Maloprodajne cene Slovenija vs ostala EU

Steve

Guru
13. avg 2007
10.108
2.030
113
V sloveniji je veliko stvari dražje kot v tujini, tu ni debate. Ampak bolj kot tuhat o tem, nikoli ne pridem zadevi do dna, zato prosim da mi tukaj nekdo to razloži. Sam nisem iz tega foha, ampak nekaj vseeno vem, si razlagam zadevo takole:
Ko smo vstopili v EU, se nam je odprl celoten trg evropske unije, brez ovir. Ampak meni se zdi da se slovenci nekak pijano držimo principa generalni uvoznik --->trgovec---->potrošnik. V tem primeru je seveda uvoznik kralj, on postavi svojo ceno (ki je seveda visoka) in zadnji člen v tej verigi stvar enostavno ne more dobit poceni, ker je že v štartu visoka cena. Zdaj pa mene zanima če je pri nas kaki poseben zakon (me sploh nebi čudlo) ki zapoveduje da se mora kupovat preko generalnega uvoznika? Ker če je temu tako, čemu pol flancanje o odprtem trgu in podobne bučke?

No ker se meni zdi da temu ni tako, je tukaj drugo vprašanje, o katerem nevem kaj dosti: nabavne verige. koliko vem, so to verige, ki vključujejo trgovce iz cele eu, ki kupujejo blago v enormnih količinah, temu primerna je cena, ki je prcej nizka.

Naši trgovci kot glavni razlog, zakaj je pri nas vse dražje, navajajo mali trg, male nabavne količine, višje cene. No če res obstajajo te verige in se lahko gre mimo naših uvoznikov, v čem je problem?
Namreč nismo najmanjša eu država in po tej logiki, trgovine v kakem luxemburgu ipd. sploh obstajale nebi.

Meni gre to že počasi pošteno na organ in vedno več stvari kupujem preko interneta, kar je občutno ceneje in v sosednjem grazu, kjer je spet ceneje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.998
7.177
113
Res je, večina velikih podjetih ima utečene tirnice in ponavadi potekajo tako, kot praviš ti. Se pa zadnje časa pojavlja veliko "s.p.jev" ki nabavlajo robo iz EU in preprodajo tu, za par % profita. Zakaj se veliki tega ne poslužujejo ne vem, verjetno se jim ne da jebat, ker to vseeno potegne nekaj za sabo; SLO navodila, garancija, itd...

So pa pri nas tudi problm trgovci. Recimo v tujini delajo spletne štacune s par % profita, koliko je pri nas, pa se lahko le ugiba, je pa dvomestna številka.

Saj bo počasi bolje, trenutno še imajo nekateri pač monopol...

netko

Guru
25. jul 2007
7.033
2.345
113
ne razumem ne prvega ne drugega... začnita uvažati in služiti 3% glede na to da bosta tako ugodna se vama obeta veliko posla in posledično veliko zaslužka... če grem še naprej vaju vprašam zakaj tega še ne počneta... skoraj pa bi se poscal od smeha ko si npaisal da naši spletniki delajo z dvomestno maržo...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.998
7.177
113
Govorim o bruto marži, koliko je to neto je pa odvisno od njihove nesposobnosti/sposobnosti.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.108
2.030
113
Citat:
Uporabnik netko pravi:
ne razumem ne prvega ne drugega...

vidim ja da imaš na splošno težave z razumevanjem. še enkrat pozorno preberi moj prvi odstavek. zastavljen je kot vprašanje.
zanimivo pa je da to ni prvi forum, kjer sem zastavil podobno vprašanje. in na vsakem forumu so prisotni tudi trgovci. no odgovora do danes še nimam, imam pa polno jamrajočih trgovcev, ki vsi isto trobijo o malem trgu in podobno

Steve

Guru
13. avg 2007
10.108
2.030
113
če se lahko gre mimo naših uvoznikov, če se lahko povezuje z tujimi nabavnimi verigami, kako je potem z reklamacijami,... nekdo iz prakse da to razloži, ker kot sem napisal, sam ne vem in me blazno zanima

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.702
3.244
113
v lokalni ostariji
lej ti bom odgovoril:

1. nabavne količine, 2. logistika 3. rok dobave 4. dodatno delo...

nekaj je če ti preko ebay-a nabaviš en komplet lego kock. nekaj popolnoma drugega je nabavit robo za X trgovin... pa da ne boš mislil da ni direktnega uvoza je je... vendar je tak da "uradni" dobavitelj naroči pri proizvajalcu KOLIČINE, katere podistribuira po celi slo posledično pa ima boljše cene. tak da trgovca pride na koncu isto. je pa tudi res da slo. ej konec koncev VAS v evropi. 2mio prebivalcev vse skupaj... koliko ga ima npr berlin? zdaj razumeš problem majhnosti trga in posledično večjih cen. ne jamrejte, zacnite delat!

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.801
192
63
Mislim, da zakona ni.
Je pa tako, da fizične osebe ne morejo kupovati od uvoznika, ker ta ni zasnovan kot maloprodaja. Ponavadi gre roba čez 2,3,4 roke preden pride h končnemu kupcu.
Problem cen je po mojem mnjenju predvsem v izredno majhnih količinah. Od tod tudi v štartu visoka cena.
Uvoznik v SLO pač naroči po 10 kosov neke opreme in za 10 kosov dobi recimo 20% rabata. Nemec naroča po 1000 kosov v enem naročilu in dobi 50% rabata. Je pa še drugi moment, to so stroški prodaje, ki so pri majhnih količinah spet relativno visoke za 1 kos. Če želiš prodajat recimo avtomobilčke na daljinsko vodenje, moraš najprej zadevo naštudirati, da je potem lahko predstaviš (direktna prodaja, oglasi, izložbe, sejmi, katalogi, internetna stran). Potem moraš imeti skladišče zanjo, servis. To stane 20.000evrov na leto. Torej, če planiraš prodati 1000 kosov, moraš k ceni prišteti 20 evrov za te stroške (če ni dovolj rezerve v rabatu, zastonj pa nihče ne dela). Italijan proda 10.000 kosov in že v osnovi nižjo ceno dvigne le za 2 eur.

lp

Steve

Guru
13. avg 2007
10.108
2.030
113
majhnost trga se da rešit z povezovanjem v trgovske verige. potem majhnost in podobno odpade, če naroča več trgovcev iz večih držav skupaj. to me še najbolj zanima kako je s tem pri nas. vem da gre, ampak očitno to ni neka običajna praksa (še) pri nas
confused-1.gif

en tip z računalniško trgovino mi je razlagal o tem da se je povezal z jodlari in dobiva komponente po cenah, da se našim uvoznikom lahko v lape reži. tudi garancija ni problem, ker mi je po hitrem postopku zrihtal pokvarjeno mamaplato. Žal ga nisem podrobno izprašal, zato pa sprašujem tukaj

alex3

Pripravnik
7. jul 2009
85
0
6
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Zdaj pa mene zanima če je pri nas kaki poseben zakon (me sploh nebi čudlo) ki zapoveduje da se mora kupovat preko generalnega uvoznika?

Takšen "zakon" so zelo radi kar naši distributerji, ki se na vse kriplje trudijo vzdrževati "predpisane" cene. Recimo, da imaš trgovino z računalniško robo. Če boš nabavljal zunaj in prodajal pod najnižjo ceno, ki jo na našem trgu še tolerira distributer, te bo slednji enostavno privil

Recimo, da dobiš Asusove prenosnike ceneje v tujini, zato jih vzameš tam in tudi pri nas prodajaš ceneje od vseh domačih trgovcev. Ampak hudič je, ker slovenski distributer za Asus uvaža še kup drugih firm. In če se mu zameriš s tvojimi poceni Asusi, te bo privil pri drugih izdelkih, ki jih nabavljaš pri njemu.

Saj, če malo pogledaš po trgovinah, imajo tehniko večinoma vsi podobne cene +/- par evrov. Zakaj? Ker slo distributer začne groziti trgovcu, če spusti ceno pod najnižjo, ki jo on še dovoli.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.998
7.177
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
če se lahko gre mimo naših uvoznikov, če se lahko povezuje z tujimi nabavnimi verigami, kako je potem z reklamacijami,... nekdo iz prakse da to razloži, ker kot sem napisal, sam ne vem in me blazno zanima

Seveda lahko nabavljaš drugje. Poskrbeti moraš edino za Slovenska navodila in servis, če ga boš nudil sam. Če prodajaš robo, ki ima pri nas "pooblaščen" servis, pa se lahko servisira pri nas, a se zna zgodit, da te jebejo, oz tvoje stranke in namerno zavlačujejo do zakonskih rokov.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
K si že glih Alkoholik...

Identičen ouzo... 12, nč posebnga... stane v Grčiji manj kot 5€.
V Avstriji - Interspar okol 8, pr nas ga pa potegne ke do 15...

Slovenija vs. Avstrija ni neke take razlike, da bi se blo za to ob tla metat treba. Če bi se pa kdo rad, se pa lahko pogovarjo o tem, kolk stane absinth v San Marinu...

Pa predvidevam, da za te reči glih ni treba prevajat navodil, garancija oz. servis je pa zaenkrat še brezplačen...

Tko da me prov zanima, če zna kdo to razložit...

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik Steve pravi:

Seveda lahko nabavljaš drugje. Poskrbeti moraš edino za Slovenska navodila in servis, če ga boš nudil sam. Če prodajaš robo, ki ima pri nas "pooblaščen" servis, pa se lahko servisira pri nas, a se zna zgodit, da te jebejo, oz tvoje stranke in namerno zavlačujejo do zakonskih rokov.
in če uvažaš tako,da imaš par % razlike v ceni, rabiš xxx kosov samo da pokriješ strošek izdelave navodil, stroške reklamacij in rezervnih delov. drugače pa tudi pooblaščen servis ni dolžen sprejeti izdelka, ki ni namenjen za naš trg oz. ni bil prodan pri pooblaščenem prodajalcu.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.123
6.879
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Recimo v tujini delajo spletne štacune s par % profita, koliko je pri nas, pa se lahko le ugiba, je pa dvomestna številka.
Tudi pri nas gre (samo) za par odstotkov. Če pogledaš bilance boš videl, da naprimer računalniške spletne trgovine nimajo omembe vrednega dobička. Stroški pa so visoki, Mimovrste mesečno samo za plače in prispevke zaposlenih porabi okoli 70.000 EUR, Big Bang (ki je tudi klasična trgovina) pa celo 900.000 EUR. Zdaj pa računaj, koliko razlike v ceni moraš narediti vsak mesec, da nisi v minusu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.998
7.177
113
Zato sem se popravil in omenil bruto maržo. Če je nekdo tako nesposoben, da ponuca ogromno delovne sile za obdelavo naročila, se mu seveda neto marža primerno zniža. Pri spletnih prodajalnih se gre za optimizacijo procesov...verjetno vas veliko ne ve, a največje spletne štacune pri nas še vedno artikle vnašajo ročno, koliko odvečne delovne sile in denarja gre tukaj v luft pa lahko zgolj ugibamo. Krivda za to je pa predvsem na strani uvoznikov, ki so seveda lenobe in zaostali za časom, ter kaj drugega, kot cenike v excellu ne poznajo.

Ampak kot sem rekel...čas bo tudi to spremenil.

PS, na hrvaškem je marža še večja, nekoliko takšna, kot je bila pri nas pred 5 leti.

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Dokler lahko prodaš po 15 pač ne boš prodajal za 10. Svojih 15 opravičiš z vsemi mogočimi stroški (nujnimi in manj nujnimi). Ko pa te konkurenca prisili v nižanje cen nenadoma ugotoviš da se da marsikaj narediti bolj racionalno, se izpogajati za nižje nabavne cene,.... Če pa tega ne ugotoviš pač propadeš. Tu je vsa znanost.
Na srečo naših uvoznikov in distributerjev je veliko ljudi ki se bojijo nekaj kupiti prek spleta, za povrh še v tujini...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.998
7.177
113
Če pa je mimovrste prejelo lansko leto zlato gazelo in so bojda zelo rastoče podjetje, kako se boji kdo kupiti preko spleta?

Problem je, da je monopol...mimovrste, enaa...potem pa so še le kakšni "s.p.-ji" katerm pa folka ne zaupa in rastejo ko gobe, a tudi hitro ugasnejo...superstore je pa neslavno propadel.