Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.982
10.277
113
Roko na srce. Pri nas se periferija razvija, ker je vsepovsod relatvno blizu nekega večjega mesta, ali pa blizu AT meje. Zraven tega se še najde kak priden Slovenec ki kaj da od sebe.
Ampak poglejmo drugo plat... Ljubljana->Srboslavija v malem, Celje->Bosna, Sl. Bistrica, Kranj->Šiptarija, Dolenjska->Ciganarija, Maribor vsega i svašta.... Dajmo malo pred svojim pragom pometat prosim.
Za Hrvate pa se pa sekiram ravno toliko, koliko vidim da nas počasi ščijejo po desni. Pa pustmo zdaj Liko in Slavonijo.... Minorni delež prebivalstva je tam.
Dej mi malo posod možgane, da si spočijem....

Steve

Guru
13. avg 2007
10.273
2.280
113
Dej mi malo posod možgane, da si spočijem....

Jaz bi jih tudi imel, ker s tako plitko pametjo je življenje definitivno lažje.

Še ne lep primer plitke pameti:

Preberejo naslov na 24ur: hrvaška povprečna neto plača je še samo 100€ pod našo.
Sklep plitke pameti? Še malo in nas bodo ujeli!

Če čisto malo pogledaš pod površje, ugotoviš naslednje:
Hrvati nimajo povračila potnih stroškov, regresa in malice.
Imajo konkretno večjo neenakost kot mi. Pomeni da Zagreb, ki živi skoraj da izključno od javnega sektorja, živi konkretno boljše kot preostanek države.

In če obvladaš vsaj osnove matematike in gugla, prideš hitro do naslednjih številk, kaj slovenec prejme zraven neto plače in hrvat ne, na mesec:

140€ malica
200€ potni stroški
180€ regres

To so seveda neka na palec povprečja. Torej razlika ni 100€, ampak ca. 500 - 600€.

Ampak kot rečeno, življenje s plitko pametjo je res veliko lažje, ker kritično razmišljanje pri takih ljudeh je neobstoječe

netko

Guru
25. jul 2007
7.254
2.604
113

Preberejo naslov na 24ur: hrvaška povprečna neto plača je še samo 100€ pod našo.

Imajo konkretno večjo neenakost kot mi. Pomeni da Zagreb, ki živi skoraj da izključno od javnega sektorja, živi konkretno boljše kot preostanek države.

In če obvladaš vsaj osnove matematike in gugla, prideš hitro do naslednjih številk, kaj slovenec prejme zraven neto plače in hrvat ne, na mesec:

140€ malica
200€ potni stroški
180€ regres

To so seveda neka na palec povprečja. Torej razlika ni 100€, ampak ca. 500 - 600€.

Ampak kot rečeno, življenje s plitko pametjo je res veliko lažje, ker kritično razmišljanje pri takih ljudeh je neobstoječe
tudi tole kar si sproduciral je demonstracija plitke pamet...
Malica - imaš prav
potni stroški - malo morgen
2160 regresa praviš da dobi vsak slovenec

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.345
2.267
113
Pomurje

140€ malica
200€ potni stroški
180€ regres

se pravi imajo sistem avstrijskih plač?

Si siguren?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.273
2.280
113
tudi tole kar si sproduciral je demonstracija plitke pamet...
Malica - imaš prav
potni stroški - malo morgen
2160 regresa praviš da dobi vsak slovenec

Še enkrat: povprečja iz riti potegnjena. Ampak saj razumeš poanto?

O zakonsko določenem povračilu potnih stroškov malo morgen pa povej kaj več

mistique

Guru
16. jun 2009
14.987
2.626
113
Emona / Carnium
Če po tistih časih vprašaš nekoga, ki je bil recimo diverzant (in ne artilerist, daleč na vrhu hriba), se boš težko nasmehnil...če ti bo lahko sploh karkoli povedal, brez, da se razpade v čustvene prafaktorje. Brez anekdot in rek alkosa pa tudi takrat ni šlo.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

netko

Guru
25. jul 2007
7.254
2.604
113
Še enkrat: povprečja iz riti potegnjena. Ampak saj razumeš poanto?

O zakonsko določenem povračilu potnih stroškov malo morgen pa povej kaj več
potegnil si povprečja, ki so pritrjevala temu kar si hotel povedat relanost je pa drugačna
na prevoz je pa moj komentar mesečna vozovnica, kjer pa se uporablja prevoz kot "korektiv" plače povečinoma ni več od 140 kar je maksimum, ki ni obdavčen

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.839
5.426
113
Poanta te zadnje strani je torej: ne gre nam slabo in ne potrebujemo nobenih izboljšav, dokler se sosedom (še) godi slabše.
Pred tridesetimi leti smo bili ponosni, koliko smo boljši od Čehov in Poljakov. Sedaj je ta razlika že precej skopnela, rabimo nekoga drugega za primerjavo. Po mojem je bolje, da Hrvate počasi preskočimo in se gremo primerjamo z Albanijo. Za dvajset let smo mirni.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

netko

Guru
25. jul 2007
7.254
2.604
113
Pred tridesetimi leti smo bili ponosni, koliko smo boljši od Čehov in Poljakov. Sedaj je ta razlika že precej skopnela, rabimo nekoga drugega za primerjavo.
Napaka razlika ni samo skopnela tako eni kot drugi so pred nami in prej kot se bomo tega zavedali in predvsem, ko bomo sprejeli razloge za takšno situacijo prej lahko zaustavimo padec... ni problem da so drugi dobri problem je, ker smo mi vedno slabši

no zdej pa prstkarji opravite svoje

Steve

Guru
13. avg 2007
10.273
2.280
113
potegnil si povprečja, ki so pritrjevala temu kar si hotel povedat relanost je pa drugačna

Nope, te številke sem iz riti potegnil. Resnična povprečja so še hujša.
Nek ekonomist je na damijan blogu šel to računati. Če se prav spomnim okrog 400€ na zaposlenega! Kdo tako potiska povprečje navzgor? Večina tistih, ki se dnevno iz oddaljenih krajev vozi v lj in so pripopani na javni sektor. Na drugi strani pa so tisti z bus kartami.

O povprečjih pa nima smisla kaj dosti diskutirati, ker 50% nas in hrčkov tega ne dosega.

Ampak pod črto je pa dejstvo, da se nam zraven neto plače steka še kar nekaj stotakov v žepe. Eni več, enim manj. Hrvatom večinoma nič

Steve

Guru
13. avg 2007
10.273
2.280
113
Napaka razlika ni samo skopnela tako eni kot drugi so pred nami in prej kot se bomo tega zavedali in predvsem, ko bomo sprejeli razloge za takšno situacijo prej lahko zaustavimo padec... ni problem da so drugi dobri problem je, ker smo mi vedno slabši

no zdej pa prstkarji opravite svoje

Kolega tebi se sploh sanja o čem bluziš? Vem da ne. Zakaj ne gremo mi naprej, ostali pa nas dohitevajo?
Zelo preprosto: obstaja ena nevidna meja v rasti, ki se ji reče middle income trap.
Zdaj pa idi guglat kaj to je in pridi nazaj še ostalim hrvatoljubcem razložit.

Ogromno državam te meje ne uspe prestopiti. In vsem nam ex komunistom kaže slabo. Sploh pod zdajšno eu partijo.

Za to menjo prestopiti so potrebna gromozanska vlaganja v R&D. Kam pa mi vlagamo? V falirane zelene projekte ki nas delajo revne in po novem v vojaško industrijo, da končno ruse potisnemo do kamčatke.

Tako zelo enostavno je to. Ampak vem, plitka pamet ne dovoljuje razmišljanja na tem nivoju, je jamrat za virtualnimi šanki lažje

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.938
1.406
113
Titograd
Poanta te zadnje strani je torej: ne gre nam slabo in ne potrebujemo nobenih izboljšav, dokler se sosedom (še) godi slabše.
Pred tridesetimi leti smo bili ponosni, koliko smo boljši od Čehov in Poljakov. Sedaj je ta razlika že precej skopnela, rabimo nekoga drugega za primerjavo. Po mojem je bolje, da Hrvate počasi preskočimo in se gremo primerjamo z Albanijo. Za dvajset let smo mirni.
Ni res, vedno moraš stremeti da si boljši. Ampak ne s tem da se primerjaš s slabšimi od sebe, kar gotovo Hrvaška je. Primerjati se moramo z boljšimi.

jello

Guru
22. sep 2008
10.782
4.106
113
To je ocena razvoja po driveby metodi (tako so recimo tuje revizijske hiše ocenjevale nepremičnine ko smo dokapitalizirali banke, po driveby metodi, se pelješ po ulici in ocenjuješ vrednosti stanovanj). Tako se gre turist danes oceno razvoja države, pelje se na poljsko, spotoma oceni še avstrijo in češko. Za potrditev driveby ocene gre v vsaki državi še na ac tankat in srat.

Predpogoj je zanikanje praktično celotnega razvoja matematike od sumercev dalje in statistike in ekonometrije zadnjih 200 let.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

netko

Guru
25. jul 2007
7.254
2.604
113
Seveda 20 let poslovanja z subjekti iz navedenih drzav in se nekaterih drugih nima nobene veze

Ti pa le drajvajbaj, to je ta nasa zmagovalna mentaliteta!!!