Jaz tudi.
Sem imel v štartu mal več sreče kot landcruiser in nisem kupil kitajca.

Jaz imam Beduin 170 (beduin-tents.de), sem našel na ebayu malo rabljenega, samo 1x za maroko so ga imeli.
Do nedavnega smo spali gor 4je, zdaj ko sta otroka že mal večja, je postal premajhen. Za tri je pa več kot dovolj velik.
140k(za dve osebi) je na ebayu kolikor hočeš, kaj večjega pa je težko dobit. Sploh 190ke (za 4 osebe) so redke.
Tavelika160ka maggiolina pri meni ni prišla v poštev, ker bi preveč gledala čez streho avta. Na terenu gre včasih že streha na tesno mimo drevesa.
"Postavljen" je v recimo dveh, treh minutah. Postavljanje avta v ravnino ni všteto.
Zlaganje vzame dve tri minute več, ker moram platno noter potlačit, preden vržem cerado čez.
Nekateri imajo narejeno tako, da noter na stene zahaklaš elastiko, in ko šotor podereš, ti elastika platno potegne skupaj.
V šotoru lahko pustim spalke, pouštre, tak da ne rabim za spanje ničesar iz avta jemat.
Dež ni problem, par dni sem ga vsako jutro v dežju-rosenju pospravljal. Seveda pa ga ni pametno pustit potem dlje časa zloženega, če je vlažen.
Na terenu sem vedno takoj ko smo se spravili s šotora, naredil prepih, da se je kondenz čimbolj posušil. Če je bil čas...
Prednost strešnega šotora jaz vidim tudi v tem, da v pprimeru dežja ne rabiš drenaže okoli šotora kopat.
Je pa za majhne otroke (ali morda kako nerodno žensko) mal nerodno plezanje po lestvi.
In kot je kolega ukrajinc rekel, pijan boš težko splezal gor, medtem ko v navaden šotor že nekako padeš.
Pa v kampu na morju se ne smeš spravit čist ob glavno ulico, če bi rad imel mir.
Vedno sprašujejo kaj, slikajo, kje sem kupil, če lahk pogledajo...
Furam ga večina na terencu (Niva), včasih pa tud na osebnem, xantia.
Max obremenitev strehe pomeni dinamično obremenitev, med vožnjo, tako da brez panike. Nosilce je pa treba imet ene taprave.
Za nalaganje šotora na streho pa si je smiselno naredit na nadstrešku/v garaži na strop škripec in vitlo, da šotor lepo z vitlo dvigneš. Jaz ga sam dajem na avto. Vedno skupaj z nosilci.
Pa zračni upor se pri večjih hitrostih kar občuti.
Na hitro par mojih slikic