Sam opažam, da se kvaliteta oblačil iz leta v leto slabša (pa ne samo oblačila, ampak to je že druga zgodba...).
Če je nekoč priznana blagovna znamka pomenila neko kvaliteto, bi danes težko rekel, da je temu tako oz. moraš biti tudi pri njih pozoren, da ne naletiš na pofl. Naj navedem nekaj primerov iz osebnih izkušenj:
1. kupil tanjši pulover znakme Tommy Hilfiger na razprodaji - made in China (dvomim, da bi v njihovem outletu imeli ponaredke). Mislim, da se je po prvem ali drugem pranju razparal eden od šivov. Kolegu se je zgodilo enako. Začuda se pri drugem puloverju, ki je na pogled deloval podobno, zgodba ni ponovila (stvar pa ni bila na razprodaji, torej cena x2+). Se mi je pa ponovno zgodilo enako še z enim puloverjem kupljenim na ebayu... Za primerjavo, pulover kupljen v Londonu (made in Bangladesh) je po kvaliteti daleč pred prej omenjenimi.
2. kupil polo majco Ralph Loren, tudi v njihovem outletu, po sumljivo ugodni ceni (spet made in China, tako kot večina stvari tam), po prvem nošenju spet šel eden od šivov (med rokavom in hrbtom)
3. pred časom na razprodaji kupil v emporiumu kavbojke hugo boss, ni bilo dolgo tega, ko je odpadel gumb (dobro, res da je bla fešta in se je kaj spilo, pa vseeno...) - slabo kvaliteto je potrdila tudi znanka kolega, ki je delala kot nabavni referent pri hugo bossu (menda so le srajce OK)
4. vedno sem zagovarjal kavbojke diesel kot kvalitetno robo - pri predzadnjem nakupu se mi zdi, da utegnem kmalu imeti luknjo v hlačah (mogoče sem jih kdaj sam poškodoval, ne vem). Pri zadnjem nakupu se mi je odparal šiv na luknji za gumb (ne vem kako naj razložim-ponavadi so vse luknje za gumbe zarobljene, da se le te ne začnejo parati).
Nauki zgodb bi lahko bili:
- tudi pri priznanih znamkah moraš biti pazljiv,
- če je cena sumljivo nizka, je verjetno z razlogom,
- prav tako cena ni pogoj za kvaliteto,
- enaki modeli namenjeni različnim trgom utegnejo biti tudi različne kakovosti in
- stvari narejene na Kitajskem so najšibkejše pri šivih (material je lahko enak).