Motena oseba v hiši

Tijen

Zelenc'
25. okt 2015
6
0
1
Kaj bi vi storili na mojem mestu?Imam tezavo v t.i druzini.Star sem 38 let, zivim s punco. Ziviva v Ljubljani v Kletenm enosobnem stanovanju. Imava puncko staro 18 mesecev ter letos oktobra pricakujeva se fantka. Za stanovanje imava kredit se 17 let. Ker prihaja se en clan je enosobno stanovanje premajhno, saj smo trije v eni sobi (druga soba je se kuhinja). Oba imava kar dobre sluzbe, place so med 1200 in 1700 vsak (odvisno od meseca).V okolici Ljubljane (domzale) imam se 25% lastnistva hise v katera zivi mama (je 75% lastnik). Z ocetom sta se locila 2004 od 2005 dalje placujem kredit okoli 300 eur mesecno (se manj kot 5 let ga je) + placujem elektriko tam ki je cca 60-70 eur in telekom ki je okoli 75 eur mesecno. Mama placuje samo komunalo in rtv prispevek.

V tej hisi naceloma ne zivim (prespal sem nazadnje tam 2017)

Grem pa tja da si operem avto, sem malce za racunalikom, pobarvam kako stvar… handy man pac v svojem stanovanju.

V tej hisi sem si sam preuredil svoj štuk (vergel ven staro pohistvo iz 80tih let, pobrusil in polakiral parket, pobrusil pokital in pobelil vse stene, novi vtikaci, luci, nove zavese… uglavnem, naredil res lep prostor zase.

Mama zivi v spodnjem stuku, pozimi se greje na krusno pec (drva si kupi sama) in obcasno priziga pec, za katero kupim olje jaz. Cca 1000l sezono.V tej hisi katera je ress velika in ima veliko prostorov in svetlobe, sva s punco ze zivela prej od 2014-2017. Razlog da sva se odselila je mama. Vtukuje se v vse. Odpira posto, prisluskuje kdorkoli pride k nama na obisk, prestavlja perilo ko ga obesis,

Stara je 68 let, ze od majhnega je bila do mene agresivna, ampak verbalno. Vedno se je drla name, vsi drugi so bilo vedno boljsi, jaz sem bil vedno benec itd. Hvala klincu ji nikoli nisem verjel oz sem se obdal vedno z pozitivnimi ljudmi. Vcasih se sprasujem se sam, kako to da sem tako dobro odrastel. Moram povedati, da ni topla oseba, nima veliko prijateljev in za vse stvari so vedno drugi krivi. Vecna zrtrtev.En mesec nazaj sem ji povedal da pricakujem se enega otroka in da se bova za nekaj let preselila sem, prodala stanovanje v ljubljani in zacela iskati parcelo v Ljubljani da bova lahko zacela zidati. Ni bilo komentarjev.Vceraj sem z kolegom mnejal pult komplet pult v kuhinji v tej hisi, vrgla ven pipe iz leta 1991 in pult iz leta 1986, ker je bil ze doteran.

Prisezem, da nisva pocela nic tako, da sva si zasluzila sledece:

Prisla je gor mama in me zacela nadirati da kaj se grem, da unicujem novo kuhinjo in da sem samo 25% lastnik in da nimam kaj delati kar pocenjam, da je to njeno in kaj se grem, da sem kreten… (uglavnem nic pozitivnega)

Se mijemu kolegu, ki ga sploh ne pozna dobro, je rekla naj se pobere, kaj dela sploh tukaj ( sem se mu kasnje opravicil, je bil res sokiran ker ni procakoval takih izpadov).

Najbolj mi grejo na zivce njene: ce me bos udaril bom policijo klicala (v zivljenju nisem nikogar udaril, ne mislim zacet tukaj) to hoce dati vedati da je nedotakljiva.

. Sledilo je metanje orodja po hisi, zbijanje z vrati,psovke in zaljivke… tipcna njena komunikacija.Odsel sem domov. Nimam besed.Nikjer ni napisano kaj je moje in kaj je njeno.

Imam le kreditno pogodbo oberjeno pri notarju iz leta 2005.Glede na to da je ze te znake agresije zacela kazati moji 18 mesecni hcerki, ( kak teden nazaj ji je ponudila piskot, ker pa se jo puncka boji, se je skrila za mamico in ji je bilo nerodno, ji je silila piskot. Ko pa ni hotela od nje nic, ji je v agresiji rekla: še žal ti bo, nisi lepa punca, ne maram te in gre nazaj v hiso. Halooo

Tamala pa tak cuker nedozen, nobenemu nic noce, igra se sama, ne joka veliko, najlepse in najbolj projazno bitje na svetu.To so vse znaki da je treba potegnit crto.

Dovolj je tega, ne gre vec tako naprej. Do tukaj in ne vec milimeter naprej.

To ni vec odnos mati - sin ampak nasilnez (ang. Bully)

Poiskusili smo s pogovorom. Ni slo, poskusili smo z vpitjem. Ni slo. Poiskusili smo z mediacijo preko zlahte, ni slo.Jaz ne vem vec kaj narediti. Svojo druzino bom zascitil, naj stane kar hoce.Ima kdo kak racionalen nasvet?Ps: se opravicujem za dolg opis, moral sem dati iz sebe
 

cappy

Guru
8. apr 2010
6.177
2.906
113
ja tam ne bo šlo, to se ne bo kar čez noč spremenila. mogoče če je varjanta ločenega vhoda pa aktivno izogibanje in že skorajda skrivanje vendar to ni lajf. je bolje ostat kjer si.

svojih otrok v kaj takega jaz ne bi vlačil.
 
  • Všeč mi je
Reactions: sixpower

vincent

Majstr
Osebje foruma
31. avg 2007
11.507
152
63
Glede na odnose, in predvidevam neurejeno lastništvo (kaj pomeni teh 25 %..merjeno v sobah, zgolj v deležu?), nimaš tu kaj iskat. Ker se bojo zadeve zgolj in samo še stopnjevale in bo prerasllo na vaju s partnerko, ter na koncu na otroka.
Jaz bi na tvojem mestu to opcijo odmislil in poiskal drugo varianto. Za ljubi mir se lahko komot še par let stiskate v obstoječem stanovanju.
V hišo pa ne vlagaj ničesar, ker nima smisla. Če ne živiš tam tudi ne vidim razloga da bi karkoli plačeval. Kvečjemu..če si tudi ti malo žleht.. zaračunaj mami najmenimo za teh tvojih 25 % do česar si tako ali tako upravičen.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85 in Hanzi

Pepe

Guru
20. sep 2007
10.620
1.563
113
Pozabi na tisto hišo, reši se tistih stroškov, kolikor se moreš. Sicer pa pozabi na denar. Kolega je na koncu hišo menjal za stanovanje, da se je znebil motenega soseda. Tisto hišo je kupil od nekoga, ki je zaradi tistega soseda začel zgubljati zdravje in je raje prodal z znatno izgubo. Kolega ni verjel, da lahko človek zmeraj najde način, kako ti zagreni bivanje. Od uradnih inštitucij ne pričakuj realne rešitve. Mama povsem realno lahko živi še četrt stoletja. Njen karakter se bo z leti slabšal in ne izboljševal.
Da ne boš na koncu sicer imel hišo, ne boš pa imel partnerke in otrok ... Pozabi, išči drugo rešitev.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
7.246
1.696
113
Teh 25% boš težko prodal, zato je mogoče boljše, da daš v najem kakšnim Šipcem ali Ciganom za simbolično vsoto.
Pa naj se potem mama razburja nad njimi. Bo vsaj imela razlog.
 

jello

Guru
22. sep 2008
7.445
1.974
113
Pozabi tiste kvadrate, pozabi deleže in denar, ki si ga že zapravil. Če se z mamo ne da na lep način, boš na grdega še težje, učinek bo ravno kontra, samo ti se boš slabše počutil. Ne rini v nekaj, če ne gre. Sam si najlažje predstavljaš kaj bo če se preseliš tja. Dva mala otroka, ti se moraš pa 24/7 s svojo mamo ukvarjat? Sicer nimajo otroci nič pri vsem skupaj, isti nasvet bi veljal tudi če bi bil ti sam. Pa ne govorim o tem da je treba svoje stare odjebat, daleč od tega. Ampak če jim ne moreš pomagat na lep način in če si tvoje pomoči ne želijo, potem pač ne rineš v njih.
 

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
2.286
1.529
113
Iz napisanega je razvidno da si kar nekaj denarja vložil v hišo in verjetno te investicije nisi pripravljen kar izustiti iz rok. Mama pa verjetno tudi ni sposobna sama plačevati stroškov hiše. Na istem naslovu verjetno ne boste mogli živeti skupaj no saj jaz si nebi želel. Kaj pa če ji predlagaš da se zamenjate? Da gre ona v stanovanje in vi v hišo? Saj če ne more plačevati stroškov hiše druge možnosti nima. Reč ji da ti ne boš več plačeval. Moraš imeti pa vse uradno urejeno, da ti ne bo potem v hišo hodila.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
38.697
1.981
113
pri taščici
se strinjam "z vsemi" komentarji.
v dokazovanje plačevanja stroškov in kredita v preteklosti shrani vse dokaze o teh plačilih. Rabil jih boš za morebitno razdedinjenje oziroma oporoko. Boš vsaj tistih 25% nekoč pretopil nazaj v evre.
za naprej pa daj mami jasno vedeti, da ne misliš več plačevati ne stroškov ne kredita. Kredit je sicer bolje da plačuješ, ker ti bo banka sedla na tistih 25%.
oziroma ni mi čisto jasno za kak namen plačuješ kredit. Ali za celo hišo ali za četrtino, razumem da za celo. 16*12*300= 57600 evrov. dodaj še stroške ki jih plačuješ pa si na 100 jurjev.
če se zmenita da se ona preseli v tvoje in ti v hišo bi zadevo sprejel (prepis hiše v ZK, če se ostali dediči strinjajo, ne omenjaš bratov in sester!) . v nasprotnem primeru ne.
Tudi mi 4 smo bili eno leto v garsonjeri, (kupil kot samski6 let pred izselitvijo) dokler nismo se v hišo selili) Pa ni bilo nobenega večjega vpitja ali pa še kaj huješega, kot je pri tebi. . Seveda pa sva imela določene stvari še vedno pri starših.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Sergio81

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
2.286
1.529
113
Ja sigurno so majhne možnosti, vprašanje pa je koliko je ona odvisna od nejgovega finančnega prispevka. Če je, potem bo mogoče za, če pa ni potem pa skoraj sigurno ne bo. Je pa zajebal leta 2005, ko je vzel kredit za to hišo.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
19.326
2.117
113
hja, jest sm tud takoj pomislil na menjavo - ampak, ne vemo kakšna je razlika med bajto in stanovanjem. verjetno ni to sosednja ulica, tko da bo težko prepričat mamo, da se preseli.

Potem sem tudi pomislil na dohtrja - mama očitno ni več ok v glavi - kok je stara?. Lahko bi jo probal spravit do dohtrja, da pogledajo kaj je narobe. če je dejansko demenca, je nekaj upanja, da bi jo spravil v kakšen dom ali kaj. Lahko je pa le tako žleht, če praviš, da je že prej imela take izpade.

potem ostane le še totalna prekinitev stikov. Kako je z drugimi dediči? mama ne bo sposobna skrbeti za bajto, prej ali slej bo šla v dom. pač boš dobil malo zapuščeno hišo, ampak če prodaš stanovanje, bo nekaj € ostalo za obnovo. itak pa praviš, da nekaj € je pri hiši.

pozabiti na vse skupaj - jest ne bi. m2 so vedno dražji, krediti so že... jest bi se boril za svoje. obisk kakšnega odvetnika mogoče ni slaba ideja - da se naredi plan za prihodnost.
 
Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
10.620
1.563
113
Potem sem tudi pomislil na dohtrja - mama očitno ni več ok v glavi - kok je stara?. Lahko bi jo probal spravit do dohtrja, da pogledajo kaj je narobe. če je dejansko demenca, je nekaj upanja, da bi jo spravil v kakšen dom ali kaj. Lahko je pa le tako žleht, če praviš, da je že prej imela take izpade.
Nekateri so žleht po naravi. Tega zdravstvo ne rešuje. Če so žleht v pravi smeri, uporabljajo fizično silo, orožje, potem to delno rešujejo represivni organi države. Če so žleht samo z gobcem, potem si povsem nezaščiten. Takim pravzaprav ne moreš nič. Z malo iznajdljivosti jih naš sistem pravzaprav ščiti. Nekoga, ki nagaja, muči okolico, se izogibajo tudi uradne službe. Taki radi delajo prijave nad njihovim delom, vključijo medije, željne afer. Ob prijavi je naš sistem pač tak, da potem pridejo z višje instance nadzirat delo zaposlenih in jih dodatno gnjavit. Tega si ljudje ne želijo, zato se problemom raje izognejo in pustijo take ljudi pri miru, naj serejo po drugih kolikor želijo.