Prihodnost kmetijstva v EU

B81

22. jul 2007
39.366
12.112
113
Inšpekcije bi sicer morale to kontrolirat, ampoak jih je premalo.. So pa za večino teh težav krivi največji trgovci in država. prvi ker kupijo vse kar naredi višji rvc in država, ki dopušča uvoz vsega... ja open market bla bla fakdetšit. Ljudje pa po večini gledjo le ceno..

dask

Majstr
21. sep 2023
791
938
93
Tele sporazume jaz razumem kot kapitulacijo pod pristikom kapitala in konec časa, ko smo v EU imeli kolikor toliko varno hrano....

mistique

Guru
16. jun 2009
15.399
2.916
113
Tele sporazume jaz razumem kot kapitulacijo pod pristikom kapitala in konec časa, ko smo v EU imeli kolikor toliko varno hrano....
Neeeee...gre za demokratične procese, libertarijnasko prihodnost, ki se odvije v tišini. tomi bi rekel: ponudba ustvari povpraševanje...ali obratno? :sprasujemse:

Aeon_Pax

Pripravnik
19. okt 2012
49
46
18
Ljubljana
Žal je tako, da smo mi "kupci" na koncu svoje hrane kovači. Če bo južno/severno ameriško govedo obležalo na trgovinskih policah, bo hitro konec uvoza. Če pa je vsakemu kupcu pomembna le akcijska cena ... jeba. Long story short - bratranc je vsako leto vzredil dva domača bikca - na koncu smo kupovali le še določeni sorodniki, ki smo želeli domače in nas je bilo premal za dva cela bikca. Ostali so šli na Mercator/Špar mesnice, ki imajo "tko fajn akcije". Zdej kupujem pri Marinčku (al pa Lukatu na gorenjskem).

Aeon_Pax

Pripravnik
19. okt 2012
49
46
18
Ljubljana
Se kdo še spomni norih krav? Takrat (bilo je okoli 2005) se je po kuloarjih govorilo, da so to sprožili ameriški lobiji, da bi EU sprostila uvoz ameriške govedi. Pa je folk v EU le nehal jesti govedino - in kar naenkrat ni bilo več norih krav. In karavana je šla dalje.

Aeon_Pax

Pripravnik
19. okt 2012
49
46
18
Ljubljana
O Fon d Layn pa ne bi - najboljša je bila ta, ko so imeli konferenco o omejitvi mesa v EU in na večerni pogostitvi postregli Wagyu steake.

• Všeč mi je
Reactions: B81

sousis

Guru
16. nov 2019
1.740
1.180
113
Kupec bi se rad informirano odločal o svojih nakupih. Pa dobi svinjino, uvoženo iz Madžarske in prepakirano v SLO, pod nalepko "Kupujmo slovensko". Ista stvar z ukrajinskimi piščanci. Zelenjavo v Hoferju moraš z mikroskopom po škatli iskat napis, da ugotoviš iz kje je. Ne dvomim, da bodo južnoameriški pridelki "ustrezno" označeni na način, da zagotovijo maksimalni profit vsem v verigi razen kupcu.

Aja, ne pozabimo na domače iskalce profita: https://www.dnevnik.si/novice/ljubljana/kupljene-pridelke-prodajala-kot-ekoloske-2765256/

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in Aeon_Pax

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.940
5.032
113
Nadzor v teh primerih očitno deluje. Sicer pa ekološko je verjetno najbolj smiselno, če imaš zgolj travinje in živali.
Ne deluje pa nadzor kaj pretirano dobro pri uvoznikih, kjer se le tu in tam odkrije kakšno neskladje, saj je praktično nemogoče testirati vse kar se uvozi, obenem pa dobi človek tudi občutek, da je zakon o tem kako se morajo označevati slovenski proizvodi namenoma napisan tako, da je lahko vsaka stvar zapakirana v sloveniji slovenski proizvod. Kdo pa piše zakone pa vemo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.487
7.591
113
Se še komu zdi da vsak dan bolj tonemo? Lajdra bo uničla celo EU. Najprej avtoindustrijo, sedaj kmetijstvo. Kaj še?

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.940
5.032
113
Bi prej rekel, da bo to evropskemu potrošniku predstavljeno kot trud eu, da jim zagotovi cenovno ugodno hrano. Seveda po tem, ko so sami povzročili, da cene hrane pridelane na eu tleh letijo v nebo.
Še bolj pa bo zanimivo, ko se bojo spomnili CO2 plačljive odpustke aplicirati še na eu kmetijstvo, medtem, ko bojo proti EU plule ladje zamrznjene govedine in perutnine.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.023
1.283
113
Bi prej rekel, da bo to evropskemu potrošniku predstavljeno kot trud eu, da jim zagotovi cenovno ugodno hrano. Seveda po tem, ko so sami povzročili, da cene hrane pridelane na eu tleh letijo v nebo.
Še bolj pa bo zanimivo, ko se bojo spomnili CO2 plačljive odpustke aplicirati še na eu kmetijstvo, medtem, ko bojo proti EU plule ladje zamrznjene govedine in perutnine.
Bodi vesel, da vas ne silijo krave futrat z Bovearjem. Na Danskem krave množično poginjajo zaradi tega strupa... Zaustavi jim prebavo...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.940
5.032
113
Ravno danes prebral nekaj na to temo. Gates&company. Prileti s privat letalom, prepriča uradnike, da to nujno rabijo, da bojo eko in CO2 neutralni, posledice pa kot zmeraj doslej nosijo kmetje, bogati pa so le še bogatejši.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.940
5.032
113
Torej si zgolj ponavljal že znana dejstva. Ok. Me zanima koliko generacij bo tak sistem še deloval. Kaj več kot eno verjetno ne, saj bo zmanjkalo bedakov.