Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

kajn

Guru
5. okt 2007
3.047
1.926
113
Iskajoč brata
V soboto sem imel obiske in sem jim obljubil vlečeno svinjo :)
Vstal ob 2 ponoč, zakuril, dal 2.5 kg kos na 120, 130 stopinj, pekel do 9 zjutraj, potem zavil v folijo, pekel do 11, na notranjo temperaturo 95 stopinj.
Potem je meso počivalo 1 uro, potem v razcuf. Postregel z ameriško solato, v hambi obliki...
Zraven sem dopekel še malo perutnine in čevapov

Na splošno ena boljših pek, ki sem jih imel, tuk malo dela, brez komliciranja... super kosilo. Pa še sprobal sem Lidlov bluetooth termometer. Ena meritev za meso, ena za temperaturo žara. Pa še lovi v hišo, da mi ni treba po stopnicah :) in to za 15€, zame smešno poceni :)

DOHC

Majstr
4. sep 2007
2.047
463
83
Sej po eni strani ima prov. Sem zamenjal štiri čunga lunga kitajce po 15eur, pa sm reku ajd bom dal pa mal več in sm dal 100eur za inkbird, in me je hudič zafrknu pri enem orng dragem kosu mesa. Sedaj imam že 3 leta Fireboard za 250eur in imam mir. Fajn je k ma wifi in grem kamot naokrog po opravkih in vidim kaj se dogaja v žaru. Morm pa enkrat še tanov meater+ block nabavt k sm si nedavno rottiserie nabavu.

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.372
2.475
113
Nekaj cvetk, poudarjenih. Moje mnenje!
...
Vstal ob 2 ponoč, zakuril, dal 2.5 kg kos na 120, 130 stopinj, pekel do 9 zjutraj, potem zavil v folijo, pekel do 11, na notranjo temperaturo 95 stopinj.
Potem je meso počivalo 1 uro, potem v razcuf. Postregel z ameriško solato, v hambi obliki...

Na splošno ena boljših pek, ki sem jih imel, tuk malo dela, brez komliciranja... super kosilo. Pa še sprobal sem Lidlov bluetooth termometer. Ena meritev za meso, ena za temperaturo žara. Pa še lovi v hišo, da mi ni treba po stopnicah :) in to za 15€, zame smešno poceni :)

...Sedaj imam že 3 leta Fireboard za 250eur in imam mir. Fajn je k ma wifi in grem kamot naokrog po opravkih in vidim kaj se dogaja v žaru. Morm pa enkrat še tanov meater+ block nabavt k sm si nedavno rottiserie nabavu.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.047
1.926
113
Iskajoč brata
Se ko berem za sabo sem kar butasto spisal.
Mišljeno je bilo: Zakuril ob 2 ponoč, ulovil temperatura na žaru, nato sem šel spat nazaj in pustil žar, da "sam" žari :)
Pohvalil sem pa tudi termometer, da ponoči in dopoldan nisem hodil do žara, ampak sem lahko pogledal v hiši, če drži temperaturo...

Kar so zate cvetke, so zame užitki...

• Všeč mi je
Reactions: Rikolus in Zgaga

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.864
10.207
113
V soboto sem imel obiske in sem jim obljubil vlečeno svinjo :)

Vtrgana svinja v burgerju vedno zmaga. Najcenej po osebi.

• Všeč mi je
Reactions: Rikolus