Ločitev in delitev premoženja

Alan_Bastard

Pripravnik
12. dec 2007
168
1
18
Ljubljana
Imam problem, namreč zaradi neznosnih razmer in laži želim vložit tožbo za razvezo, in tukaj pride do težav, ker žena zahteva polovico vsega kar imava. Dejansko pa sva skupaj ustvarila oziroma kupila predmete za vsakodnevno rabo, prikolico in stanovanje.

Prikolico ni problem razdeliti, ker bo en drugega izplačal, prav tako predmete za vsakodnevno rabo. Do problema pride pri stanovanju, ker žena zahteva polovico stanovanja, medtem ko sem k nakupu stanovanja jaz prispeval 1/3 (prodal sem delnice, ki sem jih kupil še predno sva se z ženo poznala), 1/3 so nam dali moji starši in za 1/3 je žena vzela kredit, katerega obroke sva skupaj odplačevala. Moje mnenje je, da edino kar ji pripada je, da jaz v celoti prevzamem krediti ter ji povrnem polovico zneska za že plačane obroke kredita. Imam potrdilo o nakupu delnic in prav tako o prodaji, tudi potrdila imam o plačilu kupnine stanovanja s strani staršev, ki so iz svojih računov nakazali. Tako, da tukaj od kje je denar prišel dejansko ni nič sporni.

Namreč 1/3 sredstev, ki sem jih jaz prispeval in sem jih imel v lasti še predno sem jo spoznal naj bi bila moja last, kar pravi tudi 51. člen Zakona o zakonski uvezi in družinskih razmerjih. Prav tako naj bi 1/3 sredstev, ki so nama oz. meni kot darilo ob nakupu stanovanja dali moji starši bila moja osebna sredstva oz. se ne bi delila, ker jih nisva midva kot zakonca pridobila z delom v času trajanja zakonske zveze.

6. Premoženjska razmerja med zakonci
51. člen

(1) Premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze, ostane njegova last in z njim samostojno razpolaga.
(2) Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje.

Sama pravi, da so delnice, ki sem jih prodal skupne, ker sem jih prodal v času zakona in ne šteje, da sem jih prej kupil .... skratka noro. Prav tako, da sva stanovanje kupila skupaj in da nima veze, če je bilo financirano z mojim posebnim premoženjem, ki sem ga imel od prej in z darili od staršev.

Prav tako odvetnica pravi, da jaz lahko dokazujem, da je to moje, ampak bo ona dokazovala, da je več kuhala in ji zato pripada večji delež, kot pravi zakon v 59. členu?
Klub temu, da sem mogoče malo manj sodeloval pri opravljanju domačih del (sem pa več na drugih področjih skrb za avto, popravila, prikolici ... ampak to naj ne bi štelo po mnenju odvetnice), pri vzgoji in varstvu otrok sva enako oz. mogoče celo jaz več (več časa preživet dopust, varstvo, ko so bili bolani ...) ter skoraj v celoti sem skrbel za ohranitev premoženja (vodenje, izbira zavarovanj ....).

59. člen

(1) Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju.
(2) V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.

Zanimajo me predvsem izkušnje kako to poteka na sodišču, ker moj odvetnik pravi, da je vse jasno, njena odvetnica, da ji ne vem kaj vse pripada. Mene pa zanima čisto izkušnje posameznika in postopek ali se to vse v ločitvenem postopku uredi ali treba še naprej na sodišče v drugem postopku, tožbi ....
 

map

Guru
6. jul 2008
7.779
1.919
113
najrajš na babi
Kolk je pa vrednost polovice stanovanja. če je to neki manjši znesek, recimo 20, 30k EUR, bi jo jest kr izplačal, pa se hudiča rešil za vedno. ker na sodniji je vedno kompliciranje in se zadeva vleče. Če ne drugega bo dokazovala da je vsak mesec več računov plačala kot ti, pa več pralnega praha kupla, itd. Pa pomnoži z xy let, pa stroški odvetnika, pa se zadeva ne splača. Če je pa polovica vredna ne vem, 70, 100k EUR ali kej takega, potem je pa druga zgodba.
 

Alan_Bastard

Pripravnik
12. dec 2007
168
1
18
Ljubljana
Polovica je okoli 100 k. Tudi jaz sem ji bil pripravljen plačati 10-15 k sam, da se ne komplicira, ker sva se glede otrok vse dogovorila. Samo prvo je hotela samo polovico obrokov, potem 2k, potem 25k, no na koncu hoče polovico vsega. Kljub temu, da sva ves čas zakona finačno prispevala v deležu 70 % jaz in 30 %. Samo to zdaj dokazat je problem.
 
  • Všeč mi je
Reactions: kajn

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.355
222
63
Kras
www.mtl.si
Najprej, nimam praktičnih izkušenj. Sem pa videl (tudi tukaj gor) kar nekaj horror stories glede ločitev, kjer so več ali manj vedno potegnili očetje krajšo.
Sam bi pristopil tako: koliko sta prispevala v zakonu v % je po moje nepomembno, ker ko boš ti vrgel zneske na mizo, bo ona vrgla čiščenje, pa pedikuro, pa otroci, itd. In bo kar naenkrat ona zraven mesečno prispevala še jurja :)...
Tako da, sam bi šel pri premoženju ustvarjenem v času zveze na 50-50%.
Kar se pa tiče predhodnega premoženja, pa po moje nikakor ti tega ne more vzeti oz. dokazat, da ni tvoje. Torej, če si ti vrgel v stanovanje svoje delnice+denar s strani staršev v višini npr. 100.000 EUR se bi to moralo izločiti ven. Ravno tako tudi morebitne druge stvari, npr. avto. Isto velja seveda tudi zanjo
In če je sedaj celotno vajino premoženje vredno 200.000, odšteješ to kar si prinesel pred zvezo (npr. 100 jurjev), ji skeširaš 50 jurjev in greš. In upaš, da bo vzela. Je to fer: verjetno ne, ampak v takih okoliščinah ni cilj, da se ti fer počutiš, ampak da zaključiš zgodbo z minimalnimi stroški.
Ker če boš šel enkrat na sodišče, se zavedaj, da ti bodo samo ti stroški požrli še pa še denarja, da ne govorimo o živcih in še čem. S tistim 70-30 ne vem, jaz ne bi šel v to smer, morda kot pogajalsko izhodišče, ampak ti je že odvetnica povedala, kaj se bo zgodilo. Boš naenkrat ugotovil, da je bilo tisto brezplačno čiščenje in kuhanje kar svinjsko drago na koncu.
Držim pesti, da dobro zrihtaš. Morda se bo softi javil. On ti lahko zagotovo kaj bolj pametnega svetuje kot jaz.
 

Guinness

Guru
2. jul 2008
3.970
2.687
113
mtl je kar prav napisal. Sem bil 10 let nazaj na istem. Kar naenkrat je ona, ki je bila nekaj časa brezposelna, ostalo pa na minimalcu zahtevala ful denarja, ker je gospodinjila, pazila otroke, malodane še predelne stene podirala in zidala,... V vsakem primeru bo verjetno dobila več, kot si ji ti pripravljen izplačati, ker sodišče gleda tudi na gospodinjenje, če so pa otroci v igri je pa za sodišče itak logično, da ga dec pije v gostilni, boga ženska pa doma cele dneve čisti, skrbi za otroke in gara.
 

Alan_Bastard

Pripravnik
12. dec 2007
168
1
18
Ljubljana
Tukaj ni problem, da bi bila gospodinja, ker je tudi delala, sicer za nižjo plačo, ampak skrb za dom, otroke, finance je bilo 50-50, če ne celo 40-60% v mojo korist.1/3 mislim, da ni sporna, ker so dejansko moja sredstva, 1/3 je darilo od mojih staršev tukaj vidim problem dokazovati, da so to res meni dali in ne nam, in 1/3 je kredit, ki ga skupaj odplačujeva. Tako, da moj cilj je prevzem kredita in izplačilo njenega deleža plačanih obrokov, ker sva jih skupaj plačeval. Samo to, se pa res bojim, da bo ona kot ženska v priviligiranem položaju.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.805
3.815
113
Izplačaj kar hoče in pozabi.

Po zakonu ti odkar sta poročena pripada natanko polovica vsega premoženja ki sta ga ustvarila v tem času (skupaj). Preveri kaj si podpisal ob poroki!;)

Tudi nesorazmerni prihodki tega ne spremenijo veliko, lahko se spremeni malo delež če sodišču dokažeš večji doprinos (samo pazi ker se pucanje kopalnice, kuhanje, rihtanje otrokov ipd. šteje za ceno 3h varušk in gospodinj če to dela žena) ampak zagotov ne bo nikoli "pravično".

Pa ne s tem da boljše odnese ženska (žena), ker poznam tudi primere ko je mož luzer in propalica celo živlejnje pa po razvezi dobi polovico. Skratka nastrada tisti ki prispeva več, to je cena skupnega življenja oz. poroke. Če se s tem ne strinjaš živi na koruzi ali pa imej družinski "črni fond".
 
  • Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.355
222
63
Kras
www.mtl.si
Torej, če prav razumem ob znanih vseh tvojih informacijah ona zahteva polovico vrednosti stanovanja? 100.000?
Damn, resnično ti želim, da se bo zadeva vsaj približno dobro rešila, ker očitno imaš opravka z ...

Glede darila staršev: verjetno je prišlo na tvoj račun, zraven priloži še pisno izjavo (lahko z overjenim podpisom), da je šlo za darilo izključno tebi.
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.046
389
83
44
dolenska
Če je pameten, se ne bo pogovarjal brez odvetnika. Iz moje okolice so se ločenci približno uredu zmenil samo če je dec imel odvetnika.
Drago a resnično.
 

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Za kar je možnosti točno 0, ker je očitno da odvetnica bivši ženi prikazuje, da ji pripada polovica. Torej zakaj bi se na 4 oči zmenila za kaj manj? Sploh če upoštevamo, da pri takih zadevah ni samo to koliko dobiš, ampak da dobiš to kar drugi noče dati.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mtl

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Približno enako kot njemu njegov odvetnik prikazuje, da mu pripada 3/4, čeprav bo to izredno težko dokazat.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mtl

Guinness

Guru
2. jul 2008
3.970
2.687
113
Odvetnikom je vedno vse jasno, na koncu sem pa plačal vseeno malo več kot mu je bilo jasno, pa še kar nekaj tisoč evrov za njegovo prognozo jasnosti, pa ni bil slab odvetnik, tako da računaj da par jurjev boš še za odvetnika zmetal.
 

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.355
222
63
Kras
www.mtl.si
Zato sem rekel zgoraj, da če je le možno naj se zmenita, čeprav bo moral kaj več požret in plačat. Ker ko greš enkrat se vojno na sodišču šele vidiš, v kakšnem dodatnem (tudi stroškovnem) dreku si.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.029
1.258
113
Odvetnik bo kasiral glede na vrednost spora. Ce je vrednost velika, se kar pripravi za nore cifre.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
40.754
5.380
113
Za kar je možnosti točno 0, ker je očitno da odvetnica bivši ženi prikazuje, da ji pripada polovica. Torej zakaj bi se na 4 oči zmenila za kaj manj? Sploh če upoštevamo, da pri takih zadevah ni samo to koliko dobiš, ampak da dobiš to kar drugi noče dati.
Glede na spine ki jih ima ex o zneskih jo ne masira samo odvetnica....tuki je še žlahta...kokokolegice itd...
 

LeQuack

Guru
26. avg 2007
6.808
3.336
113
40
Lj
Zakaj nima vsaka poroka še rezervni fond za ločitve, karmo morata oba vplačevati? In pa seveda bi morale biti poroke ustrezno kasko zavarovane za primer ločitve. Ljubezen se meri v denarju na žalost.
 

Lucijan

Pripravnik
2. jun 2015
178
2
18
Imam podobno dilemo kot avtor teme, samo da je zaenkrat še samo dilema in ne problem. Zna pa se zgoditi v prihodnosti. V skupno prebivališče sem vložil moje stanovanje, lep delež so prispevali moji starši, ostalo pa sva vzela na kredit (vsak svojega). Jaz sem svojega odplačal, ona pa je obtičala s švicarskim kreditom. Ne bi rad prevzel teme, me pa zanima kako je z dolgovi (neodplačanimi krediti) ob razvezi.