Prelepa zahodna Kanada in severozahod ZDA

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Sledil je ogled tihomorske obale. Tukaj je treba biti previden, ker plima zalije obalne pohodne poti. Nujno je imeti s sabo urnik plime, sicer lahko ostaneš ujet na kakšni točki in nekaj ur ne moreš ne naprej in ne nazaj.


 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Na koncu smo šli še na gorski pohod. Ves čas sta nam zelo pomagala Bill & Jessica, ki sta zaposlena kot znanstvenika v narodnem parku. Pred vsakim pohodom sta nam pomagala z nasveti in z zemljevidi. Jessica nas je s svojim terencem zapeljala na greben Hurricane Ridge, kjer smo na nadmorski višini 1600 metrov začeli pohod v dolino.Kratkemu spustu je sledil vzpon na prelaz Klahhane Saddle. Tukaj smo videli nekaj gorskih koz. To so sicer miroljubne živali, ki pa lahko postanejo agresivne. Pred leti je ena gorska koza prav tukaj do smrti nabodla pohodnika.
 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska

Na drugi strani prelaza so se nam odprli čudoviti pogledi na morsko obalo, mesto Port Angeles in na velik kanadski otok Vancouver Island na drugi strani morske ožine Juan de Fuca.
 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Ogledali smo si tudi razčlenjeno morsko obalo ožine Juan de Fuca.

V narodnem parku Olympic National Park je tudi nekaj čudovitih jezer. Kar ob glavni cesti leži Lake Crescent, kjer smo si nekajkrat privoščili zelo prijetno in osvežilno plavanje.
Naše bivanje v Port Angelesu smo podaljšali za en dan. Bill in Jessica sta morala na službeno pot in ponudila sta nam, da lahko tačas prenočimo v njuni hiši in pazimo na njunega psa in mačko. 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Iz Port Angelesa smo se odpeljali proti Kanadi. Prečkanje meje je bilo zaradi velike gneče dolgotrajno. Ampak nekako smo do večera le prišli v Vancouver.
Zelo lepo mesto, ki je bilo vsem zelo všeč. Naš ogled smo začeli v Stanley Parku in se ob morski obali počasi sprehodili do slovite stavbe Canada Place. 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Potem smo zapustili morsko obrežje in se odpravili med visoke stavbe v mestnem središču.Počasi smo spet prišli na obalo in se spet sprehodili skozi Stanley Park.

 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Čakal nas je še eden od vrhuncev našega potovanja – narodni park Banff.
Pot od Vancouvra do Banffa je bila precej raznolika. Najprej suho, skoraj puščavsko območje okoli Kamloopsa, kjer smo doživeli najvišje temperature na naši poti (skoraj 40 stopinj C). Potem se je pokrajina počasi začela dvigati in vozili smo se ob lepih jezerih v okolici Salmon Arma in Sicamousa.
Tukaj smo prespali in pot nadaljevali naslednji dan. Počasi smo prišli v gorsko pokrajino in narodni parki so bili v vseh smereh: Glacier in Yoho na zahodu, Kootenay na jugu, Jasper na severu in Banff na vzhodu. Tukaj bi lahko ostali več let, pa ne bi imeli dovolj časa za vse lepote. Kot rečeno, naš cilj je bil Banff in popoldne smo se že vozili po cesti s prekrasnim razgledom na visoke gore med Lake Louise in Banffom.


Naš prvi pohod je bil do lepega jezera Rockbound Lake. Jezero je skrito za znano goro Castle Mountain, ki je dobro vidna z glavne ceste. Trume ljudi, ki se ustavljajo in s parkirišča slikajo Castle Mountain, sploh nimajo pojma, kako lepo jezero je zadaj za goro.Malce pod jezerom Rockbound Lake je še eno zelo lepo in nekoliko manjše jezero - Tower Lake. 
  • Všeč mi je
Reactions: ksi

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Naslednji dan smo šli na pohod po gorski pokrajini nad jezerom Lake Louise. Lake Louise spada med najbolj znane točke v vsej Kanadi in tukaj je bilo precej gneče. Naš prvi cilj je bilo jezero Lake Agnes, do katerega vodi krajši pohod.
Lake Agnes:


Nadaljevali smo pot strmo navzgor in prišli do čudovite razgledne točke visoko nad jezerom Lake Louise.

 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Pot nas je potem vodila proti visokim vrhovom in ledenikom.

K jezeru Lake Louise smo se vrnili ob ledeniškem potoku, ki je vseboval toliko snovi z ledenikov, da je bila voda povsem motna. Zaradi te ledeniške vode ima Lake Louise svojo značilno barvo.


Naslednji dan smo šli na malce bolj pohleven pohod ob reki Bow River. Pot smo začeli v mestu Banff.Kmalu smo prišli do brzic in do slovitega Fairmont Banff Springs hotela na drugi strani reke.
 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Na koncu se je pot dvignila nad dolino in pri teh kamnitih stolpih smo malce posedeli in opazovali ekipe na raftih. En raft je nasedel na plitvini sredi reke in potrebna je bila reševalna akcija.Vrnili smo se po isti poti in si vzeli čas za sprehod skozi središče mesta Banff.

Zdaj je bil čas za bolj gorski pohod. Odpravili smo se med visoke vrhove do krnice Cascade Amphitheatre. 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Ko smo prilezli do krnice, me je mikalo, da bi zlezli še na vrh gore Cascade Mountain. Ampak ker smo naš pohod začeli dokaj pozno, nismo imeli več dovolj časa za vzpon na vrh. .
Zvečer smo si ogledali nekaj bolj turističnih zadev: jezera Minnewanka, Two Jack Lake in Johnson Lake.

Za konec nas je čakal še naš najlepši pohod v Banffu - Paradise Valley.
Pohod se začne ob cesti, ki vodi do ene največjih atrakcij v Banffu - jezera Moraine Lake. Le s težavo smo prišli na to cesto, ker jo v primeru prevelikega navala turistov zaprejo. Osebju ob cestni zapori sem rekel, da nameravamo na pohod v Paradise Valley, in spustili so nas mimo.
Steza nekaj časa poteka ob potoku in nekje na polovici je čudovito jezero Lake Annette.
Lake Annette:
 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Vrnili smo se po isti poti mimo jezera Lake Annette in si dobro ogledali zasnežene vrhove nad dolino.
Ko smo zaključili naš pohod, je bilo ravno dovolj časa za ogled prekrasnega jezera Moraine Lake.

Tako smo zaključili naš obisk narodnega parka Banff.
 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
Bližal se je konec našega potovanja. Čakala nas je še dvodnevna vožnja do Winnipega in polet nazaj v Evropo.
Spet smo se vozili skozi že znane kraje: Calgary, Regina in končno Winnipeg.

Blair nas je že nestrpno čakal in nam razkazal mesto. Peljal nas je v Manitoba Museum, kjer je zaposlena njegova soproga Nancy. Navdušeno sta nam pokazala znamenitosti v muzeju.Največja zanimivost je ladja Nonsuch, narejena leta 1650.
To je bila prva trgovska ladja podjetja Hudson's Bay Company, ki je bilo zelo pomembno v zgodovini osvajanja Kanade.
Kot zanimivost, podjetje HBC (Hudson's Bay Company) obstaja še danes. Danes je podjetje lastnik več verig veleblagovnic v Kanadi, ZDA in tudi v Evropi. Med drugim si lastijo nemške veleblagovnice Galeria Kaufhof.


Nekaj prizorov iz Winnipega:

 

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
394
53
28
Sončna Štajerska
V centru mesta je potekal Winnipeg Fringe Festival - ogledali smo si nekaj predstav in poklepetali z Blairom.
Po petih tednih potovanja je bila Toyota precej umazana, zato sem jo peljal v avtopralnico.Na poti nam je zelo lepo služila in se nam je kar malce prikupila (čeprav sicer vozim čisto drugačna vozila).
Edina nevšečnost je bila razpoka na sprednji šipi, ki se je pojavila nekje v drugi polovici poti.
Malce me je skrbelo, kako bom to uredil s Hertzom, pa se je na koncu kar ugodno izteklo.

Prišel je čas vrnitve. Zadnjo noč smo prespali v hotelu blizu letališča. Zjutraj smo si privoščili hotelski zajtrk in se odpeljali na letališče. Najprej sem na terminalu odložil ostale tri in vso našo ptrljago, potem sem pa šel vrnit avto.
Naš prvi polet je bil do Montreala, naslednji pa čez Atlantik do Benetk. Tam nas je čakal moj brat in nas v veliki poletni vročini pripeljal domov.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
Osebje foruma
23. jul 2008
30.491
1.205
113
Lepo! Sem kar malo odplaval... :)

Ko omenjaš 6-8urne pohode po odročnih delih parkov...zraven pa slikaš medvede....kojote(?).....najbrž kaka puma ni daleč?

Kako varni so taki parki?
 

first1

Pripravnik
19. mar 2018
48
11
8
Super reportaža. Par vprašanj:
- Ste avto vnaprej rezervirali preko kake EU agencije? So ti pri prevzemu ponujali (vsilili) še kakšne dodatne zadeve (npr.roadside asistence)
- stroškovni breakdown: najem avta, gorivo (koliko km), prenočišča, hrana, ostalo,...
- Kaj si uporabljal od foto opreme? Misliš, da bi se dalo s kakim boljšim telefonom (p30 pro) narediti podobne slike ali bi pogrešal več zooma (5x+)?
- Si razmišljal, da bi kakšen dan kampirali? Da npr. v Walmartu nakupiš kamping opremo in jo potem vrneš :)