metrska rolada

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.516
14
38
36
Dolenjska
Verjetno za začetek kar dovolj veliko pečico, da boš spekla pecivo
tongue-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
51
Ljubljana
Sej to se speče 2x razreže in potem fila; pa rata ''meter''.
Ne rabiš meterske pečice
evil.gif
 

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
51
Ljubljana
Ni glih rolada ampak.........

Testo:
4 rumenjaki
25 dag sladkorja
1,5 dcl vode
1,5 dcl olja
26 dag moke
4 beljaki - sneg
1 pecilni prašek

2 žlici kakava in mleko za vmešanje kakava
za polovico testa

KREMA:
4 dcl mleka
1 vanilij puding
25 dag margarine
20 dag sladkorja v prahu

Čokoladni preliv po želji:
20 dag čokolade za kuhanje
10 dag rastlinske masti

Postopek izdelave:
Dobro je, če imamo dva pekača v obliki srninega hrbta dolga 30 cm.
Rumenjake, sladkor in polovico vode penasto vmešamo. Nato počasi dolivamo še preostanek vode in olje.
V moko vmešamo pecilni prašek. Iz beljakov naredimo sneg. Na stepene rumenjake damo najprej sneg in nato moko. Rahlo vmešamo.
V dobro namazan in pomokan pekač vlijemo polovico testa. V drugo polovico testa vmešamo tekoč razmešan kakav. Na rahlo premešamo in damo v drug pekač.
V prej ogreti pečici na 180 C pečemo pecivo 35-40 minut. Pečeno takoj zvrnemo na desko.

Med tem pripravimo kremo. Skuhamo puding.
Sladkor in margarino penasto vmešamo.
Kuhan puding med ohlajanjem večkrat premešamo, da se ne naredijo skorjica in grude.
Ko je puding ohlajen, ga dodamo spenjeni margarini. Pazimo, da imata obe masi enaki temperaturi (če je puding še topel, se lahko sesiri ali zgrudi).
Pripravimo podlago za sestavljanje peciva.
Najboljše je debelejši karton prevlečen z alufolijo v velikosti širine police v hladilniku (cca 40x30 cm).

Ohlajeno pecivo razrežemo na rezine po rebrih. Na vsako rezino damo 1 srednjo žlico kreme in razmažemo po rezini. Nato zlagamo eno rumeno rezino, kateri prilepimo temno rezino in nadaljujemo z zlaganjem na pripravljen karton. Ko je pecivo zloženo, ga še malo poravnamo in po želji premažemo s preostalo kremo ali prelijemo s čokoladnim prelivom.
Pecivo damo v hladilnik, da malo otrdi.
Sedaj pa še k bistvu zlaganja peciva. Pecivo režemo postrani (v kotu npr. 30 stopinj). Tako je odrezana rezina pol rumena, pol temna.
Upam, da je to to
smile-1.gif


Pa veliko uspeha.
 

Lumpi

Zelenc'
5. sep 2007
27
0
1
Pri nas pa pri roladi nikol ne kompliciramo in je nadev cist simpl in ful dobr:
1/2 l sladke stepene smetane, v njej pa 4 velike zlice brusnicne marmelade.
30104-rolada.jpg
 

Priponke

  • 30104-rolada.jpg
    30104-rolada.jpg
    121,5 KB · Ogledi: 1.007

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Najbolj simpel rolada (in zame najboljša):
Navaden biskvit/testo za rolado (za recept poglejte v kuharsko knjigo), na to vržeš stepeno sladko smetano (naj bo kar trdo stepena), na to vržeš zrelo banano in zaviješ. Mljask