"Zažgan" zavorni disk na kolesu - obnova?

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.084
1.508
113
Morda malce neroden naslov...

Na cestnem kolesu se mi zdi, da sem nekoliko "prekuril/zažgal" zadnji zavorni disk Shimano RT-CL 800 (140). Kako točno ne vem... Vedno uporabljam tudi sprednje, težak tudi nisem... Spustov pa je precej, ampak hudirja, nikoli na glavo...

Občutek imam, da ne prime več tako kot bi moral (ni sicer drame), ko se segreje cvili, zdi se mi malo lisast... Mislim, da še zdaleč ni na koncu svoje delovne dobe. Zavorne obloge so tudi še dobre. Vse sem že dvakrat razstavil, očistil, razmastil...

Je kakšna rešitev z brušenjem? Se to kaj da obnoviti doma, ker ni ravno za proč. Ali pač zamenjam...? Morda predlog za kaj boljšega?

corsol

Guru
11. mar 2010
4.050
1.509
113
Bolj kot na glavo so recept za zakurjene zavore dolgi klanci in stalno/neprekinjeno zaviranje.
.
Kako voziš veš sam....glede zaviranja praviš da imaš "občutek"
Kaj ko bi to dal komu pogledat ki se spozna, bo najhitrej in najcenej.

Včasih lahko pomaga nekaj potegov s pilo po ploščicah, ....ploščice verjetno niso mastne, ali bile pošpricane s čim mastnim. ?

1xsem imel neke nove "Kitajske" plošice , ki so nemarno cvilile ko so se ogrele,.....skoraj nove sem vrgel dol.

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.084
1.508
113
Ja, prej bi rekel, da je vzrok dolgo zaviranje...

Je pa včeraj naneslo, da sem šel mimo enega servisa in sva malo podebatirala s tam zaposlenim... Se kar dogaja pri 140 mm.
Skratka svetoval brušenje, izgleda res malo zažgan... Pa sem malo googlal in youtubal... Šel včeraj po šmirgl papir 240 za ploščice, 400 za rotor. Če znese se lotim danes, pa da vidim kaj bo... Pa nujno potem "utekanje".

Pošpricano je lahko kaj bilo iz ceste, ampak sem že vse 2x očistil... Je pa vse original gor, nič "kitajskega".

corsol

Guru
11. mar 2010
4.050
1.509
113
Ploščice, če mi piskajo potegnem s pilo(ne pregrobo , ne prefino, previdno) da nese malo več kontaminiranega mesa...če že je.

• Všeč mi je
Reactions: Yogi

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.657
5.997
113
Ploščice so 15€… Vi jih dejansko res brusite in te finte? Če ne dela kot je treba daš nove in rešeno.
Včasih je to del "zen" rituala....sploh če uživaš v DIY....

Verjamem da bo koga zvilo ko bo to bral...meni so tud cvilile.....sploh po parih spustih iz Toškega čela (kljub menjavi bremzanje spredaj-zadaj....in ne predolgo visenje na enem disku itd)

Rešil z nabavo 208mm spredaj in 180 zadaj (z adapterji).....Shimano "xt"....pač uni ki imajo dodatna hladilna rebra...pa ploščice ki se tudi dodatno same hladijo...

Zadnjo stran pa narahlo namažeš ali z cink ali z coper pasto....lih tolk da je....

• Všeč mi je
Reactions: Yogi

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.657
5.997
113
Ok....dvomim pa da ne mora upgrejdat diskov in ploščic na malo bolj advanced? Preverjeno pomaga...

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.084
1.508
113
Ploščice so 15€… Vi jih dejansko res brusite in te finte? Če ne dela kot je treba daš nove in rešeno.
Dejansko ne delam tega... Ampak hej, zakaj pa ne... :fredi: Za hec in za spoznavanje... Sem se že tolik ostvari lotil pri biciklu, da grem lahko že kar malo fušat v kakšen kolesarski servis... :valjamse: Pač, koristno zabitih 30 minut... Ki pa te kdaj rešijo, če si recimo na kakšen potovanju... :zmaga: Nerodno pa mi ni vprašati, četudi izpadem malce "glup"... :evil:

Drugače pa ja, nove ploščice cenejše, kot pa dva koluta šmirgl papirja v Merkurju... :valjamse: Lističev je pa "ravno zmanjkalo"...

Če ne bo OK, pa kupim novo/servis. Mi pa manjka še "ključ", da lahko snamem rotor... No, pa sem naredil kljub vsemu. Jutri pa vidim, rezulat dela...

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.773
131
63
Če jih nimaš pri roki, 5min dela reši situacijo.Disk je 50€.

Drgač pa odvisno od pristopa, nekateri radi kaj popravijo, drugi nenjajo cel bicikl na 2-3 leta...stvar (prostega)časa, pristopa in financ.
Iz r2-bike.de, kdo kej naroča? Poštnina je 12.5, tko da za en disk se ne splača. Če pa kej več kupš je pa pač 160/140 ultegra disk 38 eur.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.348
14.743
113
kod Džej-Zija
Tam naročil aenomaly switchgrade. Poleg ugodne cene, solidna poštnina, hiter service, zraven pa dobil še zastonj bidon in gummy bear bonbončke, kar tako, za dobro voljo. Zelo zadovoljen.

• Všeč mi je
Reactions: irCAR81