Kdaj ti pripeljem avto?AISIN 6ka ima spodaj dvojni čep, notranji je nivelirni, zunanji pa izpustni. Potem imaš pa še zgoraj enega za polnjenje (tehnično lahko polniš tudio preko nivelirnega če imaš črpalko). Odviješ najprej nivelirnega ki načeloma nebi smel spustit olja, če ga, ga je v menjalniku preveč. Potem odviješ glavnega do konca in spustiš olje. Zategneš nazaj glavnega, pustiš nivelirnega odvitega in doliješ olje da priteče čez nivelirni čep. Ko neha odtekat vse skupaj zategneš da ne pušča in greš čez prestave da se malo olje premeša (večina olja je v pretvorniku navora tako da je dovolj da daš v D pa pustiš par minut tako avto na zavori, nekaj pa v kanalih ventilov prestav zato je pametno it na vožnjo kjer greš čez vse prestave) ... po vožnji ponoviš postopek izpusta. Ko se ti zdi da je olje ok daš na izpustni del čepa novo tesnilo in zategneš z moment ključem na predpisan navor.
Ven gre ponavadi 2-3l olja, noter ga je pa okoli 5-6l. Če ne kupujš ravno litrskih flašk ker so dražje, kupi 5l pa imaš za dve "rotaciji", s tem se zamenja 80% olja kar je čisto ok če ne priteče ven prvič totalno črno olje.
No, saj če bodo olja nalili preveč (premalo?) boš tudi opazil zaradi prepočasnega prestavljanja... Ko boš šel to razlozit nazaj imaš še en recept za zamero... ;-)
In kaj je narobe s TITom? Meni je pred kratkim na landcruiserju zamenjal olje v avtomatu. Cena fer - za menjavo olja v avtomatu in zadnjem difuu manj kot 400€. Za čas menjave dobiš nadomesti avto.Morem celo temo prebrat?
Mam menjavo olja na sx4. V Trebnjem mi je usput samo ga pluvajo na muč. Kaj mi priporočate, da je nekak sigurno?
Sem samo komentiral menjavo na aisinu in da težko že kot laik kaj zajebeš z nivoji oz. nekih posebnih navodil ne rabiš ker je vse dokaj samoumevno če si kdaj videl tak menjalnik (ki je tako BTW eden najbolj pogostih tipov klasičnega avtomata v EU zadnjih 20 let). Skratka s stališča servisiranja oz. menjave olja v takem menjalniku bi ti to moral znat naredit vsak kozolčar.Nima opreme pa dvigala. Tak, da išči dalje. Žal. Lahko pa pokliče tvojega serviserja in ga vodi, ker konec koncev je automatik taka eksotika, da je 90% serviserjev še ni videlo in nimajo pojma kako se lotit. Dostopa do raznih servisnih navodil pa tudi nimajo.