Referendum

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
525
139
43
  • Haha
Reactions: Kamele0N

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
525
139
43
Zato ker tako ne sme biti. Pika. Drnovškova vlada je bila takrat enostavno preneumna, da je to storila.

Če pa hočeš še bolj pomemben vzrok? Zato ker to vodi do getizacije celih občin. Videno v Kranju, videno v Slovenski Bistrici.
Leta 2022 je bilo teh volilcev v celi Sloveniji 7354. Koliko od teh je bilo polnoletnih državljanov Kosova z dovoljenjem za stalno prebivanje v občinah Kranj in Slovenska Bistrica?

ferdo

Guru
3. sep 2007
12.287
4.481
113
Ljubljana
hmpg.net
Zato ker tako ne sme biti. Pika.
Moram priznati, zelo strokoven argument.

Tako kot so Slovenci v Argentini so volilno pravico za slovenske volitve dobili ob osamosvojitvi Slovenije z ustavo iz leta 1991, s katero je bila vsem slovenskim državljanom (tudi tistim s stalnim prebivališčem v tujini) zagotovljena splošna in enaka volilna pravica, ker tako mora biti, pa čeprav niso nikoli bili v Sloveniji.

Pa da ti pomagam, recimo, volilne pravice ne smejo imeti, ker je nimajo niti v drzavah kot so Avstrija, Nemčija, Francija, Italija, Hrvaška, Poljska, Grčija, Latvija, Bolgarija, Ciper in Malta.
Vendar, kot vidiš manjka kar nekaj držav, kjer jo pa imajo.
Mimogrede, v Švici (saj hočemo biti druga Švica) je odločitev o tem prepuščena kantonom.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.785
9.868
113
Mimogrede, v Švici (saj hočemo biti druga Švica) je odločitev o tem prepuščena kantonom.

in občinam... tako so se ugolj dva kantona od 26 odločila, da bosta podelila volilno pravico tujcem (sem spradajo tudi EU državljani, za njih je ti vse isto). odločajo se pa lahko tudi občine in obvezane so vse občine teh dveh kantonov, da podelijo volilno pravico, medtem ko občine v drugih kantonih kar sledijo odločitvam kantonom, ki jim pripadajo.

Če torej Švico vzamemo za zgled, potem je treba glasovati tako, da tujci volilne pravice ne bodo imeli.

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
525
139
43
in občinam... tako so se ugolj dva kantona od 26 odločila, da bosta podelila volilno pravico tujcem (sem spradajo tudi EU državljani, za njih je ti vse isto). odločajo se pa lahko tudi občine in obvezane so vse občine teh dveh kantonov, da podelijo volilno pravico, medtem ko občine v drugih kantonih kar sledijo odločitvam kantonom, ki jim pripadajo.

Če torej Švico vzamemo za zgled, potem je treba glasovati tako, da tujci volilne pravice ne bodo imeli.
Nekateri tujci. Tistim iz EU namreč ni odvzeta.

mistique

Guru
16. jun 2009
17.358
4.290
113
V kontekstu pravic (glasovanje) in dolžnosti (upoštevanje zakonov) ne vidim razlike med tujcem in državljanom. Glede na številne "če-je", lahko debatiramo o tem na podlagi česa se pravica podeli/odvzame in izničimo to neuporabno in totalno površno (morda tudi ksenofobno) razlikovanje tujec/državljan.

Vsi, ki so podvrženi politični oblasti neke države, bi po mojem mnenju morali imeti tudi pravico soodločati. Če se ne motim, so po tej interpretaciji to vsi, ki imajo stalno prebivališče v državi.
Naši oblastniki naj uredijo veliko večji problem fiktivnih prijav stalnega prebivališča. Ne podpiram politike, ki problem fiktivnih prijav (kot sami izjavljajo) rešuje z arbitrarnim jemanjem (političnih) pravic. Glede na ideje in argumentacijo, so za mene najmanj nesposobni.

frodoo

Fizikalc
16. maj 2026
525
139
43
V kontekstu pravic (glasovanje) in dolžnosti (upoštevanje zakonov) ne vidim razlike med tujcem in državljanom. Glede na številne "če-je", lahko debatiramo o tem na podlagi česa se pravica podeli/odvzame in izničimo to neuporabno in totalno površno (morda tudi ksenofobno) razlikovanje tujec/državljan.

Vsi, ki so podvrženi politični oblasti neke države, bi po mojem mnenju morali imeti tudi pravico soodločati. Če se ne motim, so po tej interpretaciji to vsi, ki imajo stalno prebivališče v državi.
Naši oblastniki naj uredijo veliko večji problem fiktivnih prijav stalnega prebivališča. Ne podpiram politike, ki problem fiktivnih prijav (kot sami izjavljajo) rešuje z arbitrarnim jemanjem (političnih) pravic. Glede na ideje in argumentacijo, so za mene najmanj nesposobni.
Za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje mora tujec izpolnjevati kar nekaj pogojev. Če imaš v mislih tujce ki so napoteni na delo v tujino, moramo vedeti da so ti tujci še vedno zaposleni pri slovenskih podjetjih. Namesto odvzema volilne pravice dobrim 5000 tujcem ki jo sploh uveljavljajo, bi lahko država poiskala kršitelje in jim odvzela stalno bivanje. Če ji je to sploh v interesu.