Teslo v Tesli Y

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.423
6.064
113
Meni se to ukinjanje potrebne fizične sile, da neko malenkost pri avtu dela avtomatika, zdi stran vržen denar. Umetno ustvarjanje invalidov. Človeško telo rabi gibanje.
Res pa je, da bi mi bila zanimiva povsem samostojna vožnja. Ampak tudi to bo ustvarjalo iz nas "invalide". Trenutno je vožnja vsaj občasno zahtevna za čutila in reagiranje. Ko tega ne bo, bo treba to nekako nadomestiti, sicer bodo nekateri ljudje prej invalidi v starosti kot bi bili sicer. Funkcionalnost našega telesa, ki je v življenju ne uporabljamo, telo slej ko prej "odklopi" in pač ni več.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.465
4.950
113
Vse se lepo pravljično sliši. Ampak dokler vse to dela. Ni samo en človek na planetu, ki mu je odpovedalo električno odpiranje pritljažnika. Pa se le ta da z lahkoto menjat, samo stane pa ne več 20 eur, kot je prej stal amortizer. Pri vratih, ki se odpirajo za faktor 10 več kot prtljažnik ... hmmm... Mogoče živim preveč v strahovih, ampak že za DSG-ja sem jurja dal na stran, da potem nebo preveč jokanja, ko bo zviznila mehatronika.
Podobno sem razmišljal ko sem kupil C8 z avtomatskimi drsnimi vrati in zlaganjem ogledal pred davnimi leti, VENDAR ni nikoli nič od tega crknilo, ravno tako ne kot avtomatski prtljažnik na C5, pa sem ga imel 12 let.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.417
1.041
113
Kras
www.mtl.si
Vse se lepo pravljično sliši. Ampak dokler vse to dela. Ni samo en človek na planetu, ki mu je odpovedalo električno odpiranje pritljažnika. Pa se le ta da z lahkoto menjat, samo stane pa ne več 20 eur, kot je prej stal amortizer. Pri vratih, ki se odpirajo za faktor 10 več kot prtljažnik ... hmmm... Mogoče živim preveč v strahovih, ampak že za DSG-ja sem jurja dal na stran, da potem nebo preveč jokanja, ko bo zviznila mehatronika.
Se strinjam, lahko se pokvari. Tako kot se lahko pokvari klima, matrični žaromet, ki stane praktično več kot en rabljen avto, itd.
Pa še vedno ne bi bil brez tega, ne? ;)
sam da v D in odpelje, ti pa zadremaš... to je to.
Recimo, to bi meni za določene vožnje res ustrezalo. Pa sem recimo temu car nut.
Meni se to ukinjanje potrebne fizične sile, da neko malenkost pri avtu dela avtomatika, zdi stran vržen denar. Umetno ustvarjanje invalidov. Človeško telo rabi gibanje.
Res pa je, da bi mi bila zanimiva povsem samostojna vožnja. Ampak tudi to bo ustvarjalo iz nas "invalide". Trenutno je vožnja vsaj občasno zahtevna za čutila in reagiranje. Ko tega ne bo, bo treba to nekako nadomestiti, sicer bodo nekateri ljudje prej invalidi v starosti kot bi bili sicer. Funkcionalnost našega telesa, ki je v življenju ne uporabljamo, telo slej ko prej "odklopi" in pač ni več.
Zapiranje vrat ali zateg parkirne zavore res nima veze s fizičnim delom in invalidnostjo.
Drugo je recimo ti asistenčni sistemi za mladiče, znajo biti kar problematični z vidika, da ne bodo sami znali voziti avta. Ampak po drugi strani pa, saj jim ne bo treba :). Recimo moja tamala sedaj dela izpit na ročnem menjalniku, ker je pač moja :valjamse:, ampak dvomim, da bo imela kdaj svoj avto z ročnim menjalnikom. No, vsaj parkirno zavoro zna ročno zategnit, ker so še na treh avtomobilih ročne, ker sicer tudi tega ne bo več rabila obvladati. Vsaj zelo verjetno.
Je ista zadeva s konji: a so nekateri invalidi, ker še niso skidali gnoja ali osedlali konja ali ga peljali na pašo?

Se pa pri meni zadeva konča, ko se to začne vsiljevati s strani kogarkoli že. Če je to izbira in jo vsak sam izbere, potem v redu, ko je pa prisila, je pa konec. Recimo tisto bipanje za pozornost, itd. Sploh, ker je ta zadeva pri nekaterih tako narejena, kot bi jo AI verzija 0.5 delala. Pa vedno vključeni asistenčni sistemi, pa eko program, itd.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.012
14.081
113
Neslednja Belgija očigledno

Countries Nearing FSD Supervised Approval
  • Belgium: The local Flemish transport agency completed its initial screening and fast-tracked limited additional public road testing.
  • Austria & Romania: Tesla officially began hiring full-time Autopilot Vehicle Operators in Vienna and Voluntari. This local testing indicates customer rollouts are imminent.
  • Sweden: The Swedish Transport Agency has officially approved public track and road testing, although they continue to evaluate speed-limit parameters. [1, 2, 3, 4]

• Všeč mi je
Reactions: LarryClay

kajote

Majstr
11. dec 2007
467
263
63
ok, zelo resno vprašanje...

moja Tesla Y, 110.000km, avgusta bo 3 leta - SERVIS, da /ne, kaj ?​

a ste že delali kak servis na vaši tesli,... katerega, kje ?
sam sem bil na servisu v Zagrebu zaradi škripanja v zadnjem sedežu, škripalo je naslonjalo, zamenjali neko pušo, nekaj zalili, od tedaj je vse OK. Takrat sem zamenjal tudi oba filtra.

Drugega ničesar.. pa me nekako že malo skrbi,.. a bi kje, kaj, moralo biti na servisu.
PS (berem komentarje, da pri registraciji, po 4 letih podvozje ni več najbolj ok)
Vaše izkušnje ?

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.012
14.081
113
nismo , smo pri 2 mesecih :D

edino kar nekak ne moreš sam preverit in je mogoče smiselno (na glas razmišljam)... kakšno je pač stanje/nivoji hladilne tekočine, da se to mogoče kak pregled naredi.. zavore tudi itak...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.465
4.950
113
ok, zelo resno vprašanje...

moja Tesla Y, 110.000km, avgusta bo 3 leta - SERVIS, da /ne, kaj ?​

a ste že delali kak servis na vaši tesli,... katerega, kje ?
sam sem bil na servisu v Zagrebu zaradi škripanja v zadnjem sedežu, škripalo je naslonjalo, zamenjali neko pušo, nekaj zalili, od tedaj je vse OK. Takrat sem zamenjal tudi oba filtra.

Drugega ničesar.. pa me nekako že malo skrbi,.. a bi kje, kaj, moralo biti na servisu.
PS (berem komentarje, da pri registraciji, po 4 letih podvozje ni več najbolj ok)
Vaše izkušnje ?
Če greš v app na telefonu pod zavihek Servis in tam na vzdrževanje imaš napisana priporočila skupaj s cenami.
Meni trenutno piše:
- zamenjava metlice brisalcev naslednje januar 2027 = 70€ priporočen interval 1 leto
- zamenjava kabinske filtra januar 2028 = 70€ priporočen interval 2 leti
- zamenjava HEPA filtra januar 2029 = 148€ priporočen interval 3 leta
- natančno čiščenje vetrobranskega stekla kjer je nameščena kamera = 28€ po potrebi (meni je zadnjič pokazalo opozorilo, ki pa je izginilo)
- čiščenje hladilnika = 112€ - po potrebi
- avtooptika = 105€ - po potrebi

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

kajote

Majstr
11. dec 2007
467
263
63
Če greš v app na telefonu pod zavihek Servis in tam na vzdrževanje imaš napisana priporočila skupaj s cenami.
Meni trenutno piše:
- zamenjava metlice brisalcev naslednje januar 2027 = 70€ priporočen interval 1 leto
- zamenjava kabinske filtra januar 2028 = 70€ priporočen interval 2 leti
- zamenjava HEPA filtra januar 2029 = 148€ priporočen interval 3 leta
- natančno čiščenje vetrobranskega stekla kjer je nameščena kamera = 28€ po potrebi (meni je zadnjič pokazalo opozorilo, ki pa je izginilo)
- čiščenje hladilnika = 112€ - po potrebi
- avtooptika = 105€ - po potrebi
ok, meni kaže
zamenjava metlice brisalcev naslednje januar 2027 = 70€ priporočen interval 1 leto
rotiranje pnevmatik - 42€ (sicer sem pravkar namestil letne, nove.... verjetno bi kje trebalo samo to vnesti)

drugo
- zamenjava kabinske filtra jul 2027 = 70€ priporočen interval 2 leti
- zamenjava HEPA filtra jul 2028 = 148€ priporočen interval 3 leta
- avtooptika = 105€ - po potrebi (sem jo tudi naredil na enem lokalnem servisu - verjetno bi kje trebalo vnesti)
- natančno čiščenje vetrobranskega stekla kjer je nameščena kamera = 28€ po potrebi
- čiščenje hladilnika = 119€ po potrebi
- čiščenje/mazanje zavor = 137€

nič okoli podvozja

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.012
14.081
113
glede optike, mal preglej pnevmatike če jo kje liže..potem je to to, po par letih se gumice fsedejo, zahakla se kak robnik, luknje, naše top ceste in lahko začne mal kej škilit.

kajote

Majstr
11. dec 2007
467
263
63
glede optike, mal preglej pnevmatike če jo kje liže..potem je to to, po par letih se gumice fsedejo, zahakla se kak robnik, luknje, naše top ceste in lahko začne mal kej škilit.
- avtooptika - sem jo tudi naredil na enem lokalnem servisu - verjetno bi kje trebalo vnesti podatek v Teslo... zadnja kolesa so malo notri gledala... drugače še kar ok vse skupaj po 110.000 km.

- gume sem dal nove, torej ni potrebna rotacija
- še metlice si moram zamenjat... pa bo

ne vem kje vnesti, da je to opravljeno

Je skoraj malo scarry, da nič ni treba početi..

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
7.883