Milka?!

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.359
4.381
113
Če ste zgrešili point:
Moč multinacionalk naj bi izhajala iz tako imenovanih “teritorialnih omejitev dobave”. Gre za možnost, da proizvajalec ali dobavitelj določi, da se določen izdelek lahko prodaja samo v določenih državah oziroma da se v različnih državah prodaja pod različnimi pogoji. Praviloma gre za uveljavljene izdelke, ki “ne smejo manjkati na policah”.

Ne gre za stroške in davščine (to je vse samo eno mešanje megle, da butasti novinarji in ljudje imajo kaj žvečit brez veze), ampak PREPOVED nakupa izdelka (ki je cenejši v Nemčiji) trgovca iz Slovenije v Nemčiji in potem prodaja tukaj.
Recimo, da slovenski distributer prodaja slovenskemu trgovcu izdelek po ceni 2 EUR, v Nemčiji je cena tega izdelka 1.5 EUR, ampak ga prodajalec v Nemčiji ne sme prodati slovenskemu trgovcu. Če to ni omejevanje konkurence, potem ne vem kaj je. In če smo na enotnem trgu, potem je to kršitev.
Recimo avtomobilski proizvajalci so bili tega že izučeni, zato pa je toliko enodnevnih registracij.
Prodajalec lahko proda kateremkoli, dobavitelj pač ne!
Dobavitelj pa ne sme na drobno prodajat.

To kar ti praviš je pa ni prosti trg, multinacinalc lahko sam določa ceno dobaviteljem po državah in to ni nobeno omejevanje konkurence. Je tudi logično, da večja je regija večji so rabati ali porabati. Lahko celo da je cena izhodišča ista vendar so porabati precej večji in potem dobavitelj gre z boljšo ceno ven.

sad

Guru
24. avg 2007
22.438
11.220
113
Prodajalec lahko proda kateremkoli, dobavitelj pač ne!
Dobavitelj pa ne sme na drobno prodajat.

To kar ti praviš je pa ni prosti trg, multinacinalc lahko sam določa ceno dobaviteljem po državah in to ni nobeno omejevanje konkurence. Je tudi logično, da večja je regija večji so rabati ali porabati. Lahko celo da je cena izhodišča ista vendar so porabati precej večji in potem dobavitelj gre z boljšo ceno ven.
?
A si ti prebral kaj sem napisal?
Nikjer nisem pisal nič proti rabatom, porabatom in ostalemu bullshitu.
Napisal sem, da je izdelek na voljo (pa naj bo pri distributerju, maloprodaji ali pa proizvajalcu) v Nemčiji po 1.5 EUR. In slovenski prodajalec bi pač vzel svoj tovornjak, šel gor in kupil ta izdelek, pa ga prodajalec v Nemčiji NE SME PRODATI slovenskemu kupcu. Kdo misliš, da je zahteval to omejitev?
Samo butli vidijo tukaj sivino. In še enkrat: avtomobilski proizvajalci so bili tega naučeni. EK bi pa lahko sedaj še takim nategunom stopila na prst, namesto da se ukvarja z neumnostmi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.496
7.869
113
Dokler bo imela vsaka drzava svoje regulative glede hrane, tobaka, alkohola, zdravil ipd in to baje hocemo, ker nam ne bo bruselj nic govoril, je druzbeno in najbrz tudi pravno za njih zavezujoce, da gredo s tem. Ce ti prides s sleperjem gor, to ni za lastno rabo in je upravičen pomislek, da bos prodajal naprej in to ne po pravilih, ki so v tej drzavi. In ko se tak izdelek najde na tapeti, se gre prvo k proizvajalcu povprasat, kako se je znašel tam, kjer se ne bi smel. Kdor misli, da bodo za vsak izdelek individualno prirejal kaj kdo sme kam in do kje, pa... Boli jih patak, dokler se ne zmente, da je vse dovoljeno, je vse prepovedano. Manj sitnosti...

Ker če bi nek konzervans se znasel v drzavi, kjer je prepovedan, ugani koga bi klicali na odgovornost. Tistega, ki ima denar za kazen placat, ne tistega ki je mutil, zmutil in seveda zajebal, ampak ze tak nic nima.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe in sad

zakon

Guru
16. maj 2008
9.204
1.064
113
toti Maribor
No Jabe malo si pihnila mimo. Skoraj vsi predpisi so usklajeni v EU, tako da takih o katerih ti govoriš "aditivih" itd. ravno ne drži, če pa že pa jih je zelo malo.

sad

Guru
24. avg 2007
22.438
11.220
113
Dokler bo imela vsaka drzava svoje regulative glede hrane, tobaka, alkohola, zdravil ipd in to baje hocemo, ker nam ne bo bruselj nic govoril, je druzbeno in najbrz tudi pravno za njih zavezujoce, da gredo s tem. Ce ti prides s sleperjem gor, to ni za lastno rabo in je upravičen pomislek, da bos prodajal naprej in to ne po pravilih, ki so v tej drzavi. In ko se tak izdelek najde na tapeti, se gre prvo k proizvajalcu povprasat, kako se je znašel tam, kjer se ne bi smel. Kdor misli, da bodo za vsak izdelek individualno prirejal kaj kdo sme kam in do kje, pa... Boli jih patak, dokler se ne zmente, da je vse dovoljeno, je vse prepovedano. Manj sitnosti...

Ker če bi nek konzervans se znasel v drzavi, kjer je prepovedan, ugani koga bi klicali na odgovornost. Tistega, ki ima denar za kazen placat, ne tistega ki je mutil, zmutil in seveda zajebal, ampak ze tak nic nima.
Mi lahko podaš primer takega ''problema'' v EU?
Torej ne iz neke džibukistan države. Primer prehranskega izdelka, ki je v eni državi EU legalen, v drugi državi EU pa ne.
Hvala.

erikson

Guru
25. avg 2007
24.060
7.688
113
Pri spletnih trgovinah naj bi to uredili in tudi inšpektorji v Sloveniji radi pišejo odločbe, če se tega ne upošteva. Sploh Hrvati radi prijavljajo, če jim kdo noče prodati. Prinese pa to potem za seboj malo bolj kompleksno izdajanje računov zaradi različnega davka.

Kaj pa prodajalec v Nemčiji navede kot razlog, da ne sme prodati? Da ni slovenskega besedila na embalaži?

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.359
4.381
113
?
A si ti prebral kaj sem napisal?
Nikjer nisem pisal nič proti rabatom, porabatom in ostalemu bullshitu.
Napisal sem, da je izdelek na voljo (pa naj bo pri distributerju, maloprodaji ali pa proizvajalcu) v Nemčiji po 1.5 EUR. In slovenski prodajalec bi pač vzel svoj tovornjak, šel gor in kupil ta izdelek, pa ga prodajalec v Nemčiji NE SME PRODATI slovenskemu kupcu. Kdo misliš, da je zahteval to omejitev?
Samo butli vidijo tukaj sivino. In še enkrat: avtomobilski proizvajalci so bili tega naučeni. EK bi pa lahko sedaj še takim nategunom stopila na prst, namesto da se ukvarja z neumnostmi.
Bulšit... ti greš v Špar kot pravna oseba in lahko v Avstriji kupiš milko...

Dej nehi nabijat ne morš pa kupit od dobavitelja! Mi določen hw v švabaraju kupujemo, ker je cenej kt naš distributer, vendar ne od dobavitelja ampak od prodajalca, pa vseeno dobimo nižjo ceno in eu garancijo vzamemo.

Nehej nabijat. Nobene sivine ni. To je fact. Če pa meniš da jaz kot pravna oseba ne morem kupiti milke recimo v Avstriji od prodajalca pa grem stavit! Grosist je pa nekaj drugega on pa ima omejitev na regijo!

erikson

Guru
25. avg 2007
24.060
7.688
113
On topic.
Amazon noče več pošiljat Milke v SLO. Že nekaj mesecev. To ste verjetno opazili? Ta, ki se tu prodaja je po okusu obupna. Predvsem "noissete" je NO GO ta varianta, ki se prodaja v SLO. Naj jo imajo, če je nočejo prodat. Te v SLO kupoval ne bom. .
Na amazon.de lahko brez težav dodam Milko v košarico z dostavo v Slovenijo?

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.359
4.381
113
Na amazon.de lahko brez težav dodam Milko v košarico z dostavo v Slovenijo?
Ja sej ne ve.....
On misli da je to nezakonito če je grosist vezan na regijo...
mi imamo biznis račun na amazon.de in kamot kupiš karkoli......

Od prodajalca nisi regijsko omejen od grosista pa si.. amazon je pač le posrednik.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.496
7.869
113
Se pravi, se strinjas... SKORAJ vsi. Dost je eden. Pri nas gre v smeri, da zahtevamo se mal vec od kake regulative, ker pac je treba mal... Torej:
Boli jih patak, dokler se ne zmente, da je vse dovoljeno, je vse prepovedano. Manj sitnosti...

Kaj pa prodajalec v Nemčiji navede kot razlog, da ne sme prodati? Da ni slovenskega besedila na embalaži?
S tem je najlazje, imas tudi razlicne zahteve glede porekla in obdelave, kako mora biti kaj sledeno, zabelezeno ipd... Ce gledas odpoklice malo, se bio eko izdelke edino ven mece zaradi oporecnosti, ostale se bolj zaradi papirologije. Ocitno ni vse tako zelo poenoteno, kot bi nekateri želeli predstaviti.

Pa ni treba mi kaj dosti glupiti na pamet, ker zdele je spet nekaj novega, kjer od mene zahtevajo da zrihtam neko dovoljenje, se nekam registriram, da bo usklajeno z EU, pa ni nic usklajenega in mi ne znajo povedat kako in kaj zaenkrat in sem v biti v prekrsku po novem tam, tu pa sploh in bo predvideno izobrazevanje na to temo enkrat jeseni, ampak do takrat naj upam, da inspekcija ne pride. Ki pa ocitno pol ve, kaj je treba?! Zdaj pa, da se gre vsaka drzava take idiotizme, ko se enotimo, ampak ne čist, ker pri nas bo malo bolj na ostro, ker smo bolj papeski od papeza. Sicer ne gre za hrano, ampak je ravno tako ostro regulirana zadeva in si v nekem prekršku non-stop, ker so zadeve kontradiktorne, pa imam samo za Slovenijo skrbet, ne pa za nek splosen presek cele EU, kjer se vsake par mesece nekdo spomne lahko nekaj novega. Racune za to bistroumje in razmisljanja vsake nacije s svojo glavo seveda pobirajo koncni kupci. Manj jih je (manjsa drzava), bolj najebejo.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.359
4.381
113
meni je noče dati.... morda dobim katero s poštnino 40 -70 €. ...
primer sicer je out of stock... je pa biznis račun
1759134602303.png

Kot rečeno vse je legit....
Grosist ti pa ne bo prodal v Slovenijo, tukaj pa je omejitev od prodajalca pa če nima lastnih zadržkov bo prodal.. Res pa je danekateri nočejo prodajati v tujino ampak je to njihov policy ali se jim ne da ukvarjat z poštnino, davkom (ker ga v EU zavezancem v drugi državi ne obračunavajo) itd.. več je razlogov.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.202
2.741
113
Emona / Carnium
Sam, če kupiš pri nas, ne boš mogel vnukom razlagat, kako si moral 2025 na Amazon po Milko, ker pri nas (v komunizmu & svobodi) ni bila niti zdrava niti okusna. :evil:
Sem imel o problemih drugorazrednih državljanov napisan boljši komentar, ampak, ker smo v komunizmu, sem objavil tega, slabšega.:fredi:

tomi

Guru
1. sep 2007
19.228
10.299
113
MB
Torej po tvoji logiki Slovenci subvencioniramo majonezo Srbom in Hrvatom, ker oni imajo nižjo kupno moč :bonk:
predvidevam da je cena višja lahko tudi tam kjer je znamka višje pozicionirana, tak da nimam pojma kdo komu kaj subvencionira.

a ni blo podobno z gorenjem? da je pri nas bil premium ker smo pač verjeli da je premium ... v tujini so ga pa metali za tabo ?

• Všeč mi je
Reactions: optiplex