Koliko stane gradnja hiše?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.086
115
63
Lepo prosim za vaše izkušnje in nasvete.

Predpostavimo, da dobim primerno zazidljivo parcelo in da si želim sorazmerno majhno ampak udobno in moderno hišo preplavljeno se svetlobo.

Kje sploh začeti? Koliko stane arhitekt, ki bo po mojih željah vse zrisal?

Rad bi, da me jutranje sonce zbudi in da popoldneve uživam na sončni terasi z razgledom. To je v nasprotju z pametjo, ki predlaga pritlićno stavbo za starost. Koliko le stane dvigalo za eno nadstropje?

Ima podkletitev smisel, ali je bolje in ceneje za zbirko vin imeti 2 hladilnika brez kleti.

Garaža za en večji avto in en majhen električen za v trgovino morda ločena od hiše, da ni treba ogrevati?

Kako sploh urediti ogrevanje?

Koliko le bo stala sončna elektrarna, še posebaj če ne bo mogoče priklopit na omrežje (okoli Ljubljane je omrežje povsod preobremenjeno) in bom rabil hranilnik...

Marxon

Majstr
24. feb 2009
839
448
63
Glede na zapisano bi težko rekel, da si jo sposoben zaslužiti sam.

Ampak naj bo — okvirno računaj, da te bo takšna hiša stala okoli 300 k€, z odstopanjem ±50 %, odvisno od želja, zahtevnosti in količine kompliciranja.

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: Hanzi in Samo Svoj

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.241
764
113
Po postu sodec ti niti slucajno ni jasno kaj pomeni gradnja hise. Mel bi malo hiso pa lift bi mel? Teraso z razgledom. Ce bos mel razgled ga bos mel tudi z vrta, se bos mel pa zraven bajto pa tut s terase ne bos vidu dlje kot soseda. In ne mislit da nekdo ne bo naredu bajte zraven tvoje da bi ti imel razgled. Pa arhitekt ti bo naredu svojo vizijo, ti moras vedet kaj rabis. Drugac pa ce ne mores v nasljednjih 5 letih brez da crknes napraskat 400-500k samo za bajto pol bols da ne zacenjas. Razen ce mislis samo za to delat. Ne poznam se osebnih okoliscin ( zena, otroci itd. ), ampak to rabis met 25 let, pol otroci grejo in mas en kup prostora. Ce pa bos ze delal naredi tolk veliko kot rabis in ne tolk veliko kot bi jo rad.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.217
8.320
113
pri taščici
Klet delas ce imas parcelo v naklonu.
Klet delas ce parcelo kupis po 500+€/m2 in ti ne pustijo delat 3 nadstropne hise.
V hisi imej en temperaturni rezim.
V sodobnih hisah imeti razliko v T vec kot 5C je neumnost.
Glede na trenutne (borzne) cene elektrike jaz ne bi montiral SE.
Mogoce kak panel kot balkonsko, da pokrijes STB porabo hise.
Elektricni avto,zunaj pod nadstreskom ali v garaži ločeni od hise vsaj z nekimi pozarnimi vrati.
Čeprav kot kaze so veliko bolj nevarni bicikli skiroji in podobne baterijske zadeve. Ki pa jih imano običajno v hisi
Cena gradnje do zlice na mizi;
Kak apollo verjetno ve.
Od 2k/m2 naprej, limit navzgor je neomejen.
Lahko tudi 10k/,m2

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.101
8.380
113
Ce bi gradili samo investitorji, ki vedo, kaj je gradnja hiše, preden so svojo začeli, 95% enostanovanjskih his ne bi bilo. Sem padejo tudi vsi tisti, ki mislijo, da vedo, pa na koncu nastane kar nekaj za 30% vec.

Tak da Primzi ima prednost v tem, da ni obremenjen z mislijo, da bilokaj ve.

Ce imas parcelo, pojdi po lokacijsko informacijo. Par arhitektom (reference znancev, vidis hiso, ki ti je vsec in potrkas na vrata, ter vprašaš, kdo je risal - vem, nepojemljivo v casu chatgptja) posljes povprasevanje z napisanim, kar si gor napisal. Ne rabis več, te bo ze vprašal, ce bo hotel kaj vec za ponudbo in potem izberes enega. Skupaj prideta do preseka zelja, zmoznosti in dovoljenega.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.101
8.380
113
P.s.
Cena gradnje? Bos primerjal, ne bos si mogel pomagati. Glej, da bo skupni imenovalec. Eno je cena gradnje v ozkem smislu. Od podloznega betona do zdokoncane z grobo okolico. Pa bruto vs neto. Drugo je se vsa papirologija zraven (projekti, komunalec, takse ipd). Tretje je "do vselitve", kjer vsak drugo razume pod to. Eni imajo vse končano od podna do strehe, drugi imajo en stuk od treh, brez fasade in s paletami in brvmi pred vhodom, da premostijo razdaljo in višino do vhoda, ki je sicer misljen, da se lahko z invalidskim vozickom notri zapeljes. Pa ali plavujes vse z denarjem ali kaj tudi z delom... Pa ali so te cene leto dve stare ali 10. Jaz ti lahko povem, koliko smo placali 10 let nazaj in kaj za to dobili, ampak ti to danes ne pomaga dosti.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.086
115
63
Hvala vsem

Marxon , mogoče znam zaslužiti z čim drugim, a bo kaj ceneje, če hodim okoli arhitektov razcapab, kot da nimam za 5 dek posebne?

darkstar66 , kaj govori proti dvigalu in hiši P+1? Iz vrta vidim 10 m do žive meje, iz prvega nadstropja pa 40m čez cesto in do sosedov?

Hvala za nasvet glede velikosti. Hišo zamišljam za "jesen življenja" = starost 55-80 (zato Lift!). Rabim veliko jedilnico da povabim frende in knjižnico (ja, eni še vedno poznamo papir)

aljoman

Majstr
16. dec 2013
3.589
-1.555
63
Zadnjič sem poslušal starejši zakonski par, ki prodaja hišo in kupuje manjše stanovanje v mestu, da enostavno ne zmoreta več skrbeti za hišo in vrt ter okolico ter stalno nekoga prositi za prevoz, trgovina, zdravnik, banka... Da si greš delat graščino, ki jo sam ne zmoreš vzdrževat. Zakaj že?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.086
115
63
Zakaj že? Ker mi odtrgati jabolko iz svojega drevesa nekaj pomeni?

Kakšna pa je razlika med npr stanovanjem v Šiški in hišo v okviru LPP?

• Ljubezen
Reactions: aljoman

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.101
8.380
113
Zmoznosti in zelje niso v vseh obdobjih enake. Danes nimam niti slucajno enakih potreb in zelja in zmoznosti vseh sort, kot jih bom imela pri 80h.

Vprasanje ne mestu je - zakaj ze delat nekaj, kar ne ustreza danasnjemu življenju za to kar mislis, da bo cez par 10 let taman. Pa najbrz tudi ne bo... Naredis/kupis/najames..., zivis,.. ko ne ustreza vec, prodas, gres drugam...

Cegli niso familija, niti ljudje ne, in ne zahtevajo niti pricakujejo neke sfaljeno usmerjene lojalnosti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
50.217
8.320
113
pri taščici
Naredi hiso tako, da bos lahko enostavno postavil dvigalo ob zunanji steni nekoc.
Ali pa enostavno naredis pritlicno hiso.
Ko bos star 80let bo sedanje dvigalo potrebno menjave, do takrat pa pogostega servisa. Ce nočeš zaradi dvigala postati invalid.
Ce pa ze gres delat dvigalo, potem pa vsaj k+p+1 (+M)