Na kaj biti pozoren pri nakupu Minija?

jezek

Guru
24. jul 2008
4.819
2.080
113
Motorjii so zanic. Pa srecno pri iskanju majstra ki ti bo to sraufal. Zadnjic je kolegov sin to nabavil...pa je vreca brez dna. Še orodja ima en kup posebnega ce podiras masino.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.108
17.631
113
sicer lep predlog...samo bi nekaj s trdo streho :)
Se dobijo miate tudi s trdo (zložljivo) streho, tisto prej je bil pa samo primer za morebitno nadaljevanje debate in ni bilo mišljeno kot "kupi točno to" :)

Osebno mi je ta avto glede na fun faktor uživantske vožnje in dobre lege definitivno pred vsem ostalim za relativno majhen denar ampak to sem pač jaz z mojim okusom kar se avtov tiče zaradi katerega raznih fiatov in renojev tudi pogledam ne.

ltd

Pripravnik
5. sep 2007
111
9
18
Če gledaš Minije v tem rangu morda vseeno glej novejši model (F55/F56/F57, torej nekako od 2014 dalje), pa razmisli, če ne bi bi morda dovolj že običajni Cooper (1.5T, 135 KM), kjer je morda malo več izbire. V vsakem primeru je pa to super vozniški avto...

• Všeč mi je
Reactions: Splash

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.700
7.989
113
pri taščici
Se dobijo miate tudi s trdo (zložljivo) streho, tisto prej je bil pa samo primer za morebitno nadaljevanje debate in ni bilo mišljeno kot "kupi točno to" :)

Osebno mi je ta avto glede na fun faktor uživantske vožnje in dobre lege definitivno pred vsem ostalim za relativno majhen denar ampak to sem pač jaz z mojim okusom kar se avtov tiče zaradi katerega raznih fiatov in renojev tudi pogledam ne.
Ker ima pogon na pravi strani, pa se skoraj sedis na njem

• Všeč mi je
Reactions: Matey

ltd

Pripravnik
5. sep 2007
111
9
18
ne poznam človeka ki bi bil dolgoročno zadovoljen z minijem
Relevantnost? Oziroma drugače: kakšni pa naj bi bili vzroki nezadovoljstva tega neznanega števila znancev?

Moje izkušnje so namreč ravno nasprotne - od vseh znancev z Miniji (10+ avtov, večinoma novejši z BMW motorji, ne stari s Tritec ali PSA) ni nikogar, ki bi bil nezadovoljen. Še več, doma je že 10 let pri hiši Cooper, brez težav - bi rekel, da je to dovolj dolgoročno za tako oceno.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.713
241
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
uf, nekdo je Abartha omenil ... to je to. ne vem, kdaj sem imel večji nasmešek, ko sem stopil ven iz avta, in največji cmok v grlu, ko je bilo po kakem tednu druženja potrebno ključe predat naprej. gokart v pravem pomenu besede. razne M8 in podobne beštije mi niso dale toliko, ko tale malček.

kako je z vzdržljivostjo, nimam pojma, ker sem imel takrat novega, testnega, za potrebe fotkanja, ampak vseeno - ena najlepših avtomobilsko-vozniških izkušenj.

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.521
480
83
Ljubljana
Relevantnost? Oziroma drugače: kakšni pa naj bi bili vzroki nezadovoljstva tega neznanega števila znancev?

Moje izkušnje so namreč ravno nasprotne - od vseh znancev z Miniji (10+ avtov, večinoma novejši z BMW motorji, ne stari s Tritec ali PSA) ni nikogar, ki bi bil nezadovoljen. Še več, doma je že 10 let pri hiši Cooper, brez težav - bi rekel, da je to dovolj dolgoročno za tako oceno.
Od sodelavca žena, kupila mini one, mislim da je bilo 2012-2013, imela 5 let prodala ker je v tem času zamenjala:
3x vodno pumo 1x sklopko 2x letev pri volanu (prvič v garanciji drugič je bilo 700 eur pri nepooblaščencu) na koncu po 5 letih in 75.000 km ji je spustila servo pumpa (čebelica) in takrat ga je zamenjala za Audi A3, ga ima še danes.

Kolega ima JCW ne vem točno kater letnik (je 2016 novjši 3 gen), avto sicer hud, ampak pravi da je v zadnjih dveh letih zmetal vanj toliko denarja za servise in odpravljanja težav da ga je sram priznat.

Od direktorja sestra, 2012 countryman, menjala verigo 2x pil olje kot zmešan, na servisu mu zatrjevali da je to normalno. po 3 letih menjal za bmw serijo 3

Znanec, ne vem točno tudi kateri letnik 2 gen mislim da 2015 menjal turbino, ketna mu je rožljala - mislim da je bil 1.6 diesel PSA, je tudi prodal še v garanciji naprej.

Ne govorim da so vsi zanič, ampak poznam pa kar nekaj ljudi ki niso imeli ravno veselja z miniji in tudi računi niso bili ravno lahki za denarnico.

Super da si zadovoljen in naj še dolgo služi, nič slabega tukaj, povem samo kaj je šlo mimo mene. Vsi pa vemo da Slovenci po naravi radi slišimo slabe stvari in jih nesemo dalje. tko je, tko je blo in tko bo tud naprej najbrž :)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.700
7.989
113
pri taščici
Zakaj radi slišimo slabe stvari?
Zato ker se o njih bistveno manj piše kot o dobrih.
Vecina lastnikov pac ne pljuva v lastno skledo, novinarji pa tudi ne podarjenemu konju

ltd

Pripravnik
5. sep 2007
111
9
18
Od sodelavca žena, kupila mini one, mislim da je bilo 2012-2013, imela 5 let prodala ker je v tem času zamenjala:
3x vodno pumo 1x sklopko 2x letev pri volanu (prvič v garanciji drugič je bilo 700 eur pri nepooblaščencu) na koncu po 5 letih in 75.000 km ji je spustila servo pumpa (čebelica) in takrat ga je zamenjala za Audi A3, ga ima še danes.

Kolega ima JCW ne vem točno kater letnik (je 2016 novjši 3 gen), avto sicer hud, ampak pravi da je v zadnjih dveh letih zmetal vanj toliko denarja za servise in odpravljanja težav da ga je sram priznat.

Od direktorja sestra, 2012 countryman, menjala verigo 2x pil olje kot zmešan, na servisu mu zatrjevali da je to normalno. po 3 letih menjal za bmw serijo 3

Znanec, ne vem točno tudi kateri letnik 2 gen mislim da 2015 menjal turbino, ketna mu je rožljala - mislim da je bil 1.6 diesel PSA, je tudi prodal še v garanciji naprej.

Ne govorim da so vsi zanič, ampak poznam pa kar nekaj ljudi ki niso imeli ravno veselja z miniji in tudi računi niso bili ravno lahki za denarnico.

Super da si zadovoljen in naj še dolgo služi, nič slabega tukaj, povem samo kaj je šlo mimo mene. Vsi pa vemo da Slovenci po naravi radi slišimo slabe stvari in jih nesemo dalje. tko je, tko je blo in tko bo tud naprej najbrž :)

Hvala za pojasnila, zdaj je bolj jasno. Seveda je pravilno, da slišimo tudi slabe plati in se tako lažje odločimo kako in kaj. Je pa pač tako, da je težko posplošit celo modelno paleto nekega proizvajalca. Včasih je težko posplošit že določen motor - na misel mi pride Renaultov 1.5 dCI z vsemi svojimi začetnimi težavami pred davnimi leti, ki pa so ga kasneje očitno dobro poštimali. Pa se kljub temu zdaj v letu 2025 še vedno omenja, kak klump naj bi to bil.

V tem smislu je po moje treba obravnat situacijo tudi pri Miniju s štirimi generacijami modelov, kjer so prve tri generacije imele vsaka svoj nabor motorjev. Pri naštetih primerih gre večinoma za starejše modele gen2* z res problematičnimi motorji in še čim drugim. Saj enako velja tudi za gen1, ampak ti so zdaj stari že okrog 20 let, pa zato niti niso več zanimivi niti prav pogosti. Glede na vse skupaj bi nekoliko revidiral svoje prejšnje mnenje - če se kupuje rabljenega, je smiselno gledat le gen3 (cca. 2014+), torej te z oznakami F55 (5-vratni), F56 (3-vratni), F57 (cabrio) in F60 (Countryman). Seveda lahko tudi pri teh naletiš na težave.

*Omenjeni 1.6 dizel z rožljajočo ketno ni PSA motor, ker ti niso imeli verige, ampak kar zloglasni BMW-jev N47 z znanimi težavami. Kar se 1.6 dizlov tiče so se v Minije gen2 sicer vgrajevali oboji, najprej PSA-jevi (DV6), kasneje pa BMW-jevi (N47).

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.287
38
48
Od minija bi si upal vzet SAMO 1.4 D-4d prva serija (Toyota motor iz Yarisa, Aurisa) drugo žal ne
zelo všečen avto a žal z slabimi motorji!

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
4.023
2.687
113
Zakaj radi slišimo slabe stvari?
Zato ker se o njih bistveno manj piše kot o dobrih.
Vecina lastnikov pac ne pljuva v lastno skledo, novinarji pa tudi ne podarjenemu konju
Novinarji testirajo nova vozila in ponavadi pišejo o lastnostih vozil ki jih lahko preizkusijo. Le redko pa o zanesljivosti vozil še redkeje pa naredijo kakšen supertest kjer vozilo vozijo skozi njegovo celo življensko dobo.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.700
7.989
113
pri taščici
Saj da ugotovis da imas nad glavo pecico kljub klimi na 21 ne rabis lajf tajm test.
Da ima smotano zadnjo polico tudi lahko ugotovis precej hitro.