Radijske postaje v Sloveniji

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
A kdo ve po kakšni logiki, radijske postaje puščajo pesmi. Praksa jim je itak top10 lestvica 24ur eno in isto + nekaj starih pesmi kot je pogosto queen itn. Danes po dolgem času, na moje veselje slišim na radio Hit 20 let staro pesem od Scooter - Rebel Yell. Ok super rečem lepo da se spomnejo na njih, pa kmalu zatem sledi itak qeeen :D
No zdaj dojenčka uspavujem na Radio 1, pa na moje začudenje spet Scooter - Rebel Yell.
Malo mi je že sumljivo ali kopirajo ene druge, kaj bojo predvajali ali jim nekdo v ozadju po malem ukazuje?
 

BuDi

Majstr
6. sep 2007
4.347
314
83
Citat:
Uporabnik Scorp84 pravi:
Malo mi je že sumljivo ali kopirajo ene druge, kaj bojo predvajali ali jim nekdo v ozadju po malem ukazuje?
Temu nekomu se reče računalnik. Ko so pred nekaj leti povsem spremenili shemo in "avtomatizirali" delovanje Radia Hit so poslušalcem večkrat razložili sistem, celo pisno obrazložitev so dali na facebook.

Obstajajo podjetja, ki vodijo statistiko in anketne izbore katere pesmi se poslušajo v kateri regiji v kakšni starostni skupini in kdaj. Če hočeš za svoj radio kar največji uspeh za najmanj denarja in nočeš tvegat z glasbenim urednikom pač kupiš enega od teh sistemov in ta ti predlaga pesmi. Ti samo podaš želene parametre in sistem ti glede na to večinoma sam izbere glasbo, menda je interne izbire manj kot 10%, če je več je brezveze plačevat sistem. Sistem je dokaj ziherca, vprašanje samo od izbire parametrov. - Sicer obstajajo mnogi kritiki, da ne širi pogleda na glasbo in svet, da preferira "top 20" hite in podobno... ampak ko imaš radio, kjer zaposlene plačuješ iz svojega žepa, rad bi pa tudi kaj zaslužil ... ti je kaj malo mar za širitev pogleda na glasbo in svet. Še posebej v konkurenci 64 radijskih postaj (ali koliko že) kjer vsi največji uporabljajo statistične programe za glasbeno opremo.
 

Super

Pripravnik
4. apr 2012
708
5
18
Če država regulira, koliko slovenske glasbe se mora vrteti, bi lahko v primeru "Despacita" regulirala, kolikokrat na dan se ga lahko največkrat zavrti. Ker tole je katastrofa. Radio Antena ga recimo vrti na vsake malo več kot 2 uri. V času šihta ga slišiš najmanj 4x.


Leo Oblak in Tomaž Čop: Ker smo bedni in imamo glavo zabito, vas posiljujemo z Despacito.
 

disc

Fizikalc
4. feb 2011
1.828
43
48
Citat:
Uporabnik Super pravi:
Nemški Radio Bob obtožuje našega istoimenskega kopiranja. Roko na srce je kopija očitna. Me zanima koliko jih je stal svetovalec iz Avstralije, ki se je domislil in jim predlagal ime BOB.

Naslov na Žurnal24 je pa tudi... "Jonasov radio"


http://www.zurnal24.si/nemci-jonasov-radio-obtozili-kopiranja-clanek-284323

Šele zdej vidu


Sam o fak, postaja se isto imenuje k nemška, plus to da isto vrti rock! Fak no, zdej bojo pa začel zgubljat poslušalce, k bojo začel poslušat slovenski bob radio, k je boljši!

Drgač pa men je BOB zaenkrat najolš. Malce me moti, ker se (vsaj zjutri) prevečkrat vrtijo isti komadi čez teden. Sam so pa voditelji kulPogrešam pa Jožeta Brusa
 

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
A korda kdo ve, kdaj bodo uredili sprejem preko DAB+? Ce v Ljubljani se nekako dela, pa izven Ljubljane kar naprej prekinja.
 

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Tommy17: Drzavne postaje skorajda nikjer ne prekinja, kaksni tuneli itn... pa se kraji, kjer glavni oddajniki po sloveniji ne dosezejo. Manjsih oddajnikov zaenkrat ni, mogoce hrib Sanse v lj, ce so ga vklopili. Center in Rock radio skoraj isto delata kot drzavne postaje, ni prekinitev, samo kvaliteta slabsa, lahko bi se reklo skoraj neopazna slabsa kvaliteta.
Ostali radiji, kot je bob, glasbeni, antena, radio 2 delujejo v mono(!!!) nacinu, kar je absurd za danasnje case in tudi kvaliteta zvoka je zelo slaba. Tukaj med temi postajami izstopa malo radio 1 in oddaja v nekoliko boljsi kvaliteti, ampak zvok je se vedno zanic.
Nato imamo se zascitno razmerje postaj, da ne prekinja. Tukaj prevladujejo drzavne postaje, nato center, rock. Ostale pa se ne da poslusat, ker ti ze avtobus, ko zraven ustavi ti prekine... bi se reklo, da so ostale komercialne postaje, kar tako gor, da se pohvalijo, da so v dab in niso v zaostanku z konkurenco. Tle pa treba pohvaliti Center in Rock da oddajata tako kot je treba. Naj omenim, da so v testnem obdobju vse postaje bile na nivoju kar se tice zvoka. Zadnji teden pred uradnim oddajanjem ko so zaceli oddajati z planirano polovicno mocjo, so vse postaje imele enako zascitno razmerje, saj pri nobeni ni prekinjalo. Tako da je v oddajanju se veliko rezerve. Enkrat so celo navili oddajnik, verjetno na (5kw) in si lahko poslusal vse tja do hrvaskega senja (sicer vmes izginjal signal), verjetno se je dalo slisati se bolj dalec...
 

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Scorp84: Hvala za razlago. Bo kar držalo. Npr. Radio2 se skoraj ne da poslušat, ker kar naprej prekinja. Je pa zanimivo, da dela (sicer s konstantnimi prekinitvami) do Gradca.

Tole je res sramotno. Kot bi bili v kameni dobi. In pa seveda javljanje zastojem (TMC) in obvozi na navigacijah, ki so serijsko vgrajeni. Res smo banana republika.
 

zino

Majstr
3. sep 2007
3.408
419
83
Citat:
Uporabnik Super pravi:
Če država regulira, koliko slovenske glasbe se mora vrteti, bi lahko v primeru "Despacita" regulirala, kolikokrat na dan se ga lahko največkrat zavrti. Ker tole je katastrofa. Radio Antena ga recimo vrti na vsake malo več kot 2 uri. V času šihta ga slišiš najmanj 4x.


Leo Oblak in Tomaž Čop: Ker smo bedni in imamo glavo zabito, vas posiljujemo z Despacito.
na VAL202 ga ne boš slišal, tak da si sam kriv ker poslušaš anteno
 

Ledenko

Majstr
18. jul 2011
1.487
143
63
A je lastnik Radia 1 prodal (mogoče "prodal") štajerski del Antene - ker vidim, da od novega leta radio (spet) obratuje pod imenom Radio Fantasy, tudi podjetje, ki stoji za njim, je drugo?

Aja, pa ko ravno omenjam Anteno. Ljubljanski del je novembra (?) dobil naziv Hitradio (kot je že nekaj časa nazaj tudi Center). Ima radijska postaja s tem nazivom kakšen poseben pomen oz. status al je to bolj fora lastnika, da se kao bolje sliši?
 

sad

Guru
24. avg 2007
11.187
1.057
113
Huh.
Torej dolgoročno verjetno to pomeni izumrtje ostalih lokalnih radijskih postaj.
 

Super

Pripravnik
4. apr 2012
708
5
18
Kdo sploh potem še ostane izven Media24? Center, Rock, Hit, Capris, City od "večjih". Ostalo pa vse Media24, če odvzamemo manjše in lokalne postaje. Zdaj bi lahko malce specializirali kakšne postaje: npr. radio 24/7 z elektronsko (dance) glasbo, slovensko glasbo, ... V Ljubljani bi lahko npr. ponovno aktivirali Radio Glas Ljubljane kot lokalnoinformativni program.

Če nisem katere izpustil, bo Media24 po novem "obvladovala" naslednje postaje:
- Radio 1
- Radio 2
- Radio Antena
- Radio Kranj
- Radio Krka
- Radio Triglav
- Radio Robin
- Radio Maxi
- Radio Ptuj
- Radio Bob
- Radio Fantasy
- Koroški Radio
- Rock Maribor
- Rock Celje
- Radio Veseljak
- Radio Salomon
- Radio Aktual

Da ne govorimo, koliko frekvenc po celi Sloveniji to pomeni. Po nakupu imen Jana, Lady, Stop,... si Media24 tudi na področju radijske dejavnosti ustvarja monopol. Res me zanima, kaj bo to v praksi prineslo.