Okolju prijazni avtomobili

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.449
9.626
113
lahko, ampak potem jih dobi manj. Ker moraš delati z rezervo. To je sicer očitno bolj primerno za infantilneže tipa Slovenca. pogoj "ali dokler ne zmanjka" je prezahteven očitno. Na račun manj upravičencev. Takrat bi sicer poslušali kontra zgodbo - zakaj niso raztalali vsega. Ker imaš pač opravka z otroci in se ne moreš iti bolj odraslih manevrov, ki zahtevajo nekaj odgovornosti vseh vpletenih.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.023
5.319
113
Jaz tu bolj vidim težavo v borzen in ne v vladi. Saj pa so vedeli kje je meja
Ne en, ne drugi nista težava - težava je izključno v slovenceljnu.

Točno se ve od kod denar za subvencije: podnemni sklad, ki se napaja iz "davkov" na onesnaževanje in EU sredstva ko/če/dokler so. Podnebni sklad ni izključno za subvencije za vozila in trenutno se napaja z manj denarja (začasna ukinitev nekaterih podnebnih dajatev) in vlada ima željo ta sredstva za kaj "bolj pametnega" porabit. Da ne bo več EU sredstev pa se ve že več let - na datum natančno.

Edino kar bi potencialno lahko kdo zameril Borzenu je to, da ni že tri mesece prej tulil: DENARJA BO ZMANJKALO!!! Pa ali je to res njihova dolžnost ob vsem zapisanem?

Pa še nekaj: če ne bi v zadnjem hipu povečali subvencije za najcenejše EV, bi ostalo še za par tesel denarja. ;)

darwin

Majstr
17. avg 2007
828
597
93
Dajmo še malo osvežiti zgodovinski spomin.

2021 (2020?) je bilo s subvencijami tako, da je, takrat Eko sklad, v petek popoldne objavil, da je denarja za subvencije zmanjkalo in da se razpisi za sofinanciranje električnih avtomobilov zaključujejo. Takrat je bil istočasno tudi čas koronskih ukrepov, ko so veljale omejitve prehoda v drugo občino, tako da je bilo s tega vidika še bolj nepošteno, saj so subvencije (teoterično) lahko pridobili tisti, ki so živeli v isti občini kot je bila avtohiša.

Letos je bil objavljen vsaj števec, ki se sproti sešteval zaprošena sredstva, takrat tega ni bilo in je bila informacija o zaključku razpisa res nepričakovana.

Vladala je ista opcija, kot vlada danes.

Da gremo še malo naprej. Subvencije so se ukinile in ni kazalo, da jih bo država spet začela razdeljevati. Ljudje, ki smo potrebovali/želeli imeti EV-je, smo jih kupili sami brez državne pomoči. Kasneje je država subvencije ponovno uvedla, ne samo za nove, ampak celo za rabljene avtomobile. S tem ukrepom je vsem, ki smo si lastili EV njegovo vrednost v trenutku znižala.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

darwin

Majstr
17. avg 2007
828
597
93
Ko se govori o izgubah vrednosti EV povejmo pošteno. Cene zbija tudi država(e) s svojimi všečnimi, a nepremišljenimi ukrepi.

Zato sem sam zagovornik tega, naj se države na nivoju EU nehajo ukvarjati s spodbujanjem elektromobilnosti na način subvencioniranja nakupa vozil. EV trg je dozorel. V Sloveniji bo prodaja do konca leta zagotovo upadla. Ampak, če bo leva in desna politika sprejela skupno stališče, da subvencij ne bo več, se bo trg postavil nazaj. Če pa bo ta stran zagovarjala eno stališče, druga drugega, potem bo trg zamrl do nastopa nove vlade.

Politika naj se raje dotakne polnilnic. Obveznost Plug&Charge protokola (da bodo lahko polnili tudi tisti, ki niso vešči uporabe aplikacij), morda omejiev cen roaminga. Faktor razlike v ceni na isti polnilnici je tudi ×3. Za 3-5% razlike se ne ukvarjaš s celo kopico aplikacij. za 200-300% se.

Zadnjič sem želel polniti nekje drugje v EU. Aplikacija, ki je bila napisana na polnilnici in je bila najcenejša, je imela geo blocking, kar me postavilo v velik neenakopravni položaj s prebivalci lokalne države. 6 drugih ponudnikov polnilnice ni ponujalo. Na koncu sem namesto 0,35 €/kWh plačal 0,75 €/kWh.

Temu naj se politika posveti še nekaj pozornosti.
Subvencioniranjem nakupa avtomobilov ne več. Če bo to veljalo za celo EU, se bodo cene temu prilagodile. Na dolgi rok je to tudi najboljša podpora evropski avtomobilski industriji. Kar se sedaja sedaj, sem povedal včeraj na primeru cene twinga. Pri potrošnikih ravnanje proizvajalecv in njihovih zastopnikov zbuja občutek nezaupanja, hkrati pa so subvencije voda na mlin kitajskih proizvajalcev. Ko boš moral za rikšo namesto 11 k€ plačati 19 k€, se boš bolj vprašal, če je vredna svojega denarja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.449
9.626
113
avti se ne subvnecionirajo s potrošnikom v mislih, ampak z avtoindustrijo. prej ni bilo selekcije, ker je kitajc itak veljal za nekaj, kar nočeš. zdaj se rinejo v ospredje ideje, da kitajcu nabijemo carino in ne damo subvencij, za eu proizvajalce pa so subvencije. subvencije so bile namenjene reševanju EU avotomobilske industrije in so še vedno. zdaj nas je kitajc spet nategnil, ker kupuje fabrke po evropi in bo delal "evropske" avte po definiciji. zdaj se moramo pa spet odločiti - a so delavna mesta važna ali lastnik. na koncu pa - zajebavamo nekoga, ki je pametnejši, z vizijo in disciplino in popuščamo našim iz "you-name-it" razloga in rezultati ne izostanejo.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
950
447
63
Če se je vedelo, da denarja za subvencije zmanjkuje, in se predvideva, da subvencioniranja EV ne bo več, potem bi na zadnjem razpisu naj višino subvencije zmanjšali/prepolovoli in to tudi pravočasno objavili. To je pričakoval vsak logično razmišljujoč slovencelj. Tako bi se tudi za nekaj mesecev podaljšalo obdobje med je denar/ni denar in bi tudi bilo manj vroče krvi.
In kaj bi mi pomagal gledati tisti števec vlog pred dvema mesecema predem sem vplačal aro in ugibati kakšno bo stanje čez dva meseca, ko avto pride? Naj si naročim računovodjo, da mi izračuna verjetnost odobritve, ali kar Blaža?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.023
5.319
113
Če se je vedelo, da denarja za subvencije zmanjkuje, in se predvideva, da subvencioniranja EV ne bo več, potem bi na zadnjem razpisu naj višino subvencije zmanjšali/prepolovoli in to tudi pravočasno objavili. To je pričakoval vsak logično razmišljujoč slovencelj. Tako bi se tudi za nekaj mesecev podaljšalo obdobje med je denar/ni denar in bi tudi bilo manj vroče krvi.
In kaj bi mi pomagal gledati tisti števec vlog pred dvema mesecema predem sem vplačal aro in ugibati kakšno bo stanje čez dva meseca, ko avto pride? Naj si naročim računovodjo, da mi izračuna verjetnost odobritve, ali kar Blaža?
A ti resno misliš da so "najdražji" krivi, da je denarja zmanjkalo in ne tudi povišanje subvencije za najcenejše ter "twingo" hipe, ko dobiš spodoben mali avto za manj kot 15 jurjev na cesto.
Sicer pa je realnost prehitela njihovo pravočasno napoved (kot jo ti predlagaš), da se ukinjajo subvencije za najdražja vozila z avgustom za fizične osebe. In veš kaj? - najbolj bodo "najebali" prav teslaši z Ykami, ker ni bilo omembe vrednih dobav v zadnjem času.

Lepo je vse pisalo, samo brat je treba.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.449
9.626
113
japajade... kaj pa tisti, ki se je ta pravi cajt zmigal. naj dobi zdaj pol, ker si ti predolgo mencal? kje je pa fer za njega, ki se je držal pravil in zadostil pogojem pravi čas? to te pa ne zanima. ti bi tako, da naj se zemlja zasuka, kot tebi tisti moment paše in to poimenuješ "logično razmišljanje".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.668
7.669
113
Hja kaj pa tisti s teslo...ki so naročili recimo februarja, ladja pa pride šele septembra...tudi ni "fer"...

V glavnem, preveč se je razpisalo o tem, mnogo preveč, sistem subvencij, kot tale, ima luknje...v eno veliko je kar nekaj kupcev sedaj stopilo, ker se ni dalo izogniti temu, oz sploh...zakaj pa bi? Zdaj bi še država ujčkala te kupce EVjev...zakaj?

• Wow

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.966
14.607
113
februarske so prišle junija

majske do julija pa pridejo septembra.. verjetno jih bo nekaj ostalo na lagerju...tako da.. še vedno best buy za 34900.

• Všeč mi je

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.668
7.669
113
best buy bo tesla vedno, dokler bo takšen avto + tehnologija, kot je sedaj. Ni nobenega blizu, zaenkrat.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.975
5.668
113
Portugalska je edina ki je uredila vsaj roaming po državi, pač eno aplikacijo lahko guraš na vseh polnilnicah, zgornja cena ja določena pri 47 cent, lahko pa da kdo ceneje ali pa kašne bonuse za svoje stranke.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
875
153
43
Subvencije naj bi bile vzvod države za pravočasno doseganje ekoloških standardov na ravni države, ki jih je predpisala EU. "Razogličenje"

• Všeč mi je

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.022
1.482
113
Pri Atmosfercih je Franci Verdenik lepo razližil, da na kitajskih crash testih ni enaka šasija kot v nadaljni proizvodnji. Čakam samo da nekoga dobijo na limance. Verjamem, da ne vsi, sigurno ne prvih nekaj renomiranih, ala Volvo. Zagotovo pa se nekateri zavoljo nižanja stroškov tega poslužujejo.
Pri euroNCAP težko, ker euroNCAP kupuje avte (anonimno), tako da so kar iz serijske proizvodnje. Z

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco in Samo Svoj

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.975
5.668
113
Mogoče za kako Hodži ali kaj podobnega ko proda 3 avte v Evropi in si lahko privošči individualne homologacije za ncap pa še slišal ni..