Policija

13. jul 2011
2.677
625
113
So protestniki imeli dovoljenje za zaporo ulic in cest? Ulice so zaprli na silo in s tem shod ni bil več miren, policija pa je imela ne samo zakonsko osnovo, pač pa tudi dolžnost ukrepati.
Lahko da bo pa katero sodišče odločilo drugače, ker, kako je s pravniki, vemo: dva pravnika - tri različna mnenja, navadno vsa tri skregana z zdravo pametjo. Pred slabimi 20 leti je ustavno sodišče, na primer, odobrilo suženjsko delo.
Je pa zanimivo, v luči teh zadnjih objav, brati objave iz začetka te teme.
 
  • Haha
Reactions: brane_new

mirsi

Predator
4. jun 2014
7.770
-198
113
So protestniki imeli dovoljenje za zaporo ulic in cest? Ulice so zaprli na silo in s tem shod ni bil več miren, policija pa je imela ne samo zakonsko osnovo, pač pa tudi dolžnost ukrepati.
Policaji so dolžni zagotavljat varnost in tudi zapret ulice, da se protestniki lahko varno gibajo po njih. To je dolžnost policije.

Pa saj ko se je Clinton vozil po Ljubljani, so tudi znali zapret ulice, in onemogočat delovnim ljudem da se vrnejo iz šihta, pa da poberejo otroke iz vrtcev... bi rekel Janša.
 

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.197
5.584
113
Akcija - reakcija.


Ko bo kak Lavrič spet dobil popadek, da bi legitimiral v 3 dni vse po vrsti pokliči 113, da je uradno zabeleženo (vse se snema). Poveš, da policist ovira miren shod in legitimira osebe brez razloga, ter da podajaš prijavo kaznivega dejanja in naj ga ustavijo. Če ga ne, tudi oni storijo kaznivo dejanje. Nato greš nasleden dan na tožilstvo in podaš če enkrat ovadbo, oziroma sporočiš, da si jo že prejšnji dan po telefonu, če slučajno "pozabijo" procesirati.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Bogi pussiji :oops1: . Dajmo predlog v parlament, naj za vzdrževanje miru pri izgredih raje najamejo ljubljanske cvetličarje. Saj jih je kar veliko. Vsak s svojim košem na hrbtu in z marjeticami ... za vsakega gorečneža ena in usmiljen pogled. To bodo ob osmih zvečer vsi spokorno pri mamicah doma :p , čakali na CikCak .
 
  • Haha
Reactions: leibstandarte

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.592
14.272
113
Solzivec je okategoriziran kot bojni strup? Abejžnobejž :valjamse: :aplauz:

No zdaj pa malo resničnih dejstev v povezavi s solzivcem, ki ga kot sredstvo za samoobrambo lahko poseduje vsak polnoletni državljan in kar ne bi šlo čez v kolikor bi bil solzivec res okategoriziran kot bojni strup:

Zakon o orožju (ZOro-1) opredeljuje razpršilec kot napravo, ki s pomočjo stisnjenega plina razpršuje dražljive snovi, ki človeka začasno onesposobijo ali škodujejo njegovemu zdravju. V 48. členu zakon opredeljuje, da lahko polnoletni posamezniki, pravne osebe in podjetniki brez posebnega dovoljenja kupijo in imajo v posesti orožje iz 6. do 9. točke kategorije D, kamor spada tudi razpršilec. V praksi to pomeni, da vam zakon dovoljuje, da lahko razpršilec nabavite in ga imate v posesti brez posebnega dovoljenja, če ste že polnoletni, sicer plinskega razpršilca ne morete nabaviti in ga imeti v posesti, ker boste storili prekršek.

22. člen Kazenskega zakonika (KZ-1) opredeljuje, da dejanje storjeno v silobranu ni kaznivo dejanje (enako za prekršek). Silobran je obramba, ki je nujno potrebna, da storilec od sebe ali koga drugega odvrne sočasni protipravni napad. Storilec, ki je prekoračil meje silobrana, se sme kaznovati mileje, zaradi močne razdraženosti, prestrašenosti, povzročene z napadom, pa se mu sme kazen tudi odpustiti.

Skratka, solzivec lahko kupite in ga imate v posesti ter nekaznovano uporabite pod zgoraj opisanimi pogoji in mejo silobrana.

Po Zakonu o varstvu javnega reda in miru se lahko uporaba izven pogojev in meja silobrana šteje kot prekršek. Vir
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.314
1.337
113
Kolko se jaz spomnim od kolega vojaka je solzivec v prosti prodaji v primerjavi z vojaškim tako blag, da bi si lahko vsako jutro oči z njim opral. V prosti prodaji imaš navaden poprov sprej, ki si ga lahko sam narediš doma.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.592
14.272
113
Povsem dopuščam možnost razlike med vojaškim in "klasičnim". Vrjetno je zato tudi prišlo do ugotovitve, da za potrebe policije vojaški ni sprejemljiv. V prosti prodaji se pa danes najde marsikaj in za veliko od tega dvomim, da bi si ga lahko vsakodnevno malo v obraz šprical. Ja, sem dojel, da gre za prispodobo ampak te zadeve res niso blage. Še vedno pa vse to ne spremeni dejstva, da solzivec kot tak pač ni bojni strup, saj ga drugače ne bi mogel dobiti v trgovinah pa čeprav gre za bolj lahko zadeve (tisti mali sprejčki, ki res niso kaj posebnega) ali pa one bolj konkretne zadeve, ki so mišljene za obrambo pred medvedom.
 
Nazadnje urejeno:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
32.592
14.272
113
Citiram:
Med solzivce uvrščamo OC (kapsaicin, Paper Mace, CAS 8023-77-6), CS (2-klorbenziliden malononitril, CAS 2698-41-1) in CN (1-kloroacetofenon, CAS 532-27-4), ki so trdne snovi in se uporabljajo v obliki prahu in aerosolov. Najpogostejši solzivec, ki ga uporabljajo pri samoobrambi in razganjanju protestnikov, je OC. Pripomočki za osebno obrambo (obeski za ključe, nalivniki) vsebujejo približno 0.1 % OC. Policija uporablja solzivce z višjo koncentracijo OC v obliki ročnih pršil, na primer ročni sprej TW1000-5 ga vsebuje 15 %. Policisti imajo tudi pločevinke napolnjene s CS, ki so podobne ročnim bombam, in plinske naboje napolnjene s CS in CN, ki jih lahko izstrelijo iz plinske pištole. Pločevinke in naboji se po metu ali izstrelitvi med protestnike aktivirajo z zakasnitvijo in pričnejo sproščati poleg solzivcev tudi dimno mešanico iz vnetljivih snovi, npr. iz tekočega parafina. Pršila solzivcev lahko vsebujejo tudi topila, ki lahko delujejo dražilno, na primer 2-propanol.
Konec citata.
Vir:
 

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
14.670
6.227
113
Kolko se jaz spomnim od kolega vojaka je solzivec v prosti prodaji v primerjavi z vojaškim tako blag, da bi si lahko vsako jutro oči z njim opral. V prosti prodaji imaš navaden poprov sprej, ki si ga lahko sam narediš doma.
Slabo se spomnis. Vojaski in policijski se razlikujeta v granatah - njihov ni primeren za policijske bombomete.

Bistvena razlika je med OC in CS - Ko gres iz oblaka CS/CN si po minuti ok in gres dalje brez cesarkoli. Pri OC pa pride do takega drazenja da si za ene 45 min dober.

Vecinoma je sedaj za osebno uporabo v prodaji OC tako da tvoja teorija ne drzi - bolj bos nasrkal od tega iz trgovine kot od tistega iz bombometa policije.

Zgodba se obrne ko policija uporabi OC - to pa ima vsak policist v osebni zadolzitvi ter vsaka skupina PPE v takem velikem razprsilcu ki izgleda kot gasilni aparat.

Torej ljudje ki so v oblaku CS/CN morajo samo ven iz njega. Ce pa se priblizas nor kordonu in te iz kordona pospricajo (in seveda zadanejo oci) pa si onesposobljen za nekaj casa, ker ne mores odpret oci ker te tako pece.

Obstajajo ljudje ki so manj obcutljivi na OC (ampak jih je bistveno manj kot krozi ljudjskih legend o tem) ter ljudje ki so zadeti in pac ne cutijo tok bolecine.
 

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.197
5.584
113
Sto na uro skozi naselje ali tajna nujna vožnja

Dragi novinarji, neprilagojena hitrost za varuhe režima ne obstaja ! Vaš Olaj.