Najbolj "neumni" izumi v avtomobilski industriji

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.689
15.083
113
se strinjam, ampak verjetno bodo vsi poskusi, ki bodo sli v to smer enostavnosti, ratali flop... ali pa cenovno ne bodo nič ugodnejši od avtov natrpnaih s tehniko... tak da pol maš občutek da si se nategnil pri isti ceni...

meni je top za drugi avto Slate, ki ga ne bo v EU, je pa v taki obliki, ki ga tržijo vsaj 5k predrag. Sicer folk se že takoj zgraža, da bi pa lahk imel elektro šajbe in nek Kenwood za 100USD...ampak smo spet tam. Kje je meja?
Fsrana kava se pojavlja od 2015 dalje, če ne prej. Da ji jeb... mater. :evil:
Je pa danes dan kave, tak da je mogoče danes na mestu.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.074
1.478
113
Uporabljam to zadevo že zadnjih 5 let in čudno, da ni težav. Vse isto, no malenkost se je GUI spremenil, to je pa to.
V teoriji imaš seveda prav, me pa prav zanima, zakaj bi to v praksi Google in Apple naredila in si s tem odrezala milijone uporabnikov.
Itak se znotraj vse spreminja, ampak inputi (APIji) so pač jasni in ostajajo enaki, vsak proizvajalec jih pa potem implementira kot želi.

Glede navigacije ja pa to tvoje mnenje: očitno nimaš 1 urne vožnje v službo v rush hour. Marsikdo jo ima vedno vključeno, da ne pade direkt v največjo gnečo.

Brez zamere, ampak boš moral nehati ponavljati to neumnost, ker se samo smešiš, ko primerjaš pogled pri touch gumbu ali pa fizičnem gumbu. Pri prvem je v povprečju skoraj 4x daljši čas gledanja.
Žal ne najdem študije, ki sem jo gledal in je bil zelo jasno naveden vpliv na voznike pri enih in drugih.
Sicer nerad, ti bom pa vseeno prilepil AI povzetek, noter imaš pa tudi linke do študij, če mu ne verjameš. Jaz bom pa nehal izgubljati čas na to temo.

Studies consistently show that physical buttons are safer, faster, and significantly less distracting to use while driving than touchscreens. [1, 2]

Key Findings: Speed & Distraction
    • Task Completion Time: Research by Swedish magazine Vi Bilägare and tests by the AAA Foundation for Traffic Safety reveal that completing common tasks via touchscreens takes four times longer than using physical buttons. Tasks that take under 1.8 seconds with a button can stretch up to 7 seconds or more on a screen. [1, 2]
    • Reaction Times: A study by the Transport Research Laboratory (TRL) found that using a car touchscreen increases reaction times by 57%, which is worse than driving while texting or under the influence of drugs/alcohol (which increases reaction time by 46%). [1, 2]
    • Error Rates: Laboratory driving simulations show that reaction times are significantly higher on touchscreens, with 80% of participants committing input errors compared to only 20% when using physical buttons. [1]
    • Cognitive and Visual Load: Touchscreens require simultaneous visual, manual, and cognitive attention. Physical buttons rely on muscle memory and tactile feedback, letting drivers operate controls without taking their eyes off the road. [1, 2, 3]
Ja, ampak ti navedeni časi vključujejo brskanje po menijih, ker niso 1:1 primerjali pritiska na fiksen gumb in pritiska na gumb na zaslonu, ki je enako velik kot fiksen gumb in vedno na istem mestu, neposredno dosegljiv brez menijev. Recimo Vi Bilagare je primerja vklop gretja sedeža, spremembo temperature z 2 stopinji in gretje zadnje šipe. Pri meni sta 2 od 3 na touchscreenu, ampak vedno na istem mestu in vedno na zaslonu in nanju pogledaš ravno toliko, kot če bi bila fizična.

Navi imam pa kar večinoma prižgan. Še ko ni, v izadju računa glede na moje navade.

• Objave ne odobravam
Reactions: jendomen

sass

Guru
1. sep 2007
5.393
1.031
113
na moji octaviji če hočem spremeniti temperaturo, ki je sicer vedno prikazana na touch screenu, moram najprej dlan nasloniti na konzolo in potem s kazalcem pociljati + ali - na zaslonu, sicer ni šans da na naših luknjastih cestah v prvo zadanem pravo mesto. pri službeni daciji zgolj kazalec naslonim na gumb in ga potem ruknem gor ali dol, brez da bi sploh gledal dol. Druga rešitev je sicer bistveno lažja za uporabo, ampak vizuelno je pa prva boljša (kar je dobro le za sliko v katalogu).

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.689
15.083
113
al pa se bomo navadli pogovarjat z avtom...to je opcija, mogoče mladina bo to osvojila, mi starci pa tezko.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.884
2.563
113
al pa se bomo navadli pogovarjat z avtom...to je opcija, mogoče mladina bo to osvojila, mi starci pa tezko.

Zakaj težko. Teslin Grok je že zdaj kr na nivoju. Sicer izpade ko ena rahlo naglušna, sklerotična ukrajinka, ampak vseen se ga da prepričat v marsikaj samo s pogovorom. Sam bi sicer vztrajal na angleščini, ampak ne vem a maš sploh možnost zamenjat jezik.

In vse to bo samo še bolje.

Ni več tistega učenja egzaktnih fraz ampak bolj:
"Hej Grok, zebe me".... "Evo ti eno stopinjo več in gretje sedežev."

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in sajkek

jonny77

Guru
16. sep 2007
13.352
2.441
113
Pomurje
Sem zadnjič v kontekstu ukinjanja subvencije za ev rekel vrtovec je butl in se mi je grok smejal in rekel to je tvoje mnenje, jaz mojega ne smem izrazit :)

• Ljubezen
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
11.326
1.998
113
Seveda ne sme, AI ve, da ga bo JJ sicer spokal na rusko fronto, kjer bo moral oponašati glas UVDLjeve :D

sass

Guru
1. sep 2007
5.393
1.031
113
glasovno upravljanje deluje dobro le če si sam v avtu. zadnjič sem peljal sodelavca na sestanek, on mi med vožnjo pove naslov, jaz pritisnem gumb za glasovno upravljanje in na glas povem naslov. sodelavec me začudeno pogleda, zakaj ponavljam za njim in reče "tako je, tja greva", nakar google odgovori WTF?
podobno jalovo je prepričevanje otrok na zadnji klopi, naj utihnejo za pol minute, da lahko jaz avtu razložim, kaj bi rad.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Silos

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.371
5.554
113
Zakaj težko. Teslin Grok je že zdaj kr na nivoju. Sicer izpade ko ena rahlo naglušna, sklerotična ukrajinka, ampak vseen se ga da prepričat v marsikaj samo s pogovorom. Sam bi sicer vztrajal na angleščini, ampak ne vem a maš sploh možnost zamenjat jezik.

In vse to bo samo še bolje.

Ni več tistega učenja egzaktnih fraz ampak bolj:
"Hej Grok, zebe me".... "Evo ti eno stopinjo več in gretje sedežev."
Če se prav spomnim bo odgovarjal v jeziku v katerem ga nagovoriš, sicer pa imaš spremembe jezika pod display - zaslon.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.884
2.563
113
No, pal si zagotovo upam trdit da bo v angleščini 10x bolš kot v slovenščini. Enostavno je training set toliko večji.

Silos

Majstr
6. jun 2024
136
274
63
V času, ko naj bi izgovoril "Hey [whatever], raise the temperature for driver for 2 degrees and change airflow from body to feet" lahko v avtu s fizičnimi gumbi že 3x nastavim to, kar hočem.

Samo še to se manjka, da se bo treba z avtom pogovarjat. Razumem za navigacijo, tam je uporabno, ker je hitreje kot tipkat naslov not. Samo ne me pri osnovnih funkcijah avta f00kat z nekim glasovnim upravljanjem, yebovasbog.