Okolju prijazni avtomobili

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.160
9.282
113
Jaz vedno v kolonah pustim da vozi in bremza radarski tempomat. Zabremza malo bolj močno, kot to počne moja noga, a spelje prej in tako ne ustvarja luknje v katero se iz sosednjega voznega pasu tako radi tiščijo drugi.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.927
3.152
113
Lane assist in radar v faceliftani karjoli vse kaj rabiš je nekaj sile na volanu z roko. Ostalo na ac brez tezav opravi sam. Še na regionalki, če so ok črte in ni preveč ovinkov. Še pri izkloplenem tempomatu mi sam bremza če avto pred mano bremza. Res da v tem primeru ne do konca. Tak da nevem kaj se eni tako tega bojite. Že to kaj ima karjola ti naredi vožnjo neprimerljivo majn obremenjujočo. Kaj šele FSD, ko se zaveda več stvari oziroma vse okoli sebe. Definitivnonoa v večjem obsegu kot povprečen voznik. Ajde alteraši niso tu všteti. Tam so nabrušeni ko žiletke, vedno na 101% neglede na okoliščine.

Vse je odvisno od zornega kota. Za tipično slovensko vožnjo: kuča-šola-posao-interšpar in nazaj, 1x na leto na pag + 4 vikend izleti je to vse skupaj brezveze.

Meni pa že karjola aktivni tempomat in lane asist izjemno olajša vožnjo, ker sem ogromno na avtocesti. Avtopilot bi bil velik upgrade, ampak močno dvomim da bi mu toliko zaupal, da bi jaz recimo med vožnjo dremal, ali trollal po alterju

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.779
7.686
113
Saj ni mišljeno za spanje, to je potem non-S zadeva, kot to počne cybercab. Čeprav so tam tudi v Y že tole uvedli...

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.462
14.919
113
Cruise control od 1958.
Adaptive cruise control od 1999. Mercedes.
Adaptive cruise control with stop and go system od 2006. Mercedes. Je pa Toyota imela varianto tega že 2004.
ACC with lane steering system od 2013. Bmw.
ja, to da imajo "vsi" se je zacelo po 2020... to je pač zdaj naredil bum pri cenejših avtih..
To da imajo premije za 100k+ je pač samo prikazovanje tehnike, uporabna vrednost za malega človeka - zero.

p.s poznam zgodovino približno, imel že tempomate in radarje 20 plus let nazaj... ampak nič uporabnega razen mogoče S klassa..

• Všeč mi je
Reactions: darjan

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.493
366
83
ja, to da imajo "vsi" se je zacelo po 2020... to je pač zdaj naredil bum pri cenejših avtih..
To da imajo premije za 100k+ je pač samo prikazovanje tehnike, uporabna vrednost za malega človeka - zero.

p.s poznam zgodovino približno, imel že tempomate in radarje 20 plus let nazaj... ampak nič uporabnega razen mogoče S klassa..
Še vedno bližje povprečnemu plebejcu kot Tesla za 50k z lastno polnilno postajo (in bajto) ter 100 eur mesečno, da potem nekdo tukaj izjavi, da vse to bi pa dal in imel za vožnjo v gužvi. Medtem ko imajo ostali avti tehnologijo, ki te v gužvi avtonomno vozi že xx let. Folk je tako nerazgledan, da glava boli, potem pa se jim pripelje Tesla s funkcijami, ki so že mnogo let v ICE pa dol padejo.

• Haha
Reactions: sajkek

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.779
7.686
113
Kateri ICE oz kateri EV, poleg tesle, pa še ima to, da mu v garaži doma rečeš "hočem na kavo v portorož, parkiraj me 500m vstran od plaže" in to naredi od začetka do konca brez da ti kakorkoli posegaš v vožnjo?

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.493
366
83
Kateri ICE oz kateri EV, poleg tesle, pa še ima to, da mu v garaži doma rečeš "hočem na kavo v portorož, parkiraj me 500m vstran od plaže" in to naredi od začetka do konca brez da ti kakorkoli posegaš v vožnjo?
Govorili smo o vožnji v gneči, ne o erotičnih pogovorih s plehom v domači garaži, kar je tebi bližje očitno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.462
14.919
113
tule (ne sam tu, opazil tudi v drugih temah) si odzadaj, pa se lahko ven vlečeš kakor češ..

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.870
5.195
113
Ta del foruma je tako zablodelo sektaški, da vsakega normalnega, ki bi si želel neke objektivne debate mine že po dveh stavkih. Ala vera tistim, ki vztrajajo.
Ne vem zakaj je potrebno vsakega, ki v večini čisto realno pove, da ni vse res, kar se tukaj piše, osebno poizkušat potolči, ker pač pravih argumentov ni.
Nisem opazil, da rabiš posebno izkaznico za določene kote foruma, kjer potem smeš kaj napisat.

Nazaj na temo. Doma so čisti ICE (ok mild hibrid), bolj športno usmerjen, a velik daily driver (najdražja nabavna cena), hibrid (tisti, ki se vedno vozi na elektriko, ICE motor pa je kot agregat), zadnje pol leta pa še Tesla. Cenovno tam tam. Pogonski sklop za nek povprečen, dolgočasen vsakdan je najboljši v Tesli, elektronika spremljanja prometa za moje pojme tudi.
Dela neumnosti, kot tudi drugi avti pri hiši, ampak bi rekel, da konec dneva naredi v povprečju bolje, gladko, bolj sigurno.

Potem pa pridemo do udobja in ergonomije. Tu pa žal pade na celi črti proti obema drugima avtoma. Vožnja je trša, manj udobna, potniki na zadnji klopi je ne marajo, pa niso nikoli imeli težav v drugih avtih, ergonomija stikal, kjer še so in dela preko zaslona, to enostavno ni to. Se navadiš, ampak ko se usedeš nazaj v udobnejši in ergonomsko boljši avto, veš, da v Tesli še rabijo kaj naredit v tej smeri.

Sam osebno se najraje usedem še vedno v ICE, kjer se nasmehnem že ob vžigu (zvoku), kaj šele med vožnjo. Se pa zavedam, če bi imel nek povprečen ICE motor in ne tega kar imam, nasmeha ne bi bilo in bi bil že manj privlačen. Ne vem zakaj je udobje in ergonomija v Tesli zasnovana kot je (slabo), ali ima kaj veze z baterijami, elektriko ali je pač samo izbira proizvajalca, ampak če je pogon in elektronika korak naprej, je to drugo korak nazaj. Verjamem, da bo to bolje ob novih generacijah, cene bodo zato tudi šle višje.

Nikakor pa nisem dobil občutka o nekih kvantnih preskokih med enim ali drugim avtom. So plusi in minusi na obeh straneh. V ICE ne pogrešam elektro pogona iz Tesle, pogrešam pa elektroniko (več in boljše kamere, sentry mode, hlajenje na daljavo, itd.). V Tesli ne pogrešam ICE pogona, razen zvoka, pogrešam pa udobje in ergonomijo ICE modela.

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.462
14.919
113
Po prebranem je ostal v 20 let stari premiji?
načelno nič narobe, samo ne buč prodajat, zadnji 2 leti je pač zadeva napredovala, velik preskok... kot malokdaj v tako kratkem času...bil bi še večji če bi EU proizvajalci lahko stopicali s teslo in kitajci... zdaj se komaj zbujajo. Prvi vlak zamudli. Žal.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.462
14.919
113
TEsla oziroma limoti so nizki baterija visoko, zato se sedi glupo (že napisal) sploh če si večji človek...zato se rine v SUV tam lahko ergonomijo enačiš z ICE suvi...visoko - debelo dno tam ni več minus.

Gumbi nekateri so potrebni, zagotovo, ne pa vsi. Če zadeve v avtomatiki delajo tako kot morajo in v tesli v 99% dela, v bistvu vau efekt, ker sem dvomil. Gumbov dejansko ne rabiš. Zdaj da zgleda vse skup češko s tisto sredinsko tablico..ja, stvar navade. Človk se navadi, ni pa lepo pa vau.
Avto je trd, gume so na 2.9 bara (uradno), ni druge...pač loviš range.. to je sicer na posamezniku precej.

gledam iz vidika 35k€ avto nov... tu ni alternative.. mogoče zdaj že kak kitajc skače noter; evropejc zagotovo ne.

Ice in zvok?!?! vsaj 2.0 turbo s šport izpuhi in 300 hp, to še mogoče kak nasmešek, vse ostalo je zeh meh. Reala.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.927
3.152
113
Ne da avto je trd....avto je podn od podna, yugo koral nivo je to. Ne vem če sem se v tem stoletju vozil v avtu, ki ima bolj zanič podvozje od y. Za prejšnjo generacijo govorim. Nova je baje boljša.

• Haha
Reactions: sajkek

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.870
5.195
113
TEsla oziroma limoti so nizki baterija visoko, zato se sedi glupo (že napisal) sploh če si večji človek...zato se rine v SUV tam lahko ergonomijo enačiš z ICE suvi...visoko - debelo dno tam ni več minus.

Gumbi nekateri so potrebni, zagotovo, ne pa vsi. Če zadeve v avtomatiki delajo tako kot morajo in v tesli v 99% dela, v bistvu vau efekt, ker sem dvomil. Gumbov dejansko ne rabiš. Zdaj da zgleda vse skup češko s tisto sredinsko tablico..ja, stvar navade. Človk se navadi, ni pa lepo pa vau.
Avto je trd, gume so na 2.9 bara (uradno), ni druge...pač loviš range.. to je sicer na posamezniku precej.

gledam iz vidika 35k€ avto nov... tu ni alternative.. mogoče zdaj že kak kitajc skače noter; evropejc zagotovo ne.

Ice in zvok?!?! vsaj 2.0 turbo s šport izpuhi in 300 hp, to še mogoče kak nasmešek, vse ostalo je zeh meh. Reala.
Jest primerjam s Teslo Y, ki je doma in ne, ergonomija/udobje ni primerljiva ne s 1. avtom pri hiši in ne z 2. Oba se peljeta pač mnogo boljše, pa lahko govorimo o podvozju, gumah, ekranih, gumbih, nima veze.
Avtomatika je boljša v Tesli da, a ne reši prej omenjenih stvari.

In, če pri prvem pač spregledam, ker je dražji, je pa drugi cenejši od Tesle in ni izgovorov. Y tudi stane konkretno nad 50k eur in ne 35k nov.

Ice in zvok ja. 2.0, šport izpuh je za malinovce. Sam imam raje kaj globjega in žlahtnega.

In spet smo tam, da je nekdo, ki dejansko vozi EV in ne liže asfalta po katerem se drajsa, diskreditiran tukaj, ker kao nima pojma.