sončna elektrarna

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.608
938
113
Graf zgoraj je za maj (4 dni), ta spodaj pa za 20 dni.....

Priponke

• IMG_20250505_054614.jpg
    IMG_20250505_054614.jpg
    184,4 KB · Ogledi: 18

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.403
4.318
113
  • Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.593
1.316
113
Jaz računam na vsaj 4 MWh viška, še raje 5.
Namerno šel v to zaradi EVja. Ki pa zaenkrat še ni pri hiši. Upam pa, da bo čimprej, samo da pride prava ponudba.
Ta hip slaba 2 v minusu. Se pozna še en EV. Zgleda, da bo na koncu leta MWh minusa, razen če bo super jesen. No ja, toliko je šlo prej na mesec za bencin za en evto ...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.494
3.244
113
Ima kdo (Jabe seveda) izračun koliko stane MWh za sončničarje? Torej če bo decembra en ali dva MWh manjkalo? Seveda po današnjih cenah in pravilih.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.765
434
83
Kras
www.mtl.si
No na ID 7 je bil pred kratkim, kar lep rabat, povprašaj pri Špan u.
Nov EV ni v planu ;).
Trenutno načrtujem vzeti nekaj za drugi avto, ampak so trenutno malo okoliščine pod vprašajem, tako da bom morda zamenjal kar prvi avto za EV. Upam, da ne, ker potem mi trenutno izbran avto odpade. In glede na ponudbo rabljenih na trgu za moje zahteve, sem potem pečen.
ahah, 65k€ (avto plus elektrarna) da boš šparal, to je kr epski koncept. Še vedno se čudim
Zgolj v razmislek, preden blekneš neke neumnosti. Dejansko je morda celo kdo šel po tvojem kopitu, ampak jih ne poznam ravno dosti.
Recimo jaz sem šel v SE zaradi TČ za ogrevanje. Tisti dodatni paneli so me morda stali tam nekje jurja (na pamet, lahko tudi 2). In vem, da jih bom slej ko prej v celoti pokoristil. Najbolje pri tem je, da mi je sedaj vseeno za ceno elektrike v prihodnosti. Ki glede na vse dogajanje zelo verjetno ne bo padala, temveč šla ravno v nasprotno smer.
Še glede avtomobila. Pustimo sedaj dobro ulaufane rabljene premije, ampak samo za primer pri novih avtomobilih. Enako opremljen Passat in ID7 s trenutno veljavno subvencijo in popusti, si praktično na enaki ceni. Pa pustimo, da ima ID7 285KM. Če bi še to gledal, bi bil ID7 dejansko cenejši. In veliki večini uporabnikov bi bil ID7 bolj primerno prevozno sredstvo. Pustimo trgovske potnike, ki delajo po 400-500km na dan. Ali pa za nekoga v stanovanju, ki nima možnosti polniti doma. Pač za njih EV ni.
Torej, zakaj ne bi šel v to? Ob zavedanju, da se ne ve, kaj bo s padanjem vrednosti EVjev. Kar lahko potem pokoplje EVje s stroškovnega vidika.
Recimo zame je za moja merila dober EV precej boljša varijanta za daily-a kot pa ICE. Za užitke imam pa druge zadeve ;), ki seveda niso EV.