Kdaj ti pripeljem avto?AISIN 6ka ima spodaj dvojni čep, notranji je nivelirni, zunanji pa izpustni. Potem imaš pa še zgoraj enega za polnjenje (tehnično lahko polniš tudio preko nivelirnega če imaš črpalko). Odviješ najprej nivelirnega ki načeloma nebi smel spustit olja, če ga, ga je v menjalniku preveč. Potem odviješ glavnega do konca in spustiš olje. Zategneš nazaj glavnega, pustiš nivelirnega odvitega in doliješ olje da priteče čez nivelirni čep. Ko neha odtekat vse skupaj zategneš da ne pušča in greš čez prestave da se malo olje premeša (večina olja je v pretvorniku navora tako da je dovolj da daš v D pa pustiš par minut tako avto na zavori, nekaj pa v kanalih ventilov prestav zato je pametno it na vožnjo kjer greš čez vse prestave) ... po vožnji ponoviš postopek izpusta. Ko se ti zdi da je olje ok daš na izpustni del čepa novo tesnilo in zategneš z moment ključem na predpisan navor.
Ven gre ponavadi 2-3l olja, noter ga je pa okoli 5-6l. Če ne kupujš ravno litrskih flašk ker so dražje, kupi 5l pa imaš za dve "rotaciji", s tem se zamenja 80% olja kar je čisto ok če ne priteče ven prvič totalno črno olje.
No, saj če bodo olja nalili preveč (premalo?) boš tudi opazil zaradi prepočasnega prestavljanja... Ko boš šel to razlozit nazaj imaš še en recept za zamero... ;-)
In kaj je narobe s TITom? Meni je pred kratkim na landcruiserju zamenjal olje v avtomatu. Cena fer - za menjavo olja v avtomatu in zadnjem difuu manj kot 400€. Za čas menjave dobiš nadomesti avto.Morem celo temo prebrat?
Mam menjavo olja na sx4. V Trebnjem mi je usput samo ga pluvajo na muč. Kaj mi priporočate, da je nekak sigurno?
Sem samo komentiral menjavo na aisinu in da težko že kot laik kaj zajebeš z nivoji oz. nekih posebnih navodil ne rabiš ker je vse dokaj samoumevno če si kdaj videl tak menjalnik (ki je tako BTW eden najbolj pogostih tipov klasičnega avtomata v EU zadnjih 20 let). Skratka s stališča servisiranja oz. menjave olja v takem menjalniku bi ti to moral znat naredit vsak kozolčar.Nima opreme pa dvigala. Tak, da išči dalje. Žal. Lahko pa pokliče tvojega serviserja in ga vodi, ker konec koncev je automatik taka eksotika, da je 90% serviserjev še ni videlo in nimajo pojma kako se lotit. Dostopa do raznih servisnih navodil pa tudi nimajo.
Nikakor ne pametujem in delovnih ljudi ne zafrkavam. Kompetentno opravljeno delo z veseljem plačam kolikor je treba. Ker vem, da nisem šolan mehanik in se na zadeve ne spoznam, kar sem nabral znanja je iz forumov in YT zaradi nekaj veselja do tehnike.To tako pišeš kot da je največju užaljenček za servisu, ki ga vsako odsopanje od njegovega prepričanja povsem vrše iz tira.
Drugače pa..najdeš nekoga, ki šravfa tvojo znamko, se zmeniš za menjavo olja in je to to. Saj menda ve-jo kako se menja olje (ne vem..meni na misel ne pride da bi svojemu mehaniku pametoval kako in kaj naj dela...)
kater avto/menjalnik?Nikakor ne pametujem in delovnih ljudi ne zafrkavam. Kompetentno opravljeno delo z veseljem plačam kolikor je treba. Ker vem, da nisem šolan mehanik in se na zadeve ne spoznam, kar sem nabral znanja je iz forumov in YT zaradi nekaj veselja do tehnike.
Te anekdote pišem, žal, iz lastnih izkušenj, ker sem veliko na servisih z avti od familije in tako morda že samo zaradi obsega dela, s katerim imam opravke, nabašem na precej na pol narejnega dela. Zal sem tako dal skozi tudi narobe narejeno menjavo (v resnici ne znam z gotovostjo oceniti ali je povzročilo napačno delovanje menjalnika po 1. menjavi olja preveč ali premalo olja).
Ko so olje zamenjali eno leto kasneje še enkrat (tokrat dvakrat, kot bi moral sam zahtevati ze prvic, pa nisem, ker servis ze ve kaj dela) jim seveda nisem povedal, da so prvo menjavo narobe naredili - ker bi bila spet zamera, in bi me še drazje uzgali pri pisanju računa. Toliko sem se ze naučil kako se dela z majstri vseh vrst in sort :-D.
Kako je tezava izgledala v praksi:
-menjalnik prestavlja prepočasi, tj. avto se predolgo pelje v prenizki prestavi (vidiš višje obrate kot običajno)
-v coni 30 avto vozi v prenizki prestavi (vrla županja nam je postavila nov radar in čez cono 30 se vsak dan vozim), ker menjalnik ne prestavi v višjo
-ko zapeljem v avto v garazo moram najprej stati pred dviznimi vrati, ko speljem, mi menjalnik takoj ne prestavi v drugo prestavo...
Drugič je menjavo delal drug mehanik (drug podpis na delovnem nalogu), ki si je vzel čas sprintati tovarniška navodila in menjalnik zdaj deluje pravilno. To se je videlo takoj, ko sem speljal z dvorišča s servisa.
suzuki swift 1.0t, dobrih 80 kW, letnik 2019, aisinov klasični 6-st. avtomat, avto je sedaj ze prejsnji model, ob 1. menjavi olja je bil star 5 let in s 50k km v riti...kater avto/menjalnik?
Bi jo bil sposoben izvest ni enako kot sem jo sposoben izvest. Če enkrat gledaš na YT in jo pol tud na pol izvedeš ne pomeni, da zadevo znaš izvest. Podobne scene so v pivovarstvu. YT znalcev kolikor hočeš, tapravih mojstrov, ki so pa dejansko izvedli zadevo brez napak pa zelo malo. Ker nekaj pa le pomenij tudi izkušnje. Na YT vse fino zgleda.Meni je izvedba povsem jasna in bi jo bil sposoben izvest. Seznanjen sem pa s tem, ker imam sam sedaj točno ta tip menjalnika (sicer s posebnostimi zaradi hibridizacije, ampak postopek menjave olja je pa isti). A bom sam menjal olje? Dokler je avto pod jamstvom ga ne bom, bom prepustil to usposobljenim ljudem. Ga pa mislim menjat pri 60k km, čeprav uradno menjava ni predvidena.
Glede kompetenc. Sem menjal že v nekem ZF avtomatiku olje pa je bil postopek za eno stopnjo bolj kompliciran kot je pri tem aisinu, sploh kar se tiče (pravega) nivoja. Ostalih olj in tekočin sem pa zamenjal v življenju nebroj, zadnja leta vedno manj ker človek s starostjo začne cenit čas pa ga zapravlja raje za druge stvari kot za šraufarijo.