Kaj kuhate?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.841
3.865
113
Sicer tale debata bolj spada v temo "oprema", ampak ok. Profi lonce dobiš tudi čez 100l in imajo vgravirane oznake za litražo. Recimo SS brewtech ima največje lonce za 50 galon batche (190litrov).
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Katero opremo pa priporočate za merjenje količine vode za večje količine? kakšen flow meter?
Po moje ti bi bilo ok, če uporabljaš vodo iz pipe, da kupiš števec za vodo(tak ki se namontira na zaporni ventil, ki je ponavadi pred pipami) in lepo po njem gledaš. Tile naj bi bili kar točni, merijo do centilitra.
Jaz ga imam v stanovanju, ker si merim mesečno porabo vode.
Pride cca 90 eu nov, rabljen pa okrog 20...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
776
195
43
Napisat recept je pa res najlažje. In sploh nevem zakaj bi garažni pivovar kopiral nekoga drugega, razen če hočeš delati klone. Ravno v tem je čar, da sam spacaš skupaj unikatno pivo, prilagojen glede na tvoj okus itd... Pa tudi sploh ni nujno da bo nek recept katerega nekdo hvali kako je dober, tudi tebi uspel, ker je od recepta še najmanj odvisen dober pir, vse ostalo je bolj pomembno in je recept manjši del znanja.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie in trpo

Frebla

Zelenc'
29. nov 2016
5
2
3
Sobotno varjenje apa 2× 60 litrov.Za nekaj časa bo.
20180901_111434.jpg
20180901_092949.jpg
20180901_085456.jpg
20180901_092404.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: si30n in rookie

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Go for it, boš spoznal tak tip hmelja. Aurora, Dragon, vse skupaj zelo tam tam. Green gold piva so recimo takšne sorte in meni osebno zelo sedejo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.841
3.865
113
Tole bo bolj švoh (double) IPA, sicer ti wolf nabije grenkobo (IBU) ampak boš imel premalo arome hmelja za tak alkohol (ABV). Sam wolfa ne dajem pred 30 min v lonec ker enostavno ne zadaneš profila oz. razmerja med aromo in grenkobo. Wolf (in tudi ostali podobni hmelji ki imajo visok AA) se dodajajo od 30 min dalje pa še takrat imaš lahko presežek IBUja. Namen 60 min hmeljenja je samo grenkoba, ti jo tu ne rabiš ker ti potem pri ostalih adicijah pobira rezervo za aromatične lastnosti.

Torej moj nasvet, ukini 60 min hmelj, dodaj ga raje kasneje (30 min in dalje) in dodaj ga več. Hmelj začni dodajat od min 0 proti začetku kuhanja in potem korigiraj IBU po potrebi na 30 min dodajanju. To je prvo dodajanje, prej ne rabiš dajat. Izpustil si late addition hmeljenje (5 min in manj), za tako močno IPA ima kar smisel uporabit tudi v tem času ker bo aroma ostala dalj časa od dry hoppinga (kar boš rabil ker 7% pivo vseeno rabi nekaj "staranja" da bo užitno).

Za double IPA oz. bolj močno IPA lahko za dry hop uporabiš tudi 100g hmelja ali več, ne bo nič narobe. Pri kuhanju pa naj ti ga gre ravno toliko. Torej pod 200g hmelja sploh ne razmišljaj, če mene vprašaš bi ga dal še več (mi pa wolf ustreza, nekaterim ne, tako da mogoče za začetek daj manj (ne manj kot 200g) pa boš videl kje si)!;)
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Tole bo bolj švoh (double) IPA, sicer ti wolf nabije grenkobo (IBU) ampak boš imel premalo arome hmelja za tak alkohol (ABV). Sam wolfa ne dajem pred 30 min v lonec ker enostavno ne zadaneš profila oz. razmerja med aromo in grenkobo. Wolf (in tudi ostali podobni hmelji ki imajo visok AA) se dodajajo od 30 min dalje pa še takrat imaš lahko presežek IBUja. Namen 60 min hmeljenja je samo grenkoba, ti jo tu ne rabiš ker ti potem pri ostalih adicijah pobira rezervo za aromatične lastnosti.

Torej moj nasvet, ukini 60 min hmelj, dodaj ga raje kasneje (30 min in dalje) in dodaj ga več. Hmelj začni dodajat od min 0 proti začetku kuhanja in potem korigiraj IBU po potrebi na 30 min dodajanju. To je prvo dodajanje, prej ne rabiš dajat. Izpustil si late addition hmeljenje (5 min in manj), za tako močno IPA ima kar smisel uporabit tudi v tem času ker bo aroma ostala dalj časa od dry hoppinga (kar boš rabil ker 7% pivo vseeno rabi nekaj "staranja" da bo užitno).

Za double IPA oz. bolj močno IPA lahko za dry hop uporabiš tudi 100g hmelja ali več, ne bo nič narobe. Pri kuhanju pa naj ti ga gre ravno toliko. Torej pod 200g hmelja sploh ne razmišljaj, če mene vprašaš bi ga dal še več (mi pa wolf ustreza, nekaterim ne, tako da mogoče za začetek daj manj (ne manj kot 200g) pa boš videl kje si)!;)

Hvala!
Potrebujem še kar nekaj znanja o hmelju...

Btw, medeni ale, ki sem ga včeraj stekleničil, ima 7,09 ABV...
Diši odlično!
Komaj čakam probo!
 
Nazadnje urejeno:

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Tole bo bolj švoh (double) IPA, sicer ti wolf nabije grenkobo (IBU) ampak boš imel premalo arome hmelja za tak alkohol (ABV). Sam wolfa ne dajem pred 30 min v lonec ker enostavno ne zadaneš profila oz. razmerja med aromo in grenkobo. Wolf (in tudi ostali podobni hmelji ki imajo visok AA) se dodajajo od 30 min dalje pa še takrat imaš lahko presežek IBUja. Namen 60 min hmeljenja je samo grenkoba, ti jo tu ne rabiš ker ti potem pri ostalih adicijah pobira rezervo za aromatične lastnosti.

Torej moj nasvet, ukini 60 min hmelj, dodaj ga raje kasneje (30 min in dalje) in dodaj ga več. Hmelj začni dodajat od min 0 proti začetku kuhanja in potem korigiraj IBU po potrebi na 30 min dodajanju. To je prvo dodajanje, prej ne rabiš dajat. Izpustil si late addition hmeljenje (5 min in manj), za tako močno IPA ima kar smisel uporabit tudi v tem času ker bo aroma ostala dalj časa od dry hoppinga (kar boš rabil ker 7% pivo vseeno rabi nekaj "staranja" da bo užitno).

Za double IPA oz. bolj močno IPA lahko za dry hop uporabiš tudi 100g hmelja ali več, ne bo nič narobe. Pri kuhanju pa naj ti ga gre ravno toliko. Torej pod 200g hmelja sploh ne razmišljaj, če mene vprašaš bi ga dal še več (mi pa wolf ustreza, nekaterim ne, tako da mogoče za začetek daj manj (ne manj kot 200g) pa boš videl kje si)!;)
Kul ideja, bom probal brez 60 min hmelja iz IPA-e.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Če pravilno uporabiš (na netu je kar nekaj napisanega) slad red-x od Bestmalza, baje dobiš zelo lepo rdečo barvo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: zoki

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Če pravilno uporabiš (na netu je kar nekaj napisanega) slad red-x od Bestmalza, baje dobiš zelo lepo rdečo barvo.
Zgleda fajn ta slad. Je res potrebno toliko mash korakov (Vzeto od tu)?
Mash 1 @ 52 deg c / 126 deg f for 30 Minut
Mash 2 @ 65 deg c / 149 deg f for 30 Minutes
Mash 3 @ 72 deg c / 161 deg f for 30 Minut
Mash Out @ 78 deg c / 172 deg f for 10 Minutes
Saj ni problem naredit, ampak sprašujem samo če je res smiselno.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
V petek flaširam stout, jaz ponavadi delam batch priming brez pretakanja, pač zlijem topel sirup noter in počakam pol ure.
Torej, v tale stout bom dodal okrog pol litra močnega toddya (cold brew coffee)...
Kaj predlagate, da zlijem vsako posebej ali združim toddy in sladkor in nato vlijem?
 

Priponke

  • Coffee-toddy.jpg
    Coffee-toddy.jpg
    43,1 KB · Ogledi: 194

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
V petek flaširam stout, jaz ponavadi delam batch priming brez pretakanja, pač zlijem topel sirup noter in počakam pol ure.
Torej, v tale stout bom dodal okrog pol litra močnega toddya (cold brew coffee)...
Kaj predlagate, da zlijem vsako posebej ali združim toddy in sladkor in nato vlijem?
Po moje lahko združiš. Itak se bo "združilo" :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Po vsem prebranem in svetovanem se bom v nedeljo lotil Styrian Wolf-a. Bo kar bo. Gre pa za eno suho svetlo IPO, in sicer gre takole:

25L
Pilsner 96,5%
Caramel Aromatic (Bestmalz) 3,5%
single infusion mash na 65C

100g Wolf na 10 min
75g Wolf na 0 min
40g Cascade na 0 min
75g Wolf DH
40g Cascade DH
IBU 55

US-05

OG 1.050
FG 1.008

Javim čez dober mesec :)
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: bluefossil