SUV do cca 30k,bencinar,avtomatik

Sam še vedno je KIA. In to je kot kur*a. Saj ko si noter je fajn, ko pa stopiš skozi vrata ti je malo nerodno :evil:
Časi ko so(m)o se Korejcem smejali so mimo. Dans je clo tko da lažje kupiš kakega nemca kot korejca. Poglej cene npr rabljene kje ceed karavan pa enga golfa karavan isti letnik. KIA al pa Hyundai ni to kar je bilo 20, 30 let nazaj. Ne cenovno ne po kvaliteti.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.963
445
83
Vipavska dolina
jaz imam pa drugo dilemo, recimo money is not an issue...

DYNAMIC DESIGN

• Oblazinjenje Dinamica
  • Školjkasta sprednja sedeža
  • Vzglavnika spredaj integrirana v školjkasta sedeža
  • Voznikov sedež električno nastavljiv s spominsko funkcijo, nastavljiv v ledvenem delu
  • Sovoznikov sedež ročno nastavljiv po višini
  • Ogrevanje sprednjih sedežev
  • Zunanji ogledali električno nastavljivi, poklopni, ogrevani,s spominsko funkcijo

ali

• PROGRESSIVE DESIGN
    • Školjkasta sprednja sedeža
    • Usnjeno oblazinjenje
    • Vzglavnika spredaj integrirana v školjkasta sedeža
    • Voznikov in sovoznikov sedež električno nastavljiv, s spominsko funkcijo, nastavljiv v ledvenem delu
    • Ogrevanje sprednjih sedežev
    • Zunanji ogledali električno nastavljivi, poklopni, ogrevani ,s spominsko funkcijo

v avtu večinoma časa sam, skrbi me pa recimo usnje poleti. Vredno doplačila ali mi bo ko bo zunaj 30+ žal če bi se odločil za usnje. Sedeži nimajo hlajenja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Če sedež nima hlajenja NE jemlji full-usnja. Danes je to nekako standard če doplačaš (eko)leder, kdor tega nima po možnosti za ceno 3k+ doplačila naj gre v 3pm.

Pa ti dynamica sedeži (VAG?) so manj drseči oz. ni ravno klasičen tekstil/najlon ampak bolj "alkantara" in ti rit manj drsi (pa švicaš tudi manj). Usnje je tle (športni sedež = športna vožnja) itak manj zaželjeno.

Schime

Guru
22. nov 2008
2.187
999
113
Jaz sem imel v prejsnjem avtu alkantaro in delno usnje. Poleti sem imel vedno moker flek na hlačak ko je bil sedež iz strani v usnju. Pa v kratkih hlačah je v vročini vedno "peklo", ko sem šel iz službe in je bil avto 8h na soncu.

Je pa tako, da sam osebno samo usnje ne bi nikoli vzel. Pač osebna predispozicija. Edino prednost vidim v tem, če se kaj osvinja lahko enostavno pobrišeš. Če že pol delno usnje z alkantaro. Tudi zgleda mi bolje kot samo usnje.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.974
1.721
113
Jaz sem imel v prejsnjem avtu alkantaro in delno usnje. Poleti sem imel vedno moker flek na hlačak ko je bil sedež iz strani v usnju. Pa v kratkih hlačah je v vročini vedno "peklo", ko sem šel iz službe in je bil avto 8h na soncu.

Je pa tako, da sam osebno samo usnje ne bi nikoli vzel. Pač osebna predispozicija. Edino prednost vidim v tem, če se kaj osvinja lahko enostavno pobrišeš. Če že pol delno usnje z alkantaro. Tudi zgleda mi bolje kot samo usnje.
Zato pa obstajajo ventilirani sedeži..... milina

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

jezek

Guru
24. jul 2008
6.007
2.731
113
V kratkih hlacah se ne hodi v sluzbo. Pa nek mini moras bit, da imas tako kratka stegna, da se dotikajo sedeza. Razen ce imas kratke hlace se prekratke...neke minimalke? Ob pripeki se šipe odprejo na daljavo za 2 min, potem je pa itak klima. Bolje švic na usnje kot v tkanino. Sploh pa se za volanom ponavadi švica, ce si zafrustriran zaradi impotentnega motorja. Kupi mocnejsega.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.185
14.206
113
z normalnim usnjem načelno ni nikol problem, tudi brez hlajenja... če pa so kakšna PVC usnja pa verjetno je kar zanimivo.
Ne glede na oblazinjenje pa itak moraš tak al drugače, ali se vsaj mal potrudi da avto zaščitiš pred direktnim soncem... torej poleti na odprtem kako pokrivalo za stekla/armaturko in podobno. To je neka normalna logika za lažje zivljenje.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.574
5.020
113
Tisti s švicarskimi težavami poleti imate na Temu akcijo za "brisače za čez sedež". :evil:

S spravim usnjem nisem nikoli švical v rit, z "eko" aka skaj pa pogosto.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

jezek

Guru
24. jul 2008
6.007
2.731
113
No, sicer smo ze pisali o tem....usnja, kateri ne bi imel PU premaza (kar je glede dihanja in švica isto kot PVC) prakticno ni vec, razen v avtih nad 150kE, pa se tam redko...in nehvalezno za vzdrzevanje. Npr. Bmw Vernasca zgleda kot nova do bridkega konca vozila. Dragocena Dakota ali Merino se po pol leta vse vidi...

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Schime

Guru
22. nov 2008
2.187
999
113
V kratkih hlacah se ne hodi v sluzbo. Pa nek mini moras bit, da imas tako kratka stegna, da se dotikajo sedeza. Razen ce imas kratke hlace se prekratke...neke minimalke? Ob pripeki se šipe odprejo na daljavo za 2 min, potem je pa itak klima. Bolje švic na usnje kot v tkanino. Sploh pa se za volanom ponavadi švica, ce si zafrustriran zaradi impotentnega motorja. Kupi mocnejsega.
Jaz imam svojo makino dost močno tko, da ne rabim več konjev v avtu. :valjamse:
Ne biti užaljen, če imaš rad usnje. Podal sem samo kaj je meni všeč. Sedaj imam tkanino in mi je čisto všeč. Nobenih problemov tudi v kratkih hlačah. Da te pomirim sem v službi v kratkih hlačah samo v času visoke sezone. Jebat ga kdaj moram tudi fizički kaj narediti. Sem pa kar normalne višine tko, da tudi tu ni panike. :)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Zato pa obstajajo ventilirani sedeži..... milina
Večina ventiliranih usnje sedežev in luknjice čez katere piha klima "izpod sedeža" in tiste luknjice so najslabša stvar za čiščenje, ki jo želiš v avtu. Boljše polivinil, najlon, whatever, samo ne tistih luknjic "ki dihajo".

Skratka ja usnje z ventilacijo in hlajenjem je čisto ok za preživet poleti, celo bolj udobno je od klasične sintetike ... je pa daleč po uporabnosti kot klasično usnje. Če ne verjameš polij deci jogurta* po sedežu pa potem tisto očisti (nekaj jogurta gre preko teh mikroluknic v notranjost sedeža in milina je ko piha po postaranem jogurtu še celo leto).

* jogurt zamenjaj s kakšno drugo tebi priljubljeno tekočino, recimo bruhanje od otrok ali pa pivo od kolega ... v vseh teh pogledih je tako usnje za potenco bolj zahtevno za (oči)čiščenje kot pa klasična sintetika/blago.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in jezek

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.974
1.721
113
Večina ventiliranih usnje sedežev in luknjice čez katere piha klima "izpod sedeža" in tiste luknjice so najslabša stvar za čiščenje, ki jo želiš v avtu. Boljše polivinil, najlon, whatever, samo ne tistih luknjic "ki dihajo".

Skratka ja usnje z ventilacijo in hlajenjem je čisto ok za preživet poleti, celo bolj udobno je od klasične sintetike ... je pa daleč po uporabnosti kot klasično usnje. Če ne verjameš polij deci jogurta* po sedežu pa potem tisto očisti (nekaj jogurta gre preko teh mikroluknic v notranjost sedeža in milina je ko piha po postaranem jogurtu še celo leto).

* jogurt zamenjaj s kakšno drugo tebi priljubljeno tekočino, recimo bruhanje od otrok ali pa pivo od kolega ... v vseh teh pogledih je tako usnje za potenco bolj zahtevno za (oči)čiščenje kot pa klasična sintetika/blago.
Večina ventiliranih samo ventilira.... zrak iz kabine sesa v sedeže in nič ne piha klima. Torej ne pihajo po tebi ampak odvajajo zrak vstran.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.551
4.922
113
Pod sedeži 99% avtov na trgu imaš pa .... zračne kanale ventilacije za zadnjo vrsto. Še vsak avto jih ima. Tam ven piha zrak isto kot iz zračnih rež. Hlajenje oz. ventiliranje sedežev ta zrak samo spravi do tvoje riti/hrbta to je pa to. A imaš "klimo" (aktivno hlajenje) ali samo zračenje je pa odvisno od temperature, ampak v osnovi je res da sedeži ventilirajo to kar pride iz zračnikov ven in nič dodatno ne hladijo. Ponavadi lahko nastavljaš stopnjo "hlajenja" s tem da dvigaš stopnjo ventilacije v sedežu.

(so izjeme, sploh pri avtih višjega razreda, ampak tu ni govora o tem)

Bistveno je da to aktivno hlajenje zahteva luknje v vrhnji plasti materiala (usnje) in tudi dodatne kanale znotraj sedeža v sami peni da ta zrak dostavijo do tja. Ko nekaj poliješ po taki površini gre lahko "zelo" globoko. Tako da usnje kot material, ki tradicionalno zelo enostavno očistiš v tem kontekstu deluje čisto nasprotno.

Po drugi strani (črno) usnje na soncu ... mogoče za ljubitelje jajc na oko, samo ko se dejansko ne moreš vsest v tak avto ker se opečeš na sedežu spada to med velike težave. Je pa res to problem ki je komu sekundaren, ker avta ne pušča na soncu oz. pokrije sprednjo šipo s sečnikom (ker resnici na ljubo tudi volana v takih primerih ne moreš normalno [varno] držat).

• Všeč mi je
Reactions: novaa