni štrom pripelje na usbc kabel.
- a uporabljaš pravi PD kabel? Od kabla je ful odvisno...

pa kolk w sploh rabiš?

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
440
40
28
Ljubljana
Kot je že omenil oby "Nič od tega ne daje PD ven...", tudi zadnja naprava "ki se vpoleg vsega priklopi na sata napajalnik" ti ne omogoča nič v zvezi s PD.
Ta adapter ti bo dal na izhodu samo 5V in 12V prilagojeno za priklop zunanjih sata diskov. Nič drugega!
PD je prisoten samo pri zunanjih napajalnih adapterjih (ki so priključeni na 220V) imajo konektor USB-c, so označeni kot Power Delivery in napajajo zunanje naprave in ne vplivajo na kakršenkoli prenos podatkov med napravami.
Takšna je tudi razlaga, ki jo ponudi spolet: "USB Power Delivery (USB PD) is a fast-charging technology that uses the USB-C connector to deliver significantly more power than standard USB charging. It’s designed to support a wide range of devices—from smartphones and tablets to laptops and monitors—by negotiating power levels dynamically between the source and the sink."
lp

jezek

Guru
24. jul 2008
4.838
2.097
113
Ma nima smisla njej razlagat. Pred letom sem jo poslal za šporhet, pred mesecem ji rekel da naj pove za katero napravo gre.... Nič ne uboga. Pusti, ji bo zrihtal oni forumski plavec...k mal trza na njo...

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
440
40
28
Ljubljana
Dobro, sicer ne poznam niti nje, niti njega "forumski plavec", ampak če bi hotel in znal in če bi ona trzala na njega, bi ji že zdavnaj lahko to uredil.
Ne pa da se ženska matra že od 8.avgusta.
lp

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.825
834
113
"malo" bo potrebno seči v denarnico ;)

Ali pa malce cenejši injektorji

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.454
7.827
113
kaj naj rečem. 8.8. sem naročila in sem imela za orientacijo zgolj requirementse. 13.9. sem pa dobila napravo, da lahko poskusim.

pa kolk w sploh rabiš?

tole piše v requirementsih:
USB Type-C / USB Power Delivery supporting 5V, 3A output
(Official name: USB Type-C 3.1, 3.2, or Thunderbolt, etc.)

Kar mi PCIe ven daje, je dovolj napajanja, samo prenos podatkov ne dela. Te ne rabim, jo šenkam, če kdo želi. Sprejmem pa, da tudi ta nov razdelilec ne bo delal, ampak vseeno računam, da bo prenos podatkov delal in ne bom preklicala naročila, ker kaki USB bi mi še prav prišel. Huba imam sedaj doma, laptop je tudi malo na knap s tem. Tam sem se zafrknila, ker so bile specifikacije konfuzno napisane in da PD samo na USB-A ven, na USB-C pa ne.

naprava je brez adapterja, ker zraven za brezskrbno izkušnjo prodajajo še laptopa za 3k€. Moj za 1,3k€ ravno tako dela, samo ni mi ga za nositi sem pa tje... Zato iščem, če se da za male pare usposobiti desktopa.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.825
834
113
kaj naj rečem. 8.8. sem naročila in sem imela za orientacijo zgolj requirementse. 13.9. sem pa dobila napravo, da lahko poskusim.

tole piše v requirementsih:
USB Type-C / USB Power Delivery supporting 5V, 3A output
(Official name: USB Type-C 3.1, 3.2, or Thunderbolt, etc.)

Kar mi PCIe ven daje, je dovolj napajanja, samo prenos podatkov ne dela. Te ne rabim, jo šenkam, če kdo želi. Sprejmem pa, da tudi ta nov razdelilec ne bo delal, ampak vseeno računam, da bo prenos podatkov delal in ne bom preklicala naročila, ker kaki USB bi mi še prav prišel. Huba imam sedaj doma, laptop je tudi malo na knap s tem. Tam sem se zafrknila, ker so bile specifikacije konfuzno napisane in da PD samo na USB-A ven, na USB-C pa ne.

naprava je brez adapterja, ker zraven za brezskrbno izkušnjo prodajajo še laptopa za 3k€. Moj za 1,3k€ ravno tako dela, samo ni mi ga za nositi sem pa tje... Zato iščem, če se da za male pare usposobiti desktopa.
5V, 3A podpira USB-C tudi brez PD

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.454
7.827
113
Pcie mi je, samo se za maticno ne marata, posledicno upam, da bo tudi tale "dodatek" zdele dovolj.

Jaz sem res samo prepisovala zahteve in specifikacije. Ce so oni narobe napisali, sem jaz narobe naprej povedala. Koliko pa je treba, da se zacne govoriti o PD? Jaz se s tem nisem nikdar ukvarajala in potem, ko sicer dosledno ponavljam in prepisujem, v bistvu nekdo, ki pozna ta zargon povsem narobe raztolmači zahteve. Tudi res, da vas je par zdele upadlo notri kasneje, to je bilo vse na slikah v prvih postih, ki jih ni vec...

oby

Fizikalc
20. jul 2008
424
146
43
To je 15w. To bi mogu vsak usbc potegnit. To, da napajanje dela prenos podatkov pa ne mi je mal sumljiv.
a naprava se v kompu dobr vidi? Jo lahko upravljas?
Mas kak normaln kabel? Ker kaki cheap usbc kabli lahko da ne delajo, lahko da so samo za power pa sploh nimajo prenosa ipd.

oby

Fizikalc
20. jul 2008
424
146
43
Na leptopu imas usb4. Jaz bi probal tam najprej vzpostavit da to dela, pol bi pa to na stacionarca prenasal, da najprej vidis a stvar spoh dela. Sam pac poglej v ker usbc na kompu vtikas. Mora met oznako za pd, iq, thunderbolt strelo ipd.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.454
7.827
113
Mogoče je težava v kartici PCIe Gen 3 x4.

Tvoja. matična ima PCIeX2 in manj.
Je še hitrejši PCIeX16, samo je v tem slotu grafična.
So bili priloženi gonilniki zraven?

tole je bila razlaga soforumaša. jaz ne vem, zdi se verjatna glede na "rezultat".

Na leptopu imas usb4. Jaz bi probal tam najprej vzpostavit da to dela, pol bi pa to na stacionarca prenasal, da najprej vidis a stvar spoh dela. Sam pac poglej v ker usbc na kompu vtikas. Mora met oznako za pd, iq, thunderbolt strelo ipd.

Zadevo sedaj uporabljam preko laptopa. Ampak to je laptop, ki ga imam sicer doma za privat zadeve, kot je trenutno tipkanje po alterju in pa za zadeve, ki jih naredim lahko na računalniku, da se mi ni treba vsak dan pol ure stran vozit, kjer imam poslovne prostore. Ker je bil laptop mišljen za doma, kot lepši nadomestek desktopa, je temu primerna tudi avtonomija (ura pa pol, pa sem preveč rekla) in teža (2,5kg). Zadeva je skrajno neudobna za prenašati, ampak če ne uposobim desktopa, ga seveda bom morala. ima točno en usb-c in dela, ter 2 usbja, zato se nisem preveč sekirala za tisti hub, ki sem ga nabavila.

a naprava se v kompu dobr vidi? Jo lahko upravljas?

gonilniki naj bi bili potrebni za win 7, od takrat dalje pa ne več. kljub temu sem pogledala in so vsi driverji updatani. sicer sem pogledala preko device managerja, nisem pa šla na spletno stran od startecha, če je tam kaki in da bi ga naložila.

Tudi od matične sem posodobila vse. To sem jih pa naložila preko njihove strani (samo biosa nisem posodaljala tu).

Torej, če te prav razumem, je PCIe načeloma v redu, samo matična preslaba? PCIeX16 je seveda za grafično, tole ni debatlih.

naprava je torej vidna, brez nekih klicajčkev. Driverji updatani. Ker se mi je updajtal tudi anyviewer (remote desktop) in se ni sam ponovno zagnal, zdaj ne morem na daljavo preveriti, če bo kaj drugače, če vse driverje povozim s startechovimi. To bom jutri, ko bom tam.

Mas kak normaln kabel? Ker kaki cheap usbc kabli lahko da ne delajo, lahko da so samo za power pa sploh nimajo prenosa ipd.

Kabel je bil pa priložen. In to dva (različnih dolžin). Daljši je 2,5m in dela normalno. Sem sprobala na laptopu, nobenih izgub prehudih.

oby

Fizikalc
20. jul 2008
424
146
43
ok, pol zdej vemo da dela. a pa maš ti zadi na desktopu res vse prave porte zasedene tolk, da ne moreš še te živali priklopit?

ker zadnji usbc je dober, pa un rdeč je tut 3.2 sam bo pol spet jeba s kablom...

Screenshot 2025-09-14 at 19.06.16.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.454
7.827
113
na desktopu nimam niti enega usb-c. samo usb-a. imam še 3 usb 3.2 frej, tudi rdečega, zato sem hotela z adapterjem (https://www.mimovrste.com/kabli-in-...-31-10-gbps-alu-ah-ac10-gy-bp?tab=description) si pomagati. Ampak ne dela v redu. Ta stara mašina je pa delala.

tukaj je še slika, kako imam zadaj (next generation connectivity :rolleyes: ):

ima pa matična tale header, ki je obkrožen z rumeno, frej (pa onega zraven tudi):
in na tega bom zdaj priklopila tole:

s tem, če prav razumem, dobim usb-c direktno iz matične, ki bi sam po sebi moral nuditi dovolj napajanja.