Koliko stane gradnja hiše?

mtl

Guru
19. jul 2007
11.198
818
113
Kras
www.mtl.si
SE bom kasneje montiral in glede na situacijo odkupa in priklopov, računam na nekaj manjšo SE in hranilnik (verjetno)
Kratek nasvet: s projektantom vključi v načrte ustrezne podometne cevi za povezavo panelov sončne elektrarne z inverterjem in hranilnikom. Ne pozabi na morebitno ozemljitev. Da ne boš potem razbijal nove fasade ali pa celo napeljeval cevi nad fasado.
Isto velja za morebitno polnilnico za EV.
Pa vse, kar ti bo projektant zrisal, preveriš še pri dejanskem ponudniku SE, da zadeva štima.

Jaz sem se s tem ubadal leto nazaj in zadeva sicer ni neka huda znanost, ampak hitro lahko zafuraš stvari, če misliš, da si sam dovolj pameten. Tako da, sam sem 3x preverjal zadeve, preden je šla fasada čez in k sreči ni bilo nobenega zaje...
Montažer SE je bil pa tudi vesel, ker so bile vse cevi že prištimane, tako da je samo vlekel kable po njih.

Pa kot je že Hanzi zapisal, premisli kam boš hranilnik montiral.
Sam bi ga celo montiral (razlika v ceni relativno nizka), pa za ponudnike ni bilo nobene druge opcije kot v garažo. :valjamse: :valjamse: :valjamse:
Sem se jim samo zahvalil, kljub 1000x zagotavljanju, da ne bo požara.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.198
818
113
Kras
www.mtl.si
Še tole: preveri, če ti lahko nosilce za panele za SE morda že ob pokrivanju strehe vgradijo noter, da ti ne bodo potem nove strehe vrtali. ;)

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.077
5.812
113
Še tole: preveri, če ti lahko nosilce za panele za SE morda že ob pokrivanju strehe vgradijo noter, da ti ne bodo potem nove strehe vrtali. ;)
Ja, predpriprava za SE in Hranilnik je že bila podana v opisu mojih želja, vidim pa da moram to konkretno spremljat, da bo vse notri vključeno,
tako predinstalacije in nosilci za panele, hvala za opomnik, bom še toliko bolj pozoren na to.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.198
818
113
Kras
www.mtl.si
Zadeve absolutno preveri vsaj pri enem monterju SE. Tudi če mu plačaš uro svetovanja. Ker nekateri projektanti znajo živeti v pravljičnem svetu, potem se pa ti ukvarjaš s problemi v resničnem svetu :).
Pa če boš imel 2 stringa glej, da boš pri združevanju dal lepo omarico, da če je potrebno kakšen kabel zamenjati je zadeva enostavna.

Pa še to: ob vgradnji cevi bodi zraven, ker sicer hitro pride do 90% kotov, potem pa spravi ti skozi debele kable. Jaz sem sam napeljeval in me je montažer opozoril na nekaj takih zadev. Pa koliko narazen naj bodo cevi ob izhodu iz fasade, itd. Te zadeve se sicer da potem tudi še rešiti, ampak zakaj bi se ukvarjal s tem, če je možno narediti prav. ;)

Evo, to je bilo pri meni preden je šla fasada čez :).

Lokacija inverterja + kabli za EV polnilnico, na sredini pa še odvod ventilatorja :):
2.jpg

Omarica na fasadi, kjer se stringa združita in gresta potem do inverterja, zraven pa še kabel za ozemljitev:
1.jpg

Kakorkoli, jaz sem v celoti razmišljal, da bo servisiranje čim lažje in sem raje več omaric vgradil, kot da bi vse samo zazidal. Sedaj je cena praktično nič, ti pa to zelo olajša morebitno bodoče vzdrževanje (menjava kablov, itd.).

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd

mtl

Guru
19. jul 2007
11.198
818
113
Kras
www.mtl.si
Ker ne morem več popravljati.
Še ena zadeva glede namestitve panelov: vsi nabijajo panele za SE do roba. Noben pa ne razmišlja, kako recimo čistiš okna (če ni sončna čisto na vrhu strehe), kako čistiti žlebove, itd. Kako čistiti SE, če je potrebno. Jaz sem recimo pustil vmes dovolj prostora, da lahko hodim. Ali pa recimo menjam en panel sam. Ne pa, da moraš za vsako tako zadevo potem dvigalo naročevati, itd.

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd