Prihodnost kmetijstva v EU

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
44.785
5.616
113
Spada sem...

• Žalosti me
Reactions: Hanzi in nacek

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.413
8.442
113
pri taščici
Spada sem...

Pa nobenih pogodbenih penalov zaradi take odpovedi pogodbe?
Skoda ker ni omenjeno ime trgovca ..

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.158
5.803
113
Vprašanje, koliko je šlo za resno pogodbo. Konec koncev kmetje do slabe izkušnje nimajo prave ideje, kaj se jim lahko zgodi. In so precej šibkejši napram trgovcu, kjer potrošniki niti opazili ne bodo, če neke rdeče pese več ni. Dvomim, da je kmet v takem položaju, da bo od trgovca zahteval, da naj bodo penali s strani trgovca za neizpolnjevanje pogodbe. Vsak je srečen, če mu uspe doseči, da bo lahko sam odpovedal pogodbo, ker ne more izdobaviti. Na primer, če njegove površine doleti denimo močna toča.

V članku sicer piše:
»Mi smo naredili 30 tisoč kozarcev rdeče pese in to je bilo prodano v petih mesecih. In potem so nam za naslednje leto naročili 80 tisoč kozarcev. In mi take količine pese nismo mogli pridelati doma in smo se zmenili z eno drugo ekološko kmetijo, da so tudi oni posejali za nas...«

A potem se je zgodilo, da so tudi v živilski industriji »spoznali«, da je prodaja ekološke rdeče pese lahko priložnost in so trgovcu ponudili nižjo ceno.

»In mene so potem pri trgovcu klicali na sestanek, koliko lahko mi ceno spustimo, da imajo nižjo ponudbo. In jaz sem rekel: Glejte mi ne moremo cene spustiti, mi smo že zdaj čisto na meji, mi moramo dvigniti za 10 %. In potem so rekli, da tako ne bo šlo, da bodo peso vzeli tam, kjer je nižja cena. To nas je zamajalo v temeljih.

B81

22. jul 2007
39.805
12.433
113
Vprašanje, koliko je šlo za resno pogodbo. Konec koncev kmetje do slabe izkušnje nimajo prave ideje, kaj se jim lahko zgodi. In so precej šibkejši napram trgovcu, kjer potrošniki niti opazili ne bodo, če neke rdeče pese več ni. Dvomim, da je kmet v takem položaju, da bo od trgovca zahteval, da naj bodo penali s strani trgovca za neizpolnjevanje pogodbe. Vsak je srečen, če mu uspe doseči, da bo lahko sam odpovedal pogodbo, ker ne more izdobaviti. Na primer, če njegove površine doleti denimo močna toča.

V članku sicer piše:
Pogodbe z vecjimi kupci so resne in napisane od pravnikov za pravnike :) Penale se upostevajo BP, obresti na zamude enako, ampak le iz ene strani.
Tale upa na prihodnje sodelovanje zato ne pove za katerega kupca gre ali pa so se dogovorili. Vremenski pojavi so visja sila, ki je upravicena.