Okolju prijazni avtomobili

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.276
9.474
113
Trenutno je res, da so vec ali manj vse zvezane tako, da ce omrezje pade, SE tudi ne dela. Se bo pa drugace zvezal, ce bo treba. Vsekakor bi bila prilagoditev na izpade lazja, kot za tiste, ki nimajo nic. Vsi bi pa seveda mogli kar precej spremeniti navade in razvade. Ob pomanjkanju dostopa do energije, je pac najboljše, da jo cimmanj potrebujes, ostalo pa klestiš...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Steve

Guru
13. avg 2007
10.826
3.038
113
Za nas ni straha, smo safe. Imamo nukico, imamo šoštanj, imamo vodo in za kozmetiko še nekaj panelov po strehah. Propelerjev hvala bogu nimamo. Torej mix je kar ql.

Švabi so v svoji maniji razstreljevali hladilne stolpe TE in poplavljali rudnike premoga, ugaševali nukice,....zdaj pa po nekem čudnem naključju razvijajo doomsday plane, zaradi "strukturnih problemov".
Si je kdo 10 let nazaj upal samo pomislit, da na svetu obstaja država, ki dela načrten samomor, prebivalci te iste države pa temu početju ploskajo, volijo politike, ki obljubljajo uničenje?

dask

Guru
21. sep 2023
1.021
1.166
113
Za nas ni straha, smo safe. Imamo nukico, imamo šoštanj, imamo vodo in za kozmetiko še nekaj panelov po strehah. Propelerjev hvala bogu nimamo. Torej mix je kar ql.

Švabi so v svoji maniji razstreljevali hladilne stolpe TE in poplavljali rudnike premoga, ugaševali nukice,....zdaj pa po nekem čudnem naključju razvijajo doomsday plane, zaradi "strukturnih problemov".
Si je kdo 10 let nazaj upal samo pomislit, da na svetu obstaja država, ki dela načrten samomor, prebivalci te iste države pa temu početju ploskajo, volijo politike, ki obljubljajo uničenje?

Mi imamo vse to ja, ampak uvažamo pa še vedno. Lep podatek je tudi, da letos HE pridelajo ca. 40% manj, kot lani v istem obdobju. Zaradi nivoja Save je tudi NEK že zelo na robu tega, da zmanjša moč. Nismo mi nič preskrbljeni, larifari.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.769
11.275
113
Trenutno je res, da so vec ali manj vse zvezane tako, da ce omrezje pade, SE tudi ne dela. Se bo pa drugace zvezal, ce bo treba. Vsekakor bi bila prilagoditev na izpade lazja, kot za tiste, ki nimajo nic. Vsi bi pa seveda mogli kar precej spremeniti navade in razvade. Ob pomanjkanju dostopa do energije, je pac najboljše, da jo cimmanj potrebujes, ostalo pa klestiš...
Pojnt je, da se off grid kej dost ne boš vozila na elektriko, pa še kej druzga v bajt ne bo delal. To je moj pojnt darjanćetu in nič drugega.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.769
11.275
113

Tud nukica brez nafte ali plina ne dela, hint Brestanica.

• Všeč mi je
Reactions: Holobist

Steve

Guru
13. avg 2007
10.826
3.038
113
Mi imamo vse to ja, ampak uvažamo pa še vedno. Lep podatek je tudi, da letos HE pridelajo ca. 40% manj, kot lani v istem obdobju. Zaradi nivoja Save je tudi NEK že zelo na robu tega, da zmanjša moč. Nismo mi nič preskrbljeni, larifari.

Kje si zasledil, da sem napisal da smo preskrbljeni? Napisal sem da imamo dober mix, čeprav nam fali 20% do samooskrbe.

Dober mix nas rešuje pred španskimi net zero dnevi, švabsko dunkelflaute in zdaj še očitno pred nemškimi "strukturnimi problemi", ki lahko povzročijo blackoute

sad

Guru
24. avg 2007
23.374
12.203
113
Pojnt je, da se off grid kej dost ne boš vozila na elektriko, pa še kej druzga v bajt ne bo delal. To je moj pojnt darjanćetu in nič drugega.
Malo preširoko razmišljaš.
Če se sesutje zgodi poleti in imaš sistem SE s hranilnikom in ustrezno konfiguriran, potem dejansko lahko preživiš večdnevni/tedenski izpad elektrike. Recimo meni poleti SE dela okrog 70kwh na dan, kar konkretno presega porabo, vključno z EVjem.
Samo vprašaj ti te EV butle, kdo ima tako narejeno. Oni bodo potem z V2G kabli reševali, itd. :valjamse: Recimo bodo oni dali gret sanitarno vodo in vlekli indukcijo preko V2G kabla, da jim lepo še tisti inverter v avtu skuri. :evil:

Drugo je pa potem založenost trgovin, itd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.564
7.628
113
Saj SE z zalogovnikom ima vsak, ki ima EV. Podnevi bo filal EV, ponoči iz EV filal naprave. Samo malo se SE predela, da deluje tako.

• Haha
Reactions: sad

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.999
1.467
113
Moje oko je biased? Absolutno. Kaj pa tvoje in njegovo? Sta v stanju to prepoznati in priznati?

Kaka je razlika med 100€ za štrom + 400€ za kredit v primerjavi z 250€ benz + 250€ kredit?
Ker seveda ni 100+400 vse 250+250 ampak manj kot 100+300 vse 300+250. In potem si vsaj 150 na mesec prihranil.