Prenosnik ne zalaufa crknu disk???

bander

Pripravnik
7. nov 2009
261
0
16
Danes mi prenosnik ko ga prižgem ne zalaufa monitorja. Po obnašanju se mi zdi da tudi windowsow ne naloži. Računalnik sicer dela, procedor je slišen vendar nič. Kaj lahko narefim?
Kako preverim če je mogoče disk crknu?

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Če se ekran niti malo ne prižge (tudi na začetku ko je BIOS oz. UEFI), potem je kriv monitor in ne operacijski sistem oz. trdi disk. Priklopi ga na zunanji monitor ali TV in poročaj kaj se zgodi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Ampak tudi brez trdega diska in nameščenih Windowsov bi se ti ob vklopu računalnika moralo nekaj pojaviti na zaslonu...

bander

Pripravnik
7. nov 2009
261
0
16
Niti zunanjega monitorja ne zalaufa. Kot da ga pusti v spanju.
In te težave se mi dogajajo dva dni. Ko je šel v spanje ni več prižgal monitorja. Potem sem prenosnik znova zagnal in je delovalo. Danes pa niti to ne pomaga več.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik bander pravi:
Niti zunanjega monitorja ne zalaufa. Kot da ga pusti v spanju.
In te težave se mi dogajajo dva dni. Ko je šel v spanje ni več prižgal monitorja. Potem sem prenosnik znova zagnal in je delovalo. Danes pa niti to ne pomaga več.

Prenosnik ugasni (drži tipko za vklop nekaj časa), nato pa za par minut odstrani tudi baterijo. Pri odstranjeni bateriji še lahko mogoče parkrat stisneš gumb za vklop - da se hitreje izpraznijo kondenzatorji na matični plošči.

TuTuRuTu

Fizikalc
14. avg 2007
120
43
28
Ljubljana
Bo kar držala teza o problematični grafični kartici.
Sicer pa lahko, če si vsaj malo vešč upravljanja z izvijačem, odpreš spodnjo stran notesnika in preveriš, če imaš slučajno smolo z enim od RAM modulov(predvidevam da imaš 2x1Gb). Vzami najprej enega ven(nato zamenjaj) in zaženi računalnik. Če se zažene, potem je modul v okvari.
Kolikor sem razumel imaš preko VGA ali DVI konektorja priključen zunanji monitor, tako da s tem izključuješ možnosti okvare LCD-ja, konverterjev in pregibnih kabelčkov v "LCD-ju".

Lp

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Kako pa veš, da "računalnik dela"?

Ali ti po poizkusu zagona zadeva piska ali ti utripa lučka zraven caps locka? To ti namreč lahko pove vzrok okvare

bander

Pripravnik
7. nov 2009
261
0
16
Ja indikator caps lock mi utripa...
Rame sem preveril so ok...
Praznjenje kondenzatorjev tudi ne pomaga...
Je pa 100% da se tudi windowsi ne zaženejo...
Najbrž bo res nekaj z grafično...?

Nazadnje urejeno:

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
869
63
28
Caps Lock/Num Lock LED Component Tested Error Condition
LEDs blink 1 time CPU CPU not functional
LEDs blink 2 times BIOS BIOS corruption failure
LEDs blink 3 times Memory Module error not functional
LEDs blink 4 times Graphics Graphics controller not functional
LEDs blink 5 times System board General system board failure
LEDs blink 6 times BIOS BIOS authentication failure

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
z računom tudi do 150 eurov in še to le 1 mesec garancije.
Problem je , da je treba vse segreti na točno 400-410 stopinj, če želiš narediti kot treba, sicer spet hitro odstopi.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
To pomeni, da greš v štacuno po nov prenosnik.
5 blinkov sem na low end HPju doživel tudi sam in ravnal enako. Je pa zanimivo, po navalu klicev bi rekel, da je "pekov" pri nas ogromno. Prodal sem ga v enem dnevu, brez diska in edina logčna razlaga je, da ga je tip poturil naprej kot brezhibnega, če mu je (začasno) popravilo seveda uspelo.

Če pogledaš na Bolho, boš videl, da se jih večina prodaja po delih, z okvaro MB... enak zgodba kot pri mojem modelu
frown-1.gif