UCB-C Powerdelivery

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.752
4.738
113
Razlika je v tem, ali bo USB-C naprava, ki jo priklapljaš zadovoljna s tem, da ima na voljo vse pine za USB 3.0 hitrosti (kar jih ima), ali bo šla preverjat, če je to dejansko standarden USB-C in v primeru napake znižala hitrost na USB 2.0. In če naprava podpira PD (kar je v naslovu te teme), potem bo preko tega adapterja zagotovo omejena na 2.0 hitrosti (če se bo sploh zagnala... verjetno s kakšnim eksternim napajanjem... preko USB A na C adapterja se taka naprava ne bo napajala).
Kar sem iskal mi ni doslej uspelo najti še nobene naprave, ki bi bila namenjena za priklop na računalnik in bi zahtevala PowerDelivery napajanje iz računalnika (česa takega nisem nikoli niti zasledil, da bi obstajalo) ali USB huba. Najbližje kar sem našel za uporabo z računalniki in USB hubi je BC 1.2 Standard, ki podpira 5V 1,5A napajanje s prenosom podatkov. Tako da resnično dvomim, da ima napravo, ki zahteva PowerDelivery.

Overview of BC 1.2​

BC 1.2, or Battery Charging Specification 1.2, is a standard defined by the USB Implementers Forum (USB-IF) to enhance the charging capabilities of portable devices. It allows devices to draw more current, leading to faster charging times.

Key Features of BC 1.2​

Charging Current​

• Standard Downstream Port (SDP):
    • Maximum current: 500mA (USB 2.0) or 900mA (USB 3.2)
  • Charging Downstream Port (CDP):
    • Maximum current: 1.5A
    • Supports USB data transmission
  • Dedicated Charging Port (DCP):
    • Maximum current: 1.5A
    • No USB data transmission

Benefits​

• Faster Charging: Devices can absorb up to 1.5A, significantly reducing charging time compared to older standards.
  • Compatibility: BC 1.2 is designed to work with various devices, ensuring interoperability across different manufacturers.

How BC 1.2 Works​

1. Detection: The device detects the type of USB port it is connected to (SDP, CDP, or DCP).
  2. Power Management: Based on the detected port, the device adjusts its charging current accordingly.
  3. Efficiency: The specification allows for efficient power delivery, optimizing the charging process.
BC 1.2 is essential for modern devices, ensuring they charge quickly and efficiently while maintaining compatibility with a wide range of USB ports

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.943
817
113
www.jernej.org
Sem tudi jaz še enkrat preveril... pri pasivnih (poceni) adapterjih je važna smer priklopa. USB-C lahko obrneš v poljubno smer. S poceni adapterjem bo v eni orientaciji delal USB 3.0, v drugi pa samo USB 2.0. Če želiš, da dela v poljubni orientaciji, potem rabiš aktiven adapter (stanejo malo več). Ampak še vedno ne spremeni dejstva, da taki adapterji po USB-C standardu niso dovoljeni. S priklopom napačne naprave lahko celo poškodujejo hosta (pošljejo napetost na USB-A port, ki tega ne pričakuje).

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.943
817
113
www.jernej.org
Kar sem iskal mi ni doslej uspelo najti še nobene naprave, ki bi bila namenjena za priklop na računalnik in bi zahtevala PowerDelivery napajanje iz računalnika ali USB huba. Najbližje kar sem našel za uporabo z računalniki je BC 1.2 Standard, ki podpira 5V 1,5A napajanje s prenosom podatkov. Tako da resnično dvomim, da ima napravo, ki zahteva PowerDelivery.
Meni se Ankerjev USB-C hub z možnostjo polnjenja laptopa preko PD-ja preko takega adapterja ni zagnal. Zagnal se je šele z zunanjim napajanjem... pa še takrat je bil omejen na USB 2.0 (verjetno sem imel priklopljenega v napačni orientaciji).

Applov magsafe charger za iPhone mi tudi ni delal, ko je bil priklopljen na USB polnilec preko tega adapterja.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.752
4.738
113
Sem tudi jaz še enkrat preveril... pri pasivnih (poceni) adapterjih je važna smer priklopa. USB-C lahko obrneš v poljubno smer. S poceni adapterjem bo v eni orientaciji delal USB 3.0, v drugi pa samo USB 2.0. Če želiš, da dela v poljubni orientaciji, potem rabiš aktiven adapter (stanejo malo več). Ampak še vedno ne spremeni dejstva, da taki adapterji po USB-C standardu niso dovoljeni. S priklopom napačne naprave lahko celo poškodujejo hosta (pošljejo napetost na USB-A port, ki tega ne pričakuje).
Očitno imam aktivnega, ker dela s polno hitrostjo ne glede na to kako obrnem kabel. V to ali je po standardu ali ne se ne bom spuščal, ker o tem nimam pojma, vsekakor pa ne bom preko tega priklapljal naprave z aktivnim napajanjem, ki lahko preko USB-C napaja drugo napravo.

Tole imam:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.638
4.441
113
Kar sem iskal mi ni doslej uspelo najti še nobene naprave, ki bi bila namenjena za priklop na računalnik in bi zahtevala PowerDelivery napajanje iz računalnika (česa takega nisem nikoli niti zasledil, da bi obstajalo) ali USB huba. Najbližje kar sem našel za uporabo z računalniki in USB hubi je BC 1.2 Standard, ki podpira 5V 1,5A napajanje s prenosom podatkov. Tako da resnično dvomim, da ima napravo, ki zahteva PowerDelivery.

Imaš recimo že monitorje ki podpirajo PD priklop, torej gre slika in napajanje preko istega kabla. Za stacionarni računalnik ne vem zakaj bi to rabil, se pa uporablja na terenu na laptopih.

Ene takih zadev so tudi grafične tablice (monitor za "risanje") ki so mislim da tudi malo bolj potratne od klasičnih porabnikov in zahtevajo PD.

Pa še ena stvar ki sem jo videl s PD zahtevjo je bil eksterni CD/DVD/blueray pekač. Laserji pa motorček za vrtenje porabijo malo več kot tiste 15W ki jih dobiš preko klasičnega USB. Ampak spet to je res specifična oprema ki jo uporablja nišni profil ljudi.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.752
4.738
113
Meni se Ankerjev USB-C hub z možnostjo polnjenja laptopa preko PD-ja preko takega adapterja ni zagnal. Zagnal se je šele z zunanjim napajanjem... pa še takrat je bil omejen na USB 2.0 (verjetno sem imel priklopljenega v napačni orientaciji).

Applov magsafe charger za iPhone mi tudi ni delal, ko je bil priklopljen na USB polnilec preko tega adapterja.
Načeloma je tak HUB namenjen za pošiljanje napetosti iz vhodnega USB-C porta na tisti USB-C port, kjer je kabel. Verjetno deluje malo drugače kot klasični hubi, čez katere 100W težko spraviš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.295
7.711
113
Razlika je v tem, ali bo USB-C naprava, ki jo priklapljaš zadovoljna s tem, da ima na voljo vse pine za USB 3.0 hitrosti (kar jih ima), ali bo šla preverjat, če je to dejansko standarden USB-C in v primeru napake znižala hitrost na USB 2.0. In če naprava podpira PD (kar je v naslovu te teme), potem bo preko tega adapterja zagotovo omejena na 2.0 hitrosti (če se bo sploh zagnala... verjetno s kakšnim eksternim napajanjem... preko USB A na C adapterja se taka naprava ne bo napajala).

saj moja bi se napajala preko huba. To bi potem moralo biti OK?

MIslim, bomo videli. Se mi zdi, da po raznoraznih specsih, ki so ali pa niso napisani in so ali pa niso konfuzni, ne bom uspela. Bo treba probat. Hub sem že naročila, potem bom vtaknila notri v:
1.) hubov usb-c.
2.) Če ta res ne napaja, bom kupila še ta adapter, ker usb-a naj pa bi omogočal napajanje.
3.) Če še to ne bo delalo, bom kupila PCIe in daljši kabel.

Tale pot mi je najbolj blizu, ker je prvič cenejša, drugič, hub lahko uporabim tudi kje drugje z lahkoto, konec koncev v laptopu doma, ker vedno preklapljam usbje, ker jih ima glih ene 2, pa enega miška zasede.