Povečanje porabe energije v hiši

darwin

Majstr
17. avg 2007
820
584
93
Imam novogradnjo, letos je 4. leto od vselitve, okolica Ljubljane, dobro izolirana, TČ za ogrevanje in pripravo sanitarne vode. Polnilnica za avto ima ločen števec.
Do sedaj sem imel porabo energije hiše brez avta na nivoju reda velikosti 6 MWh/leto, povprečna poraba za mesece december-mar je dobrih 700 kWh/mesec.
Že v decembru se je poraba glede na pretekla leta precej povečala, letos pa sploh. Povprečje (isto brez avta) za mesec december-mar je šlo na 1800 kWh/mesec.

Uporaba naprav v hiši je ves čas približno konstantna.
TČ ne javlja nobenih errorjev, greje normalno, nima pa ločenega števca, tako da težko rečem, če energijo porablja TČ (sumim njo) ali kaj drugega v hiši.
Kje in kako iskati vzrok?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.098
8.830
113
pri taščici
Primerjaj grafe porabe iz moj elektro pred in po povisanju.
Da vidis casovnoin kolicinsko kdaj se ti povecuje poraba. Imas pa mesecni obracun? Čeprav avto ne nore porabiti MWh, razen ce vozis 5kkm mesecno

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

darwin

Majstr
17. avg 2007
820
584
93
Avto sigurno ni, ker se ga polni "pri sosedu" na njegov števec. Obračun je mesečni.
Moj elektro arhivira grafe smo za letos in lani, tako da bom iz njih težko dobil kakšen podatek, glede na to, da se je že lani poraba dvignila, ampak nismo opazili.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.439
1.057
113
Kras
www.mtl.si
Brez nekega števca, boš težko našel krivca.
Jaz na števcu od inverterja spremljam porabo in točno vem, kaj porablja iz preteklih spremljanj.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.592
1.584
113
Avto sigurno ni, ker se ga polni "pri sosedu" na njegov števec. Obračun je mesečni.
Moj elektro arhivira grafe smo za letos in lani, tako da bom iz njih težko dobil kakšen podatek, glede na to, da se je že lani poraba dvignila, ampak nismo opazili.
Pa je sedaj spet normalna poraba ali še zmeraj višja kot lani? December in januar sta bila letos kar bistveno hladnejša kot lansko leto in je verjetno tudi toplotna bistveno več delala.

fujtajksel

Pripravnik
4. sep 2014
186
24
18
> Moj elektro arhivira grafe smo za letos in lani, tako da bom iz njih težko dobil kakšen podatek, glede na to, da se je že lani poraba dvignila, ampak nismo opazili.

Vseeno lahko poskusit iz grafov preštudirat profil porabe, kdaj se kuri.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.098
8.830
113
pri taščici
Daj graf za lanski in letosnji januar.
Daj graf za letosnji in lanski april.
Pa ti ga bomo komentiral.
Zakaj se ti je poraba dvignila za 2.5x se mora nekje videti.
TC dela samo se po grelcih?
Koliko imas elektrike poleti?
So ti mogoce menjali števec pa si imel prej ali pa imas sedaj zanic stevec?
To vidis iz stanja stevca v moj elektro.
Kako velika hisa?

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.889
5.634
113
Lahko kakšni Tuya merilnik porabe na linijo od toplotne zmontira.
Drugače pa poglej po meniju od toplote črpalke, ponavadi merijo porabo pa delovne ure grelca in kompresorja vidiš

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.098
8.830
113
pri taščici
Al pa je zacel kdo "rudarit" ali podobno.
PC ne delajo na zrak, ceprav MWh cez pc mesecno spravit je pa tudi.... To je preko kw/h

darwin

Majstr
17. avg 2007
820
584
93
Moj elektro bom preveril jutri.
Ene 3x na leto si podatke o stroških in energiji zabeležim v tabelo in ko sem danes te podatke urejal za to zimo, sem opazil, da so številke bistveno večje kot so bile pretekla leta.

Pa je sedaj spet normalna poraba ali še zmeraj višja kot lani? December in januar sta bila letos kar bistveno hladnejša kot lansko leto in je verjetno tudi toplotna bistveno več delala.
Ja, januar in februar sta bila mrzla (ne verjamem, če za faktor 2,5), ampak december je bil precej topel. Za marec je bila še vedno višja kot prejšnja leta, live viewja trenutno nimam.

Ogrevam 165 m2, povprečna poletna poraba je cca 400 kWh.
Al pa je zacel kdo "rudarit" ali podobno.
PC ne delajo na zrak, ceprav MWh cez pc mesecno spravit je pa tudi.... To je preko kw/h
To bi se moralo poznati v denarnici :cowboy:, ampak se ne. Veš koliko konjev bi imel pri toliko elektrike. Eno elektriko imam zunaj prosto dostopno. Moram preveriti, da ni sosed kakršnega rudnika priklopil.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.700
14.453
113
poraba TČ glede na letos/lani:
januar +21,3%
februar -18%
marec 0%

poleti imamo porabo hiše med 350 in 375kwh

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.787
11.292
113
Ene 3x na leto si podatke o stroških in energiji zabeležim v tabelo in ko sem danes te podatke urejal za to zimo, sem opazil, da so številke bistveno večje kot so bile pretekla leta.

Ja, januar in februar sta bila mrzla (ne verjamem, če za faktor 2,5), ampak december je bil precej topel. Za marec je bila še vedno višja kot prejšnja leta, live viewja trenutno nimam.

To bi se moralo poznati v denarnici :cowboy:, ampak se ne. Veš koliko konjev bi imel pri toliko elektrike. Eno elektriko imam zunaj prosto dostopno. Moram preveriti, da ni sosed kakršnega rudnika priklopil.
Si preveril TČ če dela OK.

disc

Guru
4. feb 2011
2.646
745
113
A nima TČ svoj števec porabe? Vsaj pri svoji micki imam tako. Fizično izklopi grelce. Ali imaš toplo vodo tudi na TČ?

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
248
71
28
17.325776N, 23.254786E
naštimaj ločen števec za TČ
verjetno se ti vklapljajo dodatni el. grelci
Sploh se to zna dogajati takrat, ko so zun. temperature nekje nad 15 st. C, ogrevanje je pa še vedno potrebno. Ampak TČ takrat ogreva na el. grelce, kar seveda močno poveča porabo. Pojdi v skrite nastavitve TČ (torej servisni meni) in tam to opcijo izključi.
(ne me 100% vleči za jezik: to imam v spominu, da mi je kolega enkrat davno razlagal... )

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.674
4.921
113
Pa dejte človeku neke fizikalne osnove bemu mast. Če je porabil 1100kW na mesec več (že osnovni lanski porabi se itak samo čudimo lastniki hoste in porabniki bencina), je ta razlika povprečno 1.5kW porabe nonstop. To pri sodobni hiši ne more it drugam kot v gretje če mene vprašaš.

Skratka logična razlaga bi bila da je crknjot oz. zelo slabo deluje kompresor TČ, in da greješ hišo nonstop na klasičnih induktivnih grelcih. Druga opcija je da ti pušča topla voda pa ti TČ dogreva na max. ves čas vodo (tako da preveri še vodomer, da te ne bo kap ob letnem popisu ker ti še voda uhaja).

Odkar obstaja mojelektro se tam lepo lahko preveri kdaj in kje je ta 1.5kw+ porabe. Ni treba nič primerjat z lani ampak če je 1.5kW stalne proabe je to preveč za vsako hišo, če je pa poraba sedaj ko je topleje recimo par 100W pa poglej za en zimski mesec če je tam namesto porabe 2-3kw poraba 10kw ... to kaže na okvaro TČ.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.500
2.087
113

Mogoče bi bilo smotrno preverit delovanje TČ (in količino plina v sistemu)..morda kompresor ne zmore zagotavljat potrebne toplote in TČ vklaplja grelce, druge pametne razlage jaz ne vidim v tako enormenm povečanju porabe brez da so to nekje opazi (ker če bi samo več grel bi mogli imeti zdaj namesto 22 stopinj 26 v hiši ali še več)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.098
8.830
113
pri taščici
Poleti porabis 400kwh/mesec
Pozimi si porabil 700kwh/mesec
Ceprav imas sodobno hiso veliko 165m2 in nimam osebnih izkusenj s takimi hišami je meni teh 300kwh premalo za zimsko porabo. Predvsem zato ker verjetno ene 100kwh vec porabis samo za ogrevanje SV saj gre za njeno ogrevanje vsaj 2x vec energije kot poleti. (Nuzja temperatura vode in nizji COP TC).
Ce pa je 300kwh dovolj, potem pa to pomeni pol kW/h . Ne vem zakaj potem ljudje kupujejo 10kw tc, ce rabijo pol kw.

disc

Guru
4. feb 2011
2.646
745
113
Če se ne motim TČ dostikrat ogreva STV na grelce (da hitreje segreje). Sicer nisem zasledil, katero TČ ima, ampak mitsubishi ima kar nekaj nastavitev za grelce.