Strešni šotor

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Si ga kdo lasti? Katere znamke so vredne nakupa?
Res je malo huda naložba (2000€)... So v tujini kaj cenejši?

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
291
35
28
Jaz imam. Ne vem pa kateri tip šotora imaš v mislih s to ceno, ker v osnovi obstajata dva različna tipa, glede na koncept izvedbe/odpiranja (navajam imena modelov italijanskega proizvajalca Avtohome, ki so nekako najboljše kar lahko dobiš na trgu):

Maggiolina/Columbus
Plusi: prostornost, zelo malo kondenza zjutraj (tudi v precej valažnih okoljih)
Minusi: cena, teža (razen če si omisliš karbonsko verzijo), velikost zloženega - zasede praktično celo streho, nima strehe/tende nad vhodom

Overcamp / Overland / Overzone
Plusi: teža, zložen ne zaseda celotne strehe
Minusi: precej kondenza, malo več dela s pospravljanjem

Za oba tipa je še nekaj svetovnih proizvajalcev, ki so povzeli koncept zgoraj navedenih in delajo svoje modele. Na trgu je tudi precej kitajskih kopij, nekatere od teh so na voljo tudi pod znamko precej znanih imen proizvajalcev offroad opreme.

Osnovni modeli (kitajske kopije) tipa Overlanda se dobijo od 760€ naprej, tipa Maggioline pa od 1700€ naprej (navedne so cene na EU trgu). Cene italijanskih so lahko od dva do trikrat višje. Splača se malo pogledati za rabljenimi, predvsem čez mejo, ker je pri nas bolj slaba ponudba.

Čisto iz prakse - razlika v kvaliteti je precejšnja. Tudi ko začneš primerjati konstrukcijske detajle, se zelo hitro vidi, kateri proizvajalec ima izkušnje. Največja razlika pa je v samih materialih. Pri kitajcih se hitro zgodi, da pride do zamakanja ob močnejšem deževju ali konstrukcijskih lomov, ker pač uporabljajo ceni primerne materiale.

Moj prvi šotor je bil kitajc (kopija Overlanda) kupljen na dražbi preko ebaya, ampak sem imel precejšnjo srečo, ker sem ga dobil pod tržno ceno. Kljub precejšnji uporabi je danes v precej dobrem stanju, le streho sem takoj v štartu na novo impregniral. Današnji modeli so očitno slabše kvalitete, ker ima nekaj kolegov nove kitajce (kupljene preko zastopnika v Sloveniji), ki imajo že kar nekaj težav.

Je pa strešni šotor precej praktična zadeva, saj je postavljen v per minutah, vse potrebno za spanje (spalke, vzglavniki, ...) imaš v njemu, nimaš problemov z iskanjem primernega (ravnega) prostora za šotor, le avto je treba postavit na kolikor toliko raven teren (ali pa uporabiš zagozde).

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Hvala za izcrpen odgovor!
Kje bi nasel te kitajske kopije?
Kje si imel v mislih rabljene v tujini? Ebay?

Glede na to da bi ga rabil recimo 10-14 dni v kosu in za vikende ko je lepo vreme sem razmisljal tudi o najemu ampak to ni to.
Imam karavana in bi v postev prislo tudi da podrem sedeze za spanje + truga za robo ampak ni tako komot.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
A imaš kakšno posebno zahtevo, a ti je strešni šotor samo "zanimiva" možnost?

Preden boš kupoval, si dobro(!), ampak res zelo dobro oglej, koliko časa porabiš (in koliko rok), da šotor sploh spraviš na streho. Nato si zelo natančno poglej, koliko časa potrebuješ, da tak šotor razpreš v uporabno zadevo. Enkrat sem imel priliko prisostvovati takemu "postavljanju", pa je trajalo kar 15 minut, pa še neki ključi in vijaki so se uporabljali...
Mislim, da je šlo za eno cenejših izvedb, a vseeno.

V tem času, ko se je "postavljal" strešni šotor, jaz postavim normalen šotor (da o Quechi ne govorim), razprostrem samonapihljivo blazino in spalne vreče.

Strešni šotor sam vidim kot odlično rešitev za bolj off-road variante in/ali "divje" kampiranje - sicer ima proti klasiki bolj malo prednosti.

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Tako je, šlo bi bolj za divje kampiranje.

a) sotor na strehi, roba v avtu
b) spanje v avtu, roba na strehi(truga)
c) kupiti drug avto/kombi in predelat v mini avtodom (mi ne diši najbolj, ker ta avto dela kot urica)

Če bi bili ti strešni šotori po 500€ sploh razmišljal ne bi, tako se mi pa zdijo rahlo precenjeni.

Kot sem napisal bi bila opcija tudi najem, če bi dal v najem kakšen sosed ne pa da bi se moral voziti še 100 km ponj.
Mogoče najdem soinvestitorja...
smile-1.gif

Saj do poletja je še dolga in je še nekaj časa za razmislek.

dbojanc

Zelenc'
20. nov 2013
4
0
1
Vse se zapre, ker so na vogalih zadrge. Ce se dobr pogleda sliko se jih vidi (crne linije). Sotor je ze 2 leti v uporabi, tako da fotk med delom ni bilo ravno. Mislim da bi moral nekje imet 2 ko je bila narejena sama groba konstrukcija. Bom pobrskou.

Sicer je pa okvir nrjen iz železnih L profilov, znotrej teh je potem namescen lepljenec, zapropenano in zasilikonirano. Sotor se sam postavi z 2 amortizerjema. Pokrov oz sreha je pa iz neke vrste unetnega usnja ki ne prepusca vode. Skozi podn je v sotor speljana elektrika, tako da je notr na stropu diodn trak in pa tudi 12V vticnica za polnje je telefona itd...

Za lezisce je uporabljena 7 cm pena.

LP

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.548
76
48
Kranj
Pa ni nevarnosti, da ne poškoduješ strehe zaradi teže? Ko lezeš gor je večina teže na levih nosilcih.

dbojanc

Zelenc'
20. nov 2013
4
0
1
Nosilci so bli tud doma nrjeni, vse skupaj ima tezo cca 45 kg. nobene bojazni ni da bi bila streha poskodovana, ker se teza tako prenasa tockovno v loke strehe, ko pa clovek leze na avto in je v sotoru gre za staticno obtezbo, ki pa je loki lahko prevzamejo se pa se. Vecji problem ko sem ga delal mi je predstavlala aerodinamika in lastna teza, ker ko se z avtom peljes potem 130 kmh, avto nekolk niha, poskakuje, imamo tud se velik vpliv vetra. In ta del je bolj kriticen kot pa ko avto miruje in lezes na sotor.

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Jaz tudi.
Sem imel v štartu mal več sreče kot landcruiser in nisem kupil kitajca. :)
Jaz imam Beduin 170 (beduin-tents.de), sem našel na ebayu malo rabljenega, samo 1x za maroko so ga imeli.
Do nedavnega smo spali gor 4je, zdaj ko sta otroka že mal večja, je postal premajhen. Za tri je pa več kot dovolj velik.
140k(za dve osebi) je na ebayu kolikor hočeš, kaj večjega pa je težko dobit. Sploh 190ke (za 4 osebe) so redke.

Tavelika160ka maggiolina pri meni ni prišla v poštev, ker bi preveč gledala čez streho avta. Na terenu gre včasih že streha na tesno mimo drevesa.

"Postavljen" je v recimo dveh, treh minutah. Postavljanje avta v ravnino ni všteto.
grin1.gif

Zlaganje vzame dve tri minute več, ker moram platno noter potlačit, preden vržem cerado čez.
Nekateri imajo narejeno tako, da noter na stene zahaklaš elastiko, in ko šotor podereš, ti elastika platno potegne skupaj.
V šotoru lahko pustim spalke, pouštre, tak da ne rabim za spanje ničesar iz avta jemat.
Dež ni problem, par dni sem ga vsako jutro v dežju-rosenju pospravljal. Seveda pa ga ni pametno pustit potem dlje časa zloženega, če je vlažen.
Na terenu sem vedno takoj ko smo se spravili s šotora, naredil prepih, da se je kondenz čimbolj posušil. Če je bil čas...
smile-1.gif

Prednost strešnega šotora jaz vidim tudi v tem, da v pprimeru dežja ne rabiš drenaže okoli šotora kopat.
Je pa za majhne otroke (ali morda kako nerodno žensko) mal nerodno plezanje po lestvi.
In kot je kolega ukrajinc rekel, pijan boš težko splezal gor, medtem ko v navaden šotor že nekako padeš.

Pa v kampu na morju se ne smeš spravit čist ob glavno ulico, če bi rad imel mir.
Vedno sprašujejo kaj, slikajo, kje sem kupil, če lahk pogledajo...

Furam ga večina na terencu (Niva), včasih pa tud na osebnem, xantia.
Max obremenitev strehe pomeni dinamično obremenitev, med vožnjo, tako da brez panike. Nosilce je pa treba imet ene taprave.

Za nalaganje šotora na streho pa si je smiselno naredit na nadstrešku/v garaži na strop škripec in vitlo, da šotor lepo z vitlo dvigneš. Jaz ga sam dajem na avto. Vedno skupaj z nosilci.

Pa zračni upor se pri večjih hitrostih kar občuti.

Na hitro par mojih slikic

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
291
35
28
Citat:
Uporabnik marjan pravi:
Hvala za izcrpen odgovor!
Kje bi nasel te kitajske kopije?

ebay.de - autodachzelt

Takega kitajca sem imel jaz.

Citat:
Uporabnik marjan pravi:
Kje si imel v mislih rabljene v tujini? Ebay?

Išči po Googlu "gebraucht autodachzelt" ali "tenda maggiolina usata"

Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
Preden boš kupoval, si dobro(!), ampak res zelo dobro oglej, koliko časa porabiš (in koliko rok), da šotor sploh spraviš na streho. Nato si zelo natančno poglej, koliko časa potrebuješ, da tak šotor razpreš v uporabno zadevo. Enkrat sem imel priliko prisostvovati takemu "postavljanju", pa je trajalo kar 15 minut, pa še neki ključi in vijaki so se uporabljali...

Tudi jaz sem enkrat sedel v campu s pivom v roki in se muzal ob zlaganju šotora v bližini, ki je trajalo v neskončnost. Pa ga na koncu nislo zložili ampak stlačili v prtljažnik avta. Šlo je za Quechuo (3 seconds air). Vsak šotor je treba znati zložiti, če ne gre nekaj delaš narobe ali pa je nekaj narobe s šotorom (to drugo manj verjetno). Vseeno pa lahko trdim, da je kar se šotorov tiče, strešni šotor daleč najhitreje postavljen in pospravljen, saj za oboje potrebuješ nekaj minut ... ni nobene priprave spalk, armafleksov ...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Teli "sekundni" sotori so muka za pospravljanje, pa se ne verjamem v vzdrzljivost palic po 5 in vec letih, ce kampiras vec kot enkrat na leto. Jaz iglu za 2 osebi hitreje postavim iz zlozim kot povprecen clovek tega sekundnega. Stresni so pac poglavje zase, ker ni treba jarkov okoli kopati, ni treba terena pripraviti... pa se varen si pred zivalmi recimo. Najlepse je itak spati v kombiju, karavanu, zadaj za sedezi, ce dopuscajo razmere.

Gregor, a xantija se ti ponoci nic ne posede? Hidravlika ok, da upas spati na strehi?

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Teli "sekundni" sotori so muka za pospravljanje, pa se ne verjamem v vzdrzljivost palic po 5 in vec letih, ce kampiras vec kot enkrat na leto. Jaz iglu za 2 osebi hitreje postavim iz zlozim kot povprecen clovek tega sekundnega. Stresni so pac poglavje zase, ker ni treba jarkov okoli kopati, ni treba terena pripraviti... pa se varen si pred zivalmi recimo. Najlepse je itak spati v kombiju, karavanu, zadaj za sedezi, ce dopuscajo razmere.

Gregor, a xantija se ti ponoci nic ne posede? Hidravlika ok, da upas spati na strehi?

Koga razumeš kot povprečnega človeka?

Sicer se pa lahko dogovoriva: jaz pridem s Quecho 2s air, ti pa poljubnim iglujem. Potem postaviva in pospraviva.

mtl

Guru
19. jul 2007
10.888
556
113
Kras
www.mtl.si
En od slabosti teh strešnih šotorov je ravno to, da je na strehi
smile-1.gif
. Če si bolj tip človeka, ki popotuje in recimo je na lokaciji zgolj en dan, potem ni panike. Če pa si tip človeka, ki gre za en teden na eno lokacijo, potem pa znaš imeti težavo. Namreč, kamorkoli hočeš it z avtomobilom, boš moral šotor pospravljat. Kar pa ni ravno fajn.
Vsak mora o tem predhodno pri sebi razčistit, da ne bo potem razočaran.

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Citat:
Uporabnik ggg pravi:

Jo dam v zgornji, servisni položaj, tam ostane tud 1 mesec.
Ali pa če jo dol spustim, je tud ok. Če jo pustim v normalnem položaju, pa res gre nižje, ker avto vmes večkrat obremeniš/razbremeniš.

Drugače pa ja, ravno zaradi Karpatov sem kupil strešni šotor.
Zdaj ga pač uporabim tud za na morje. :)
Me vsaj mravlje ne je*ejo v kampu.

mtl: drži, čeprav šotor dokaj hitro zložim, se mi do sedaj na morju še nikoli ni ljubilo zlagat skupaj, da bi šel z avtom kam. Sicer pa tud ne zdržim 1 teden na istem mestu.