novi procesorji - moč vs. jedra

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.530
168
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Predlogi in mnenja se slišijo kot iz 'lastnih' izkušenj. Vendar take izkušnje ni ljubiteljsko delo? Ali pa?
Se da dobiti info, kaj je pri vas tak razlog, da so predlogi kot so - močan hobi, služba-revija, služba-produkcija voidea ...

ko sam raziskujem, me v bistvu najbolj zanimajo realne lastne izkušnje ljudi, ki se ukvarjajo s podobnimi stvarmi, kot se sam. to, da mi nekdo napiše, da baterija zdrži nekje 10ur ob gledanju HD filmov, mi v bistvu ne pomeni kaj dosti, mene zanima, koliko časa zdrži baterija, če na kompu urejaš fotografije/video. po možnosti kolegov fotografov, tudi videografov, ker mi le-ti lahko podajo najbolj realno oceno. večina jih pojambra nad Windows mašinami, da sicer delajo, precej bolje, kot nekaj let nazaj, a vseeno je nekaj muhavosti, vseeno pri kolegih ravno v zvezi LR slišim največ zagonetk - predvsem od tistih, na Windowsih. uporabniki Applovih računal pa s(m)o načeloma zelo zadovoljni in so trenutni problemi, ki jih imamo, povezani bolj s fizičnimi problemi tipa - slaba tipkovnica, problem z dongli zaradi USB-C priključkov, manjko F-tipk, namesto katerih je touch bar ... da bi bilo kaj takšnega, kar bi omejevalo/upočasnjevalo delovni proces pa po večini ni.

Aha, 16 GB rama bi naj bilo dovolj za Lightroom za kakšnih 5 let? Da ne bom čez dve leti spet investiral... :)

sam imam 8GB rama od leta 2015 do danes, in kar se tega tiče, nisem opazil prav nobenih problemov. želim si samo več jedr in boljši procesor, ker očitno je fotografija (jpg, raw) šla zelo naprej, medtem, ko je očitno 2 leti stara generacija procesorja ostala bolj zadaj, kot se je to dogajalo v preteklosti, če se razumemo.

dejstvo je, da je že samo JPG postal tako napreden, da še par let nazaj, ko si enkrat posnel JPG fotografijo, je bilo to to, nekega okna za popravke sploh ni bilo, danes pa imajo JPG fotografije ogromno prostora za popravke, vsaj kar se Nikona tiče, nekje skoraj polovica RAW posnetka že.
 
  • Všeč mi je
Reactions: MaverickT

damirj

Guru
9. maj 2012
4.769
2.023
113
Nisem LR uporabnik, mi je pa en kolega zadal nalogo, ker se je ravn oodločal za nov PC ali en ali drugi tabor. Tako sem o tem nekaj bral in kolikor vem že nekaj let nazaj je bil LR kar dosti v prid Win OSu. Imam med bookmarki še vedno:

Pa morda ni edini in sigurno se najde tudi kaj čisto nasprotnega temu.
 

damirj

Guru
9. maj 2012
4.769
2.023
113
Aja na koncu je vzel Jabko. Zato ker je pač IN in ne ker se je že takrat, danes pa sploh dobilo v prenosnikih boljši HW.
 

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.530
168
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ki je že tri leta star. ;) dejstvo je, da do lani LR na Macbooku ni bil uporaben. sem moral sam konkretno prilagodit workflow, ker LR enostavno ni bil za nikamor. v zadnjem letu pa je bil narejen konkreten napredek. npr. leto nazaj sem samo za to, da sem fotografiji dodal crop (izrez), potreboval od 10-30 sekund, zdaj se to pač dogaja hipno.

edina stvar, ki je v LR še problematična, pa je bila sicer z zadnjo nadgradnjo še ta izboljšana, je dodajanje lokalnih popravkov - (clone, stamp, brush, gradient). sicer še vedno zaradi teh popravkov export traja konkretno dlje, in še vedno se zatika, ko jih dodajaš, ampak je zdaj vsaj kolikor toliko real time in če se že zatakne, se šele potem, ko dodaš popravek in preden ga udejanji, če se razumemo.

moram pa tudi nekaj priznati - veliko kolegov je kupilo razne iMace, od 21.5" do 27" mašin, od osnovnih do naprednejših in vsi so bili bolj kot ne enakega mnenja - iMaca ne bodo kupili več, raje zaslon in pač tega priklapljati na prenosnik. s temi je precej manj problemov.
 

damirj

Guru
9. maj 2012
4.769
2.023
113
Ja vem, da je 3 leta star članek, ampak velike razlike v primerjavi tudi danes ni, ni za pričakovat, da bi optimizirali samo MacOS verzijo, tisto za Win pa ne, source je itak enak za oba.

Kaj pa kake alternative Lightroomu? Saj teag je polno, ne dvomim, da je tudi kakšen boljši?
 

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.530
168
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
edini resen je Capture One Pro.

in ja, so razlike, konkretne, sem ravno gor napisal, kakšne so razlike. če so razlike tudi na Win, ne vem, vem pa, da trenutno na MacOS dela precej bolj tekoče, kot na Win, glede na pričevanja in jambranja kolegov.
 

hermann

Guru
19. mar 2014
9.186
5.732
113
Profiči imate itak drugačne potrebe, kot npr. jaz občasni amater, tako da moje mnenje ni nujno uporabno...

Meni osebno se zelo dopade Darktable, ker mi ne vsiljuje nekega čudnega workflowa s svojimi libraryji slik ipd. In reč je dejansko zelo zmogljiva. Občasno ga dopolnjujem še z RawTherapeejem, ki ima mogoče malo bolj strmo krivuljo učenja, če si vajen Lightrooma. Darktable močno uporablja opencl, tako, da dobra grafična obdelavo veliko bolj pospeši kot močnejši procesor. Obe zadevi sta za povrh open source.

Drugače pa Capture One mi je bil vedno top, samo njihov nabor korekcij za objektive je milo rečeno ubog.
 

damirj

Guru
9. maj 2012
4.769
2.023
113
Ne pozabi, da je veliko jambračev na Winsih, ker na Macu jim že po defaultu mentaliteta ne dopušča jambranja čez Japke.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Spajky

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.530
168
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kaj pa je za jambrat čez Japke? sej ni nekaj veliko ... no, meni osebno edina stvar, ki me moti, je ta, da je zaradi same oblike nastradala kapaciteta baterije, posledično je ena največjih prednosti postala manjko, ker ob obremenitvi (LR, svetilnost 80%, disk priklopljen) ne zdrži več kot 2 uri, 2.30 ...

ampak glede na specifikacije so ob zadnji posodobitvi naslovili tudi to, ker ima zadnja generacija (govorim za 13") večjo baterijo.

to je pa to, mašina enostavno grize.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Priporočam ogled na YouTube - Louis Rossmann, če slučajno koga zanima, kaj je narobe z đabuki...

Mene tudi čudi, kako lahko kdo dela na 13"... karkoli... Jaz mam 17" pa niti pomislit ne upam, da bi šel na kaj manj...
 

hermann

Guru
19. mar 2014
9.186
5.732
113
jaz mam 13 in 14, pa je oboje uporabno samo ko je priključeno na zunanje monitorje

drugače pa s povečanimi fonti v postli za silo za srfat
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Z lahkoto! Sem tudi jaz bil prej na 17" pa je kvaliteta zaslona toliko boljša kot na starem HP ProBooku, pa še z lahkoto ga okoli prenašam. V pisarni pa ga ruknem na 24" pa je. ;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: DizzyReed

hermann

Guru
19. mar 2014
9.186
5.732
113
meni huda kvaliteta zaslona nič ne pomeni, če moram fonte povečat, da sploh kaj vidim in posledično ne dobim ničesar na ekran
 

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.530
168
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne vem, imel sem 15" retino, pa sem jo menjal predvsem, ker je bila za day-to-day teren pretežka. saj na trenutke mi je žal, predvsem, ker je bila močna in je zgrizla batch raw fotk dok si rekel keks, ampak - torba je bila konkretno težja zaradi tega.

po drugi strani sem na 13" praktično od 2010 in nikoli nisem pomislil, da je premalo. vedno več delam celo z iPad Minijem - če veš, kaj delaš, je dovolj natančen zaslon. včasih, če je gužva, celo iPhone zadostuje. :)

je pa res, da je doma večino časa komp na 22" priklopljen.
 

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.530
168
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne še, ampak ja, za 2900€ mislim, da MBPro16 ponudi precej več, kot je 15" verzija ... ;)

nisem se še čisto odločil, malo me mede še XPS15 (menda dobim 13 na kratek test, ampak me skrbi UHD620), Razer še vedno in pa po novem ThinkPad P1 Gen2 ... slednji je nekako best buy, glede na vse reviewe, samo ...hjoooj, ko zgleda ko kišta 20 let nazaj ... :norec:

kakorkoli obrnem, bo šlo 2500-3000€ ...