Pošiljanje kazni po doolgem času - napaka?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Copy/paste s finance.si

[alek14]
> [JernejKopitar]
> Vsem prizadetim!
>
> Zakon o upravnem postopku vas v 222. členu ščiti, če vam položnice (obvestila) niso poslali v roku, ki je tam predpisan - 2 meseca od nastanka domnevnega prekrška.
>
> Pa Zokija pozdravite, saj je tudi on domnevno pošten, dokelr se ne dokaže nasprotno!
>
>
> PS.
> 10% pa le namenite v dobrodelne namene, seveda potem, ko boste oprošeni!

Drži. Zakon o prekrških se specifično sklicuje na ZUP v tem primeru:

57. člen


(5) Če kršitelju plačilnega naloga ni mogoče izdati in vročiti takoj na kraju prekrška, se mu plačilni nalog vroči po določbah zakona, ki ureja splošni upravni postopek. Hkrati s plačilnim nalogom se kršitelju vroči tudi kratek opis dejanskega stanja z navedbo dokazov, če ni ta že naveden v plačilnem nalogu. Če okoliščine to omogočajo, se kršitelju na kraju prekrška pusti tudi obvestilo o prekršku, ki vsebuje kraj in čas storitve ter pravno opredelitev prekrška.

Drži! Preverjeno!

V trenutku, ko vas je nekdo slikal, je proti vam začel teči upravni postopek (UP). Vsak lastnik avtomobila je definitivno zelo zainteresirana stranka v postopku. ZUP določa 2 mesečni rok, v katerem mora tisti, ki je zagnal UP o tem obvesti zainteresirano stranko. Po preteku tega roka zadeva zastara.

Ja/ne?
 

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Copy/paste s Times.si

Čaka te pošta mestnega redarstva
Do konca meseca bo redarstvo počistilo lansko zalogo 26.000 plačilnih nalogov za prehitro vožnjo, vrednih več kot pet milijonov evrov

Slovenija - torek, 24.05.2011 Tekst: Peter Pahor

Ljubljana - Na ljubljanskem mestnem redarstvu imajo že od sredine marca polne roke dela s prekrški zaradi prehitre vožnje, ki so jih vozniki storili že lani, a za to še vedno niso prejeli položnice. Kot smo že pisali, se to dogaja, ker so mestni redarji v Ljubljani začeli meriti hitrost z dvema mobilnima radarjema že lanskega februarja, kazni za ugotovljen prekršek pa dolgo niso mogli izdati zaradi pomanjkljive programske opreme, ki ni dopuščala izdaje večjega števila plačilnih nalogov. A na mestnem redarstvu na prekrške niso pozabili, o čemer so se lahko v zadnjih dveh mesecih prepričali številni prehitri vozniki.
Z dvema mobilnima radarjema v škodah roomster so mestni redarji v slabih desetih mesecih lanskega leta ugotovili več kot 26.000 prekoračitev hitrosti. Z nakupom štirih stacionarnih radarjev nameravajo to številko vsaj podvojiti in v občinski proračun skupaj z globami za nepravilno parkiranje prispevati več kot pet milijonov evrov. (Foto: Bojan Velikonja/dokumentacija Dnevnika)


V slabih desetih mesecih lanskega leta so redarji ugotovili več kot 26.000 prekrškov, med katerimi jih približno 15.000 sploh še niso odposlali. Andrej Orač, vodja ljubljanskega mestnega redarstva, pravi, da je težko reči, koliko denarja se bo zaradi teh prekrškov steklo v občinski proračun, saj naj bi bili postopki še daleč od formalnopravnega zaključka. "V tem trenutku je nemogoče oceniti, koliko zahtev za sodno varstvo bodo kršitelji vložili oziroma koliko plačilnih nalogov bo poravnanih v roku za plačilo globe v polovični višini," opozarja Orač.

Argument mestnega redarstva sicer drži, kljub temu pa lahko na podlagi pridobljenih podatkov o prekrških pridemo do vsaj približnih številk. Te so vrtoglave: samo z 12.500 izdanimi plačilnimi nalogi z globo 250 evrov, ki je predvidena za prekoračitev hitrosti v naselju za 10 do 20 kilometrov na uro, bi lahko redarstvo zaslužilo 3,12 milijona evrov, po milijon evrov so vredni izdani plačilni nalogi z globama 80 in 500 evrov, 383 pa je bilo lani najhujših kršitev, ki se kaznujejo z najmanj 1000 evri in devetimi kazenskimi točkami. Skupno gre torej za prekrške, vredne skoraj 5,5 milijona evrov ali 2,75 milijona evrov, če bi vsi vozniki kazen poravnali v 8-dnevnem zakonskem roku.

Tudi doslej zbrani podatki o letošnjih prekrških, povezanih s prekoračitvijo omejitve hitrosti, napovedujejo visoke prihodke mestnega redarstva, saj jih je iz tega naslova že za okoli 600.000 evrov. Vrednost izdanih plačilnih nalogov pa utegne krepko preseči lanskoletni izkupiček, saj bo mestno redarstvo v kratkem nabavilo še štiri stacionarne merilnike hitrosti, ki bodo zaznali tudi vožnjo v rdečo luč. Ocenjujejo, da bodo s temi radarji število ugotovljenih prekrškov povečali še za 36.400. Skupaj z dvema mobilnima radarjema v škodah roomster, ki ju redarstvo uporablja od februarja lani, bi torej po splošnih ocenah lahko število ugotovljenih prekrškov celo preseglo 60.000, kar je glede na opremo ljubljanskih redarjev že vsega spoštovanja vredna številka. Za primerjavo: policija je v lanskem letu na območju celotne države obravnavala 120.648 prekrškov zaradi prekoračitve hitrosti.

Da gre za izjemen angažma mestnega redarstva tudi na področju spoštovanja omejitev hitrosti, se strinja tudi inštruktor varne vožnje Andrej Brglez, ki poudarja, da bo zanimivo videti, ali se bo kaznovalna politika redarstva poznala tudi pri podatkih o številu prometnih nesreč ali pa je namenjena predvsem polnjenju občinske blagajne. Na vprašanje, kako komentira globe, ki jih redarstvo pošilja voznikom z enim letom ali več zamude, pa Brglez odgovarja: "Učinkovitost kazni je seveda povezana s tem, kako hitro jo dobiš. Če gledamo na te kazni kot vzgojni ukrep, lahko trdimo, da njihova učinkovitost ne bo takšna, kot če jo bi voznikom izdali dovolj hitro."
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.142
5.753
113
pri taščici
Če tole od Pica drži potem pa upam da čimveč ljudi izve za ta člen.
jaz imam čas za pritožbo osem dni, oni pa 3leta???
po katerem zakonu je že čas tri leta.
nekje to e piše na alterju, apollo bo to z rokava stresel
 

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
445
12
18
To kar ti navajaš ne drži, saj ta rok v 222. členu ZUP-a, je inštrukcijski rok, ki za organ ne pomeni izgube procesne pravice. Lahko pa se seveda pritožiš glede zamude inštrukcijskega roka, saj le-to predstavlja molk organa.
 

AndrejD

Guru
20. jul 2007
6.925
1.249
113
Citat:
Uporabnik kocka pravi:
To kar ti navajaš ne drži, saj ta rok v 222. členu ZUP-a, je inštrukcijski rok, ki za organ ne pomeni izgube procesne pravice. Lahko pa se seveda pritožiš glede zamude inštrukcijskega roka, saj le-to predstavlja molk organa.

Kolko točno pa je rok v katerem ti morajo poslati kazen. Verjetno ta rok ni isti kot zastaralni ali ?
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.297
61
48
Zakon ne določa v kakšnem roku je potrebno plačilni nalog poslati, določa pa zakon zastaralni rok in če organ ne uvede postopka pred zastaralnim rokom (2 leti), potem prekršek zastara in te organ ne more več za ta prekršek kaznovati.

To kar dela MOL je tipični primer Balkan scene...... opa se opravičujem, po novem je obratno, ker sodeč po info., ki prihajajo iz Srbije, so Srbi bolj evropski in napredni od nas.

 
Nazadnje urejeno:

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Tudi meni se to zdi kar zanimivo.
Sploh ko se spomnim vsega tistega trobljenja o hitrosti, ki menda ubija. Zanimivo bi bilo narediti en tak preprost sklepni račun med številom kršitev in prometnimi nesrečami pred tem, ko še ni bilo teh roomsterjev in potem, ko so se pojavili. Če se komu da izbrskati številke? Ali je bilo kršitev prej več ali manj? Ali je bilo nesreč prej več ali manj? Do kakšnih zaključkov lahko s tem pridemo?
Pa da nebi kdo mislil, da sem proti povečanju varnosti v prometu. Včasih bi bilo le dobro malo premisliti vzroke in posledice.
 

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.640
6.113
113
Citat:
Uporabnik kocka pravi:
To kar ti navajaš ne drži, saj ta rok v 222. členu ZUP-a, je inštrukcijski rok, ki za organ ne pomeni izgube procesne pravice. Lahko pa se seveda pritožiš glede zamude inštrukcijskega roka, saj le-to predstavlja molk organa.

Ja, ampak molk organa pride v postev ce bi ti nekaj zahteval organa pa ta v instrukcijskem roku ne bi odgovoril. In ce ne odgovori (molci) se to steje kot fiktivni negativni odgovor kar je podlaga za tvojo pritozbo ker je bil tvoj zahtevek zavrnjen. Tu pa ni zahtevka zato ker je organ tisti ki zacne pstopek in ne stranka. Nasprotno je pri prekluzivnih rokih (tam po poteku roka procesnega dejanja ni vec mozno opraviti). Vem da ves ampak sem hotel se bolj razjasniti zadevo.

@hanzi 2 leti za zacetek postopka (relativni zastaralni rok) in 4 leta za celoten postopek (absolutni zastaralni rok)
 

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
Kaj pa če jaz zahtevam od organa, da mi pošlje morebitno kazen, oz. sproži morebitni upravni postopek proti meni, pa se le-ta v 2 mesecih ne zgane?
smile-1.gif
 

Floki

Guru
6. sep 2007
9.851
2.986
113
Zadnje šase sem opazil da se po celi LJ postavljajo omejitve 30 km/h po ulicah ko zaviješ z glavne ceste in to skor dobesedno povsod. Glede na kazni ki pridejo v veljavo naslednji teden si bo zoki lahko kmalu svojo piramido postavil
 

MUC

Fizikalc
4. sep 2007
1.710
99
48
Madonca, potem bodo Rumsterji začeli že kolesarje slikat na teh ulicah, potem pa hop trije redarji iz zasede
smile-1.gif
 

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Vse izključno zaradi varnosti!
Jaz predlagam, da pri takem znaku še na dolgo potrobimo. Opazili boste, da s tem pritegnete pozornost pešcev, ki vas drugače še opazijo ne in zasanjano prečkajo "svojo"ulico.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.142
5.753
113
pri taščici
Ce roomsterja pripeljejo v moj okolis ga bomo najebal vsi. Vkljucno s trolo, policaji.....
Kaksni motoristi tudi 5x prekoracijo hitrost.
 

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ce roomsterja pripeljejo v moj okolis ga bomo najebal vsi. Vkljucno s trolo, policaji.....
Kaksni motoristi tudi 5x prekoracijo hitrost.

Geografsko dolžino in širino prosim.
evil.gif

Je treba napolnit mestni proračun, da bo za stadion.
nahrung002.gif
 

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Bo 2x kasiral; za hitrost pa nepravilno parkirane avte ob cesti. ker v teh conah jih ne smeš ob cesti parkitat.
 

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.192
3.821
113
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Zakon ne določa v kakšnem roku je potrebno plačilni nalog poslati, določa pa zakon zastaralni rok in če organ ne uvede postopka pred zastaralnim rokom (2 leti), potem prekršek zastara in te organ ne more več za ta prekršek kaznovati.

To kar dela MOL je tipični primer Balkan scene...... opa se opravičujem, po novem je obratno, ker sodeč po info., ki prihajajo iz Srbije, so Srbi bolj evropski in napredni od nas.

To je pa tako ker ste izvolili balkanca (oziroma bolje rečeno čapca) za župana.

Je lepo v Stožicah a ne? Plačujemo pa vsi...
10.gif