Izdajanje računa v EU 2025

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
745
304
63
Z letom 2025 je v veljavo stopilo en kup sprememb na davčnem področju.

Zanima me, če se za (ne DDV zavezan) normirani s.p., ki opravlja storitev v drugi članici EU, kaj spremni? Ali še vedno ostaja, da (p)ostaneš atipični ddv zavezanec in oddajaš DDV-O in RP-O mesečeno?

Berem da je sedaj neka nova SME ureditev. https://www.anova.si/posebna-ureditev-za-mala-podjetja-sme-ureditev/

Kdo ve kaj bolj točno glede tega? Kako postopati v tem primeru?

Bobo24

Zelenc'
30. dec 2024
1
0
1
Zdravo,
nisem prej opazil teme... precej odvisno je od tega, za kakšne vrste storitve gre in komu se prodaja.
Če gre za storitve na daljavo, kjer ni nekih posebnosti, se ni veliko spremenilo.
Kar se pa novosti tiče - SME ureditev je namenjena bolj opravljanju storitev na lokaciji v TUJI DRŽAVI EU končnim kupcem, ter tam, kjer velja, da bi (že dozdaj) moral pridobiti davčno številko tiste države. Primer - montaža nečesa na objektu v državi EU.

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
745
304
63
Opravljam storitev na ozemlju EU. Preko eDavkov sem že pred tremi tedni in pol oddal obrazec za registracijo v SME pa je obrazec še vedno "v obdelavi".

V kolikor sem razumel SME poenostavi zadeve, saj ni več obrnjene davčne obveznosti, poleg tega pa je treba o prometu poročati 4x letno in ne vsaki mesec kot pri atipičnem DDV zavezancu.

Seveda pa je treba biti pozoren, da ne presežeš limita za določeno državo in pa skupnega limita EU