Povprečna bruto plača (v SLO)

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
4.269
-722
113
150.000.000 km away
Ojla, znalci,

podatek za leto 2025
"Povprečna bruto plača v Sloveniji za leto 2025 je bila 2.464,35 EUR za januar in 2.572,07 EUR za oktober."
Za odgovor na moje vprašanje ni pomemben znesek kot tak, da se ne bo kdo vtikal, da je sedaj plača višja/nižja/niti najmanj toliko/etc.fore.

Vprašanje je sledeče:

(najprej nekaj nakladanja)
ta znesek 2572,07€ pomeni povprečje vseh plač v SLO (to niti ni vprašanje, bolj trditev) in brez prevoza in malice, seveda. Kaj pa dodatek na delovno dobo?

Torej, če imaš 2500€ bruto + 10% na delovno dobo = 2750€

Vprašanje je: se povprečna bruto plača računa skupaj z dodatkom za delovno dobo (torej, na podlagi zgornjega: se vzame 2500€ ali 2750€ bruto)?

Tole ne sprašujem za prjatla. Pa tud brskat se mi ne da po netu. Če je to splošno znano, bo odgovor znan v nekaj minutah :)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.535
8.686
113
Statistični urad zajema dejanske plače, torej vsebujejo tudi dodatke za delovno dobo. Itak pa brez malice in prevoza.

• Všeč mi je
Reactions: Matko in sajkek

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.535
8.686
113
2500€

dodatek na delovno dobo je dodatek.
Ja in se upošteva k statistiki o brutto plači.

Ker ne vem kako bi davčna uprava, od kod predvidevam da se jemljejo podatki, vedela koliko imam jaz dodatka za delovno dobo. Ta je od podjetja do podjetja različna in ni samoumevna. Davčna dobi podatek o brutto plači od katere se odštejejo prispevki. Naj me kdo popravi če ima bolj insajderske informacije, kot je tale logika.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.535
8.686
113
To vem ... jaz se bolj nagibam k tvojemu, če sem pošten.
Moja je prava:

1770727069589.png

• Všeč mi je
Reactions: AndrejEnej

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.050
2.763
113
Ne vključuje:
  • Povračila stroškov v zvezi z delom: Sem sodijo predvsem nadomestilo za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela.
  • Regres za letni dopust: Ker gre za specifičen prejemek, se ne šteje v mesečno povprečje plače.
  • Dnevnice in terenski dodatki: To so povračila stroškov za delo na terenu ali potovanjih.
  • Prispevki delodajalca ("Bruto II"): Statistična bruto plača ne vključuje dodatnih 16,10 % prispevkov, ki jih mora delodajalec plačati "na" bruto plačo (npr. prispevek za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, ki ga plača podjetje).
  • Refundirana nadomestila: Plače za delavce na dolgotrajni bolniški (nad 30 dni) ali porodniškem dopustu, ki jih krije ZZZS ali država.

Z referenčnim mesecem april 2024 smo prešli na uporabo novega administrativnega podatkovnega vira, in sicer smo za pripravo mesečne statistike plač zaposlenih pri pravnih osebah in s tem za izračun povprečnih mesečnih bruto in neto plač uporabili podatke iz obračuna davčnega odtegljaja za dohodke, od katerih se obračuna davčni odtegljaj in/ali prispevki za socialno varnost (obrazec REK-O).Podatki do vključno marca 2024 so objavljeni skladno s prejšnjo metodologijo, kjer smo podatke pridobili s pomočjo spletnega vprašalnika Plače zaposlenih pri pravnih osebah ZAP/M (za pravne osebe, ki niso proračunski uporabniki) oz. iz Informacijskega sistema za posredovanje in analizo podatkov o plačah, drugih izplačilih in številu zaposlenih v javnem sektorju – ISPAP (za proračunske uporabnike).Podatki od aprila 2024 naprej zaradi spremembe podatkovnega vira (tj. prehoda na uporabo podatkov iz administrativnega vira – obrazca REK-O) niso popolnoma primerljivi z istovrstnimi mesečnimi podatki o plačah za obdobje do vključno marca 2024.Že objavljeni (uradni) podatki o višini plače po posameznih mesecih (za obdobje do vključno marca 2024) se zaradi teh izračunov iz novega vira ne spreminjajo.